Първи учебен ден на детето: седем грешки, които правят родителите

Когато децата започнат да ходят на училище, те преминават през процес на адаптация. Макар че родителите могат да помогнат на детето да премине през тази промяна в ежедневието, те могат и лесно да влошат ситуацията, ако правят следните грешки.
Първи учебен ден на детето: седем грешки, които правят родителите

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато детето ви престане да бъде “вашето бебе”, превръщайки се в дете, започващо своето пътешествие през образователната система, вие може да допуснете много грешки, опитвайки се да му помогнете да се приспособи към училището. След като сте прекарали няколко години в грижи за детето ви, очевидно е, че може да ви бъде трудно да го оставите за първи път в ръцете на учителя.

Може да започнете да се чувствате изнервени и емоционални. Тази раздяла е трудна както за децата, така и за родителите.

В крайна сметка обаче възрастните сте вие и трябва да помогнете на детето си. Проблемът е, че понякога хората позволяват на чувствата си да ги превземат и правят грешки, които затрудняват първия учебен ден на детето.

Седем грешки, които родителите правят

Грешки на родителите при изпращане на детето

След като сте положили усилия да намерите най-доброто училище за детето си, трябва да се доверите на избора си и да помогнете на детето да се адаптира бързо към този нов етап от живота си. Времето, необходимо да хареса ходенето на училище, е различно при всяко дете.

Лесно е да направите една от тези седем родителски грешки при подготвянето на детето за първия учебен ден. Понякога, вместо да му помогнете, може да затрудните преминаването на детето през този нов етап от живота му. Затова трябва да обърнете внимание на следните често срещани грешки, за да може да ги избегнете.

1. Да не подготвите детето си

Да не подготвите детето си за училището, преди да започне да го посещава, е може би една най-голямата грешка, която може да направите. Децата трябва да знаят какво им предстои. Трябва да разговаряте с тях предварително, за да ги подготвите.

Подходяща стъпка, която може да предприемете, е да включите детето в подготовката за училище. Би било интересно за него да пазарувате заедно училищните принадлежности. Да знае, че ще ги използва след няколко дни, ще му бъде от помощ.

За някои деца е достатъчно родителите им да им обяснят какво ще правят в училище, за да се сбогуват със сегашния си живот и да започнат училище. Ако искате да предпазите детето от това да развие училищна фобия, трябва да го подготвите преди началото на този нов етап от живота му.

2. Да се разплачете пред очите на детето

Нека бъдем честни. Трудно е да гледаме деца, които плачат, разстройват се и се страхуват да бъдат на ново място с хора, които не познават. Тази гледка може да разплаче всеки.

Не забравяйте обаче, че вие сте основният пример, от който детето ви се учи как да контролира емоциите си.

Загубата на контрол е една от най-големите грешки, които един родител може да направи. Детето така или иначе се чувства неспокойно от това ново преживяване, че ситуацията ще се влоши още повече, ако види родителите си с насълзени очи. Така ще му бъде значително по-трудно да се адаптира в училище.

Ако ви се плаче, направете го извън училищния двор. Това първо отделяне е много силна емоция, която ще продължи няколко дни. Ще видите обаче, че детето ви ще започне да се успокоява постепенно.

3. Да се върнете при детето, ако го чуете да плаче

Как да кажете довиждане на детето

Това е една от най-често срещаните грешки на родителите. Ако вече сте си взели довиждане и чуете, че детето ви крещи или плаче за вас, не бива да се връщате обратно. Това е една от най-големите грешки, която може да направи един родител по време на първия учебен ден на детето.

Училищният персонал е обучен да помогне на детето да се успокои. Повечето деца се успокояват скоро, само няколко минути след тръгването на родителите. Те започват да навлизат в обстановката, някои по-бързо от други, но в крайна сметка всички се приспособяват накрая.

В някои случаи е възможно детето да не може да се успокои и тогава персоналът на училището със сигурност ще се обади на родителите, за да го приберат преди края на учебните занятия. Това обаче не е често явление. Учителите знаят как да се справят с плачещите деца.

Направете услуга на себе си и на детето: не се обръщайте назад.

4. Да проверявате детето си, докато е на училище

Избягвайте да се разхождате около училището с цел да проверите детето. Това би било огромна грешка.

Ако ви види след като се е успокоило, може да поиска да тръгне с вас. Не би било добре да се сбогувате отново. Това би го накарало единствено да преживее наново страданието си и би затруднило адаптирането му.

Знаем, че бихте искали да разберете как се справя детето ви с училището. Трябва обаче да изчакате края на часовете и чак тогава да попитате директно детето си за преживяванията му.

5. Да тръгнете, без да кажете довиждане на детето

Сбогуването е решаващ момент по време на първия учебен ден на детето. Когато децата направят тъжната си физиономия, те започват да молят родителите си да не си тръгват или се разплакват на висок глас.

Въпреки това, ако си тръгнете, без детето да забележи, ще направите грешка, която и други родители правят. Това не е правилният начин.

Тъкмо обратното: така може да породите в детето негативното усещане, че е изоставено. Най-правилното нещо е да си кажете довиждане с него. Сбогувайте се бързо с него, целунете го, кажете му колко много го обичате, че ще се върнете скоро и му пожелайте приятен първи ден в училище. Целунете го и го прегърнете за довиждане.

Каквото и да направите, само не се изнизвайте, без да се сбогувате.

6. Да протакате сбогуването

Не казвайте довиждане на детето твърде дълго време

Не бива да си тръгвате незабелязано, но не трябва и да удължавате безкрайно момента на сбогуване. Трябва да го направите бързо. Ако протакате твърде много, може да създадете погрешно впечатление и да си помисли, че ще останете. Не бива и да обещавате, че ще останете, при положение че знаете, че това няма как да се случи.

Освен това, ако се наложи персоналът да успокои детето ви и то ви види, ще го накарате единствено да си спомни, че сте си тръгнали и ще внесе напрежение в учебната среда. Така че, ако си вземете набързо довиждане с детето, ще направите услуга както на него, така и на учителите.

7. Да упреквате детето си, че плаче или да го сравнявате с другите деца

Детето ви може би вече се чувства достатъчно уплашено на първия си учебен ден, така че може да влошите допълнително ситуацията, ако го укорявате или го сравнявате с другите деца. Нормално е да плаче през първите няколко дни. Някои деца се адаптират по-бързо от други, но ако ги накарате да се чувстват по-зле, няма да им помогнете да се приспособят.

При много от децата обаче първите няколко дни в училище могат да не бъдат толкова трудни. Въпреки това е възможно да започнат да плачат чак след петия ден. Това е обичайно явление. Така че бъдете търпеливи, не се притеснявайте и не оказвайте натиск върху детето. Прегърнете го, кажете довиждане и дори и да поплаче малко, не се връщайте назад.

В обобщение можем да кажем, че това са неволни грешки, които родителите могат да направят. Тези грешки могат да затруднят процеса на адаптация на детето.

Сега, след като се запознахте с тези грешки, не ги правете. Може да ви е трудно, но ще помогнете на детето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.