Какви са симптомите на световъртежа?

Световъртежът обикновено е придружен от гадене, главоболие, замъглено зрение и трудности при ходене. Продължавайте да четете за да разберете повече!
Какви са симптомите на световъртежа?

Последна актуализация: 12 февруари, 2021

Световъртежът е сложно за описване усещане. Симптомите на световъртежа са безбройни. Това е за възприемането на движенията и се усеща сякаш всичко се върти наоколо в главата ни. Думата произлиза от латински език, където „vertere” означава въртя се.

Световъртежа и замаяността са две от най-често срещаните причини за посещение на личен лекар. Изчислено е, че около 40% от хората над 40-годишна възраст ходят на лекар поради тази причина.

Това усещане обикновено е свързано с промяна в системата за координация. Тази система се нарича вестибуларна система и се намира във вътрешната част на ухото. Проблемите, свързани с този орган, са много често срещани и могат да се появят във всяка възраст.

Следователно, в тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за световъртежа и кои симптоми обикновено го придружават. Важно е да се знаят кои са тези симптоми защото е трудно за описване и диагностициране усещане.

Симптомите на световъртежа: какво представляват?

Вътрешната част на ухото съдържа вестибуларната система, която позволява на хората да поддържат равновесие. Следователно, тя ни помага да сме наясно с нашата стойка и да се приспособяваме правилно към пространството около нас.

Повечето случаи на световъртеж обикновено са причинени от промяна в тази система. Тя включва възприемане на усещане за движение, на себе си или заобикалящата ни среда, без нищо да се движи наистина. Някои хора го описват като „падане в празнотата.“

Арт снимка на жена, страдаща от световъртеж

Това е проблем, който може да засегне всеки на всяка възраст. Обаче, както вече споменахме, щом навършите 40, става все по-често срещано. Световъртежът може да бъде класифициран на много различни видове:

  • Периферен световъртеж: Промяната на вестибуларната система предизвиква това. Това е най-често срещания вид и обикновено разкъсванията в ухото го предизвикват. Следователно, е често срещано тези хора да имат и загуба на слуха.
  • Централен световъртеж: това, което става тук, е че нервните вериги, които пренасят информация от ухото и я разпространват, са увредени. Това разпространяване се случва в мозъчния ствол.
  • Позиционен: той се появява под формата на кратки епизоди. Това е отговор на промените в положението на главата и е обикновено доброкачествен.
  • Шиен: той се предизвиква от промяна в шийните прешлени.

Има толкова много видове световъртеж защото функционирането на равновесието и стойката следват сложна нервна верига, в която са включени много части от тялото. Обаче, всички видове предизвикват същото сложно усещане за движение.

Симптомите на световъртежа: Кои други симптоми го придружават?

Както и възприемането че всичко наоколо се върти, има безброй други симптоми, които обикновено придружават световъртежа. Например, гаденето и повръщането са много често срещани. По подобен начин, хората, които страдат от него, обикновено губят баланса си и падат.

В зависимост от вида на дизайна, някои симптоми са по-често срещани от другите. В случая на периферен световъртеж, обикновено има баланс в способността на чуване, както споменахме. Можете да чуете постоянно шумене във вашите уши.

В другите случаи на световъртеж, може също да бъде променено зрението. Много хора виждат двойно или не могат да се фокусират правилно. Има дори някои хора, които губят способността да говорят правилно.

От друга страна, световъртежа може да бъде придружен от парализа в лицевите мускули или чувство за умора и слабост в краката. Хората, които страдат от него, обикновено усещат тревожност и мъка, защото ходенето или движението може да стане видимо затруднено.

Важно е да се подчертае, че въпреки това, че повечето случаи на световъртеж възникват под формата на кратки епизоди, могат да продължават с дни. Освен това, това може да възникне и при деца, и при възрастни.

Мъж със световъртеж

Как да диагностицирате и лекувате този проблем

За да диагностицирате световъртеж, най-важното нещо е да обясните ясно на доктора какво е усещането. Също е необходимо да опишете останалата част от симптомите, които се появяват.

Обикновено отоларингологът е човекът отговорен за извършване прегледа на ухото и останалата част от системата за равновесие. В зависимост от случая на световъртеж, лечението ще бъде различно. За да го излекувате има лекарства и дори операция. Обаче, всеки индивидуален случай е различен.

Най-добре е, когато получите усещане за световъртеж, да отидете на лекар. Трябва да отидете също ако проявите някои от придружаващите симптоми, които сме споменали. Това е сложен проблем, който може да има различни причини, така че е важно да го проучите добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.