Какво представлява доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж?

Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е една от най-често срещаните форми на световъртеж. Засегнатият има чувството, че всичко около тях се върти.
Какво представлява доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Доброкачественият позиционен световъртеж е проблем свързан с вътрешното ухо.  Изразява се в появата на внезапни и кратки епизоди на световъртеж. Този вид световъртеж е причинен от промени в позицията и често е съпроводен от нистагъм. Казано най-разбираемо доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж се проявява, когато сте в позиция, която предизвиква появата му.

Това е една от най-честите причини за световъртеж. Страдащият има чувството, че всичко около него се върти. Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж е водещата причина за световъртеж при потърсилите консултация с лекар. Освен това тази форма на световъртеж представлява около 25% от всички случаи на този проблем. Обикновено се наблюдава при хора на възраст 40-50 години, а до 50% от случаите са с неясен произход.

Въпреки че проблемът е неприятен, рядко е свързан с нещо сериозно, с изключение на факта, че повишава шансовете от падане.

Симптоми на доброкачествения пароксизмален позиционен световъртеж

Симптоми на доброкачественият позиционен световъртеж

Този проблем е свързан с кратки епизоди на виене на свят. Те могат да бъдат леки или по-тежки. Често те са предизвикани от определени промени в позицията на главата. Виенето на свят може да се появи, когато навеждате или изправяте главата си, когато лягате или ставате от леглото. В тези моменти може да ви се струва, че стаята се върти или движи. Именно това усещане се нарича виене на свят или световъртеж.

Могат да се наблюдават и други симптоми:

  • Гадене и замаяност. Обикновено и двата симптома отшумяват за секунди.
  • Нистагъм. Неволно движение на очите.
  • Невъзможност за контролиране движението на очите.

В случай на замайване свързано със световъртеж, запомнете, че можете да загубите баланс и да паднете. Затова е добре да седнете, когато усетите, че започва да ви есе вие свят.

При хората над 65 години, това заболяване може да остане незабелязано и да се проявява само като нестабилност, свързана с промяна в позициите на главата. За да се постави диагноза трябва да бъде направен тест за провокиране на симптомите.

Какво причинява появата на доброкачествения пароксизмален позиционен световъртеж?

Във вътрешното ухо има малки калциеви частици, които ви помагат да пазите равновесие. Когато движите главата си, тези частици стимулират нервните клетки. В резултат на това, нервните клетки изпращат сигнали до мозъка, указващи посоката на движение на главата. Когато калциевите частици не са разпределени нормално в ушния канал, нервните клетки казват на мозъка, че главата се е преместила повече от реалното. Този “грешен сигнал”, достигащ до мозъка, е световъртежът.

Това заболяване може да бъде свързано и с напредването на възрастта, както и да бъде резултат от удряне или травма на главата.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 съвета за поддържане здравето на очите

Лечение

B Доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж може да отшуми от само себе си в рамките на няколко седмици или месеца. Но, за да облекчите симптомите по-бързо, можете да практикувате процедура за препозициониране на канала.

Какво представлява процедурата за препозициониране на канала?

Тази процедура се състои в извършването на редица лесни и бавни движения за позициониране на главата. Целта на процедурата е преместването на частиците във вътрешното ухо към вестибуларния апарат, където тези частици не създават проблеми и се реабсорбират по-лесно.

За целта трябва да останете в дадената позиция 30 секунди след изчезването на всеки един симптом или необичайно движение на очите. Обикновено процедурата за препозициониране на канала дава резултат след едно – две прилагания.

Световъртеж - лечение и симптоми

Хирургични алтернативи

В редки случаи процедурата за препозициониране на канала не дава нужния ефект. В тези случаи лекарят може да назначи извършване на хирургична процедура.

По време на операцията се използва „тапа“ за запушване на частта от вътрешното ухо причиняваща световъртеж. По този начин тапата предотвратява реакцията на полукръглия канал на ухото към движенията на частиците или движенията на главата.

В около 90% от случаите запушването на полукръглия канал на ухото е успешно. Но въпреки това доброкачественият пароксизмален позиционен световъртеж може да се появи отново, дори след успешно проведено лечение. Въпреки че за този проблем няма лечение, можете да го контролирате с помощта на специалисти като физиотерапевти например.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Macarena.K, Lara -Fernandez. R, & Bahamonde. H. (2014). Vértigo postural paroxístico benigno subjetivo Subjective benign paroxysmal positional vertigo. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. https://doi.org/10.4271/2004-01-1601

  • Murillo-González, F., & Maía Víquez Pineda, Z. (2002). Vertigo: una visión otorrinolaringológica para la medicina general. Acta Médica Costarricense.

  • Rey-Martínez, J. A., Boleas-Aguirre, M. S., & Pérez, N. (2013). Análisis postural de la prueba “Timed-up-and-go” en pacientes con vértigo. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(05)78582-4


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.