Съвети за избягване на нарушения на съня при тийнейджърите

По време на юношеството определени навици и начин на живот могат да повлияят на съня на тийнейджърите. В тази статия открийте няколко съвета, за да избегнете появата на нарушения на съня при тийнейджърите!
Съвети за избягване на нарушения на съня при тийнейджърите
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 24 ноември, 2021

Спокойният нощен сън е от съществено значение за доброто физическо и психическо здраве. Въпреки това, тийнейджърите все повече страдат от некачествен сън. Ето защо решихме да споделим няколко съвета, за да избегнем появата на нарушения на съня при тийнейджърите.

Като цяло тийнейджърите трябва да спят поне осем часа на ден. Следователно трябва да знаем различните причини и фактори, които пречат на съня им с добро качество. Само тогава ще можете да решите всеки проблем със съня.

Съвети за избягване появата на нарушения на съня при тийнейджърите

1. Намалете риска от затлъстяване при тийнейджърите

В наши дни все повече деца и тийнейджъри са с наднормено тегло поради неправилен начин на живот.

Едно проучване показа връзка между тийнейджърите, които по-трудно заспиват, и техния индекс на телесна маса, който беше по-висок от останалите. Това потвърждава проблема със затлъстяването на деца и юноши, което става все по-сериозно.

Ако не се лекуват, нарушенията на съня влияят на хранителните навици, което означава, че могат да влошат затлъстяването.

В този смисъл е от съществено значение тийнейджърите да се хранят с балансирано, а хранителният им режим да е богат на зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, постно месо, риба и яйца. Храната, която ядат у дома, трябва основно да съдържа тези групи храни. Те също трябва да избягват твърде много рафинирано брашно, пържени храни и захар.

Въпреки това, физическата активност също е от съществено значение, тъй като им помага да поддържат теглото си. Тийнейджърите трябва да останат активни и да избягват заседналия начин на живот.

2. Регулирайте използването на мобилен телефон при тийнейджърите

Друга причина, поради която нарушенията на съня са често срещани при тийнейджърите в днешно време, са новите технологии. Трудно е родителите да контролират броя часове, които тийнейджърите прекарват на мобилните си телефони и компютри, гледат телевизия или играят на видео игри.

Тези устройства излагат тийнейджърите на свръхстимулация, което е много вредно за тяхното здраве. Тя влияе пряко върху нервната система и променя естествените биоритми на организма, което се отразява на съня.

Това обаче е фактор, който засяга не само подрастващите, но и техните родители. По този начин използването на мобилни телефони трябва да бъде регулирано за всички. Освен това не трябва да разрешавате на тийнейджърите да използват всяко устройство два часа преди лягане.

3. Прекратете употребата на тютюн

Нарушения на съня при по-големите деца

За съжаление,не малко деца започват да пушат през юношеството си, което може да доведе до безсъние.

Възможно е също така да има връзка между вредния навик за пушене и лошото качество на съня при младите хора. По същата причина отказването от тютюнопушенето може да помогне на вашия тийнейджър да спи по-добре.

За да помогнете на вашия тийнейджър да преодолее никотиновата зависимост, трябва да сте търпеливи и да се разбирате с него. Освен това, знайте, че тийнейджърът може да се нуждае от подкрепа, за да го направи.

Тази статия може да ви заинтересува: Как да възстановите белите дробове след пушене

4. Нощните дейности на родителите и нарушения на съня

И накрая, още един фактор, свързан с нарушенията на съня при тийнейджърите, е споменат в няколко проучвания: дейностите през нощта на някои родители. Например, ако единият работи нощна смяна.

В тази връзка е от съществено значение да се спазват всички схеми за сън на членовете на семейството. Ако тийнейджърът вече има трудно заспиване, те могат лесно да се събудят.

Общи съвети за предотвратяване на нарушения на съня

Добрия сън ще позволи на тийнейджърите да си починат и да се представят добре в ежедневните си дейности.

 • Вашият тийнейджър трябва да ляга всяка вечер по едно и също време.
 • Те трябва да спазват балансирана диета и да обръщат внимание на храната, която ядат през нощта.
 • Трябва да сте сигурни, че вашият тийнейджър избягва да консумира стимуланти (кафе, чай, безалкохолни напитки, енергийни напитки).
 • Те трябва да се борят със затлъстяването.
 • Уверете се, че вашият тийнейджър избягва заседналия начин на живот и извършва физическа активност няколко пъти седмично.
 • Те трябва да избягват пушенето и пиенето.
 • Трябва да регулирате използването на мобилни телефони и технологиите като цяло, особено в часовете преди лягане.
 • Не забравяйте да установите график на съня и избягвайте нощните дейности, които могат да нарушат почивката на вашето семейство.
 • Уверете се, че спалнята на вашия тийнейджър е тихо и тъмно място с подходяща температура.
 • В някои случаи нарушенията на съня могат да бъдат свързани и с излишък от задачи или социални и работни дейности, така че уверете се, че графикът на вашия тийнейджър не е претоварен. Няма значение в кой колеж се опитва да влезе, ако не е здрав, останалото няма значение.

Надяваме се да приложите тези съвети, за да помогнете на тийнейджърите да спят по-добре. Само по този начин те ще могат да се справят добре и да изпълнят задачите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chen, D. R., Truong, K. D., & Tsai, M. J. (2013). Prevalence of poor sleep quality and its relationship with body mass index among teenagers: Evidence from Taiwan. Journal of School Health. https://doi.org/10.1111/josh.12068
 • Chaput, J. P., & Dutil, C. (2016). Lack of sleep as a contributor to obesity in adolescents: Impacts on eating and activity behaviors. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. https://doi.org/10.1186/s12966-016-0428-0
 • Atkinson, G., & Davenne, D. (2007). Relationships between sleep, physical activity and human health. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.09.015
 • Dugas, E. N., Sylvestre, M. P., O’Loughlin, E. K., Brunet, J., Kakinami, L., Constantin, E., & O’Loughlin, J. (2017). Nicotine dependence and sleep quality in young adults. Addictive Behaviors. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2016.10.020

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.