Кератоконус: характеристики и лечение

Кератоконусът е заболяване, при което зрението става замъглено. Освен това, има общо с различните степени на миопия и астигматизъм.
Кератоконус: характеристики и лечение

Последна актуализация: 18 декември, 2020

Кератоконус е очно заболяване, което засяга конкретно роговицата- прозрачната, във форма на купол мембрана, която образува предната част на окото, пред ириса. Неговата функция е да фокусира светлинните лъчи за правилно зрение.

Това е прогресивно заболяване, което променя формата на роговицата, причинявайки промяна в нейната вдлъбната форма във формата на конус. Освен това, роговицата също се изтънява и това променя начина, по който светлинните лъчни навлизат, означавайки, че не може да се фокусира правилно и това води до замъглено зрение.

Кератоконус е рядко заболяване, така че неговото разпространение е ниско. Изчисленията показват, че има около 2 нови случая на всеки 100,000 жители всяка година. Освен това, има много други фактори, които повлияват на неговото развитие.

Обаче, обикновено засяга тийнейджърите и младите хора. Значително засяга качеството на живот на човек, тъй като това променя в голяма степен неговото зрение. В днешната статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за това заболяване.

Какво е кератоконус?

Тест за очите

Както споменахме отгоре, обичайната форма на роговицата е куполовидна и тази форма е важна защото позволява на светлинните лъчи да отразят ретината правилно, така че да се извърши нормално процеса на виждане.

Кератоконусът прогресивно променя роговицата и нейната куполовидна форма се променя и става конусовидна. Това е невъзпалително заболяване, което може да се появи в едното око или и в двете. Това засяга предимно тийнейджърите.

Тези промени в подскачането на роговицата пречат на лъчите да отскачат правилно. Поврежда и изкривява зрението като последствие. Освен това, човек може да развие и миопия, и астигматизъм:

  • Миопията е дефект, който замъглява далечни предмети
  • Астигматизмът е когато вашето око възприема предметите като замъглени или изкривени, както отблизо, така и от разстояние

Кои други симптоми могат да се появят заедно с кератоконус?

Хората с това заболяване също имат изключителна чувствителност към светлина. По подобен начин, те са принудени да сменят техните очила редовно. Симптомите обикновено варират с течение на времето.

Зачервяването и дискомфорта при носенето на контактни лещи са другите често срещани симптоми. Обикновено, това заболяване изисква дълго време за развитие, така че последния симптом е по-рядък.

Обаче, има случаи, при които кератоконуса може да стане много по-сериозен. Очите могат да се влошат внезапно и роговицата започва да изпитва развитието на фиброза или белези. Когато това се случи, роговицата става по-малко прозрачно и зрението се влошава още повече.

Око в близък план

Кои са причините за кератоконус?

Все още не знаем кое точно причинява появата на кератоконус. Обаче, учените мислят, че има много фактори замесени в неговото развитие.

Първо, изглежда, че генетиката играе важна роля защото много от хората, които страдат от него и имат семейна история свързана с него. Има също много общо със синдромите на Даън и Елерс-Данлос.

По подобен начин, факторите като лека травма на окото, постоянно драскане и очното раздразнение са също свързани, както и продължително излагане на слънчеви лъчи.

Как лекарите диагностицират и лекуват това заболяване?

Диагностицирането на кератоконус е сравнително лесно. Обикновено е достатъчно за офтамолога да извърши цялостен преглед на очите. Освен това, той може да извърши други изследвания за да прегледат дадено заболяване в по-големи подробности.

Например, той може да използва топографии на роговицата и да извърши кератометрия, която му позволява да измери кривината на роговицата.

Лечението на кератоконус зависи според случая. Офтамологът трябва да избере сам кой метод е най-подходящ за всеки пациент. Той може да лекува много леки случаи с контактни лещи. Обаче, по-сложните случаи може да изискват трансплантация на роговица.

На кратко

Кератоконусът е прогресивно заболяване, което влошава роговицата и пречи на правилното фокусиране на светлинните лъчи. Освен това, зрението се замъглява, обикновено засягайки младите хора. Когато се съмнявате, най-доброто действие е да се консултирате с офтамолог за цялостен преглед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.