Церебралната емболия: какво представлява и по какъв начин ни засяга?

Церебралната емболия представлява попадането на ембол от някоя част на тялото в мозъка, нарушавайки кръвоснабдяването до определени неврони. Церебралната емболия е спешно състояние, което може да доведе до сериозни последици
Церебралната емболия: какво представлява и по какъв начин ни засяга?

Последна актуализация: 23 октомври, 2020

Церебралната емболия е вид мозъчен инфаркт. С други думи – тя е инсулт, нарушаващ кръвоснабдяването до определена част на мозъка. За съжаление тази патология е често срещана и изисква спешна помощ. В следващите редове ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за нея.

Какво представлява церебралната емболия?

Както вече споменахме, церебралната емболия е вид мозъчен инфаркт или инсулт. Това означава, че поради нарушаване на кръвоснабдяването в кръвоносните съдове на мозъка, частта от мозъка, захранвана от тези съдове, не получава необходимото й количество кръв.

Когато тъканта спре да получава необходимата й кръв, тя не се снабдява и с кислород и други хранителни вещества, тъй като те се пренасят чрез кръвта. Първоначално клетките на засегнатата тъкан изпълняват трудно функциите си, а след време – умират.

Има различни видове инсулти в зависимост от причината, която ги е породила. Церебралната емболия, както е видно от името, е причинена от ембол достигнал кръвоносните съдове на мозъка.

Емболът може да бъде изграден от различни вещества, като части от клетки или кръвни частици. Емболът се придвижва през кръвоносните съдове докато достигне такъв, в който поради големината си, не може да продължи да се движи и остава блокиран. А това нарушава нормалното кръвоснабдяване.

Церебралната емболия е вид мозъчен инсулт.

Емболът може да представлява кръвен съсирек достигнал до мозъка чрез кръвообращението.

Причини и видове церебрална емболия

Вече ви обяснихме, че емболът може да бъде изграден от различни вещества. Затова част от основните видове емболи в кръвта и причините за тях са:

 • Съсиреци. Представлява съсирек с по-плътна консистенция от кръвта. Основната причина за появата на съсиреци е предсърдното мъждене, което прави кръвоснабдяването на сърцето по-силно и причинява появата на съсиреци. Дългото обездвижване, особено на краката, след операция или инцидент, може да доведе до това състояние.
 • Въздух. Балонче с въздух пречещо на преминаването на кръвта. Образува се, когато въздухът успее да навлезе в кръвоносния съд. Например при вкарването на игла за вземане на кръв от медицински специалист.
 • Мазнини. Става въпрос за натрупването на мазнини в кръвта под формата на холестерол.

С цел изясняване трябва да отбележим, че разликата между тромб и ембол е, че тромбът запушва кръвоносния съд на същото място, на което се е образувал, без да се отделя от стените. Емболът пътува през кръвоносната система докато се блокира. Затова причините и видовете тромбове и емболи са с един и същи произход.

Как засяга организма церебралната емболия и какви са симптомите й?

Мозъкът е най-чувствителният към кръвообращението орган в тялото. Причината за това е, че е изграден от много клетки, неврони, които се нуждаят от много кислород. Нарушаването на кръвообращението в определена област води на атрофирането на мозъчната тъкан и умирането на клетките след минути.

Симптомите на церебралната емболия се проявяват внезапно. Има и причини, които се проявяват постепенно в рамките на часове. Но това е по-рядко срещано.

Симптомите от засегнатия кръвоносен съд, областта и частта от мозъка, която снабдяват с кръв. Част от най-често срещаните симптоми на церебрална емболия са:

 • Главоболие
 • Слабост или липса на чувствителност в един или няколко крайници или в едната половина на тялото
 • Внезапно затрудняване на говора или разбирането
 • Некоординирано движение при ходене
 • Замайване и световъртеж
 • Загуба на зрение в едното или двете очи

Препоръчваме ви да прочетете и: Как инсултът може да бъде избегнат

Диагноза и лечение

Симптомите на церебралната емболия се проявяват внезапно. Обикновено диагнозата се потвърждава чрез образно изследване.

Церебралната емболия е състояние изискващо спешна медицинска помощ. Причината за това е, че колкото по-дълго мозъкът е лишен от кръвоснабдяване, толкова повече клетки и тъкани ще умрат, а последиците ще бъдат по-сериозни и необратими. Затова това състояние изисква бързо разпознаване и обаждане до бърза помощ.

След пристигането на бърза помощ, здравните работници са тези, които ще преценят състоянието на болния. Ако е необходимо, медиците ще изискват провеждането на изследвания, като компютърна томография за потвърждаване, че става въпрос за инсулт и за определяне на вида му.

След като лекарят определи вида на церебралната исхемия, бързината на започване на лечение е от изключителна важност. Церебралната емболия може да бъде лекувана с лекарства за разграждане на ембола или да се наложи оперативна намеса за отстраняването му. Това зависи от вида на ембола и от местоположението му. Специалистите преценяват кое лечение е най-доброто за всеки един случай.

Церебралната емболия изисква спешна медицинска намеса

Това състояние е често срещано и изисква спешна помощ. Затова е важно симптомите и предупредителните  му признаци да бъдат разпознати, за да може да бъде извикана спешна медицинска помощ. Медиците ще преценят какви стъпки да бъдат предприети след пристигането си.

Добре е да знаете, че засегнатия от церебрална емболия човек, невинаги може да възстанови всичките си функции след инсулта. Това състояние изисква рехабилитация, чиято продължителност зависи във всеки един индивидуален случай.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cabrerizo-García JL, Zalba-Etayo B, Martín-Villen L. Embolismo gaseoso arterial cerebral y coronario. Vol. 138, Revista Medica de Chile. Sociedad Medica de Santiago; 2010. p. 1461–2.
 • Actualidades en prevención secundaria de infarto cerebral por fibrilación auricular [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=35550
 • Revista Medicina – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jIHzwkqXDhIC&oi=fnd&pg=PA202&dq=embolia+cerebral&ots=d-dWbKWHhR&sig=i10vOCBY-DMUarKdv6H7ScHtxM8#v=onepage&q=embolia cerebral&f=false

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.