Средства за облекчаване на възпалено гърло

Справянето с възпаленото гърло е често срещан проблем, особено през есента и зимата. Въпреки че симптомите често изчезват от само себе си след няколко дена, има и редица ефективни средства за облекчаване на възпалено гърло. Научете повече от тази статия!
Средства за облекчаване на възпалено гърло

Последна актуализация: 18 юли, 2020

Не е лесно да намерите начин за облекчаване на възпалено гърло. Въпреки че има не малко начини за това, този неприятен симптом може да се превърне в постоянен и да причинява дискомфорт в продължение на дни.

Има редица причини, които могат да доведат до зачервяване на гърлото. Но най-честата е инфекция на горните дихателни пътища. Други респираторни инфекции, характеризиращи се с този симптом, са настинките, синузитът и ларингитът. Повечето от тях се причиняват от вируси. Затова не се назначава антибиотично лечение, а използването на антибиотик не би успокоило зачервеното гърло.

Други причини за дисфония, дрезгавина на гласа и възпаляване на гърлото са:

 • Сухата околна среда. Сухият въздух изсушава лигавиците. Ако дишате през устата, а не през носа, това може да изсуши гърлото ви.
 • Алергии. Хората, които са алергични към прах и акари, например, често се оплакват от възпалено гърло.
 • Умора на гласа. Прекомерното напрягане на гласа, например ако викате, изтощава гласните струни.
 • Дразнители. Някои химически вещества, когато се намират във въздуха, могат да влязат в организма и да раздразнят фаринкса. Например цигареният дим.
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест. Тя се характеризира с връщането на солна киселина от стомаха към езофагуса, като понякога тази киселина достига гърлото. Тя е силно дразнеща.

Средства за облекчаване на възпалено гърло

Нека да се спрем на осем варианта за облекчаване на възпалено гърло.

1.Гаргара

Гаргарата е страхотно средство за облекчаване на възпалено гърло. Правете си гаргара с топла вода и сол. Тази смес спомага облекчаването на подутия фаринкс и намалява дразненето.

Класическият начин за приготвяне на този разтвор за гаргара е като прибавите половин чаена лъжичка сол към чаша с вода. Ако соленият вкус ви е неприятен, можете да добавите мед. Добре е да си правите гаргара по няколко пъти дневно.

2.Медът – едно от най-добрите средства за облекчаване на възпалено гърло

Както споменахме, можете да добавяте мед към разтвора за гаргара от вода и сол. Освен това можете да го приемате директно. Преглъщайте бавно меда, за да може да помогне на възпалените клетки.

Когато медът се прикрепи към клетките, той образува защитна бариера. Тя предпазва клетките от дехидратация и се бори с микроорганизмите, които се намират там.

Запомнете, че не трябва да давате мед на деца на възраст под една година. Причината за това е повишеният риск от ботулизъм, поради приема на мед.

Медът е отлично средство при възпалено гърло.

Заради безценните си качества, медът е страхотно средство за облекчаване на възпалено гърло. Но не трябва да бъде даван на бебета.

3.Твърди бонбони или таблетки за смучене

В дрогериите и аптеките се продават различни видове таблетки и бонбони за облекчаване на възпалено гърло. Те повишават образуването на слюнка. Тя хидратира лигавицата и временно облекчава симптомите. Проблемът с това средство е, че трябва често да приемате често от тези бонбони или таблетки.

4.Хидратация за облекчаване на възпалено гърло

Хидратацията е много важна за лигавиците. Зачервеното гърло може да бъде синоним на липса на течности. Затова трябва да си ги набавите. Пийте вода и избягвайте други напитки като кафето.

Препоръчваме ви да приемате и топли течности и напитки като супи и чайове. Бульоните са богати на микрохранителни вещества, освен това хидратират организма. Съдържат и микроелементи като натрий и калий.

Препоръчваме ви да прочетете и: Използвайте лука в борбата с кашлицата

5.Затопляне

Затоплянето на гърлото с поставянето на топли компреси води до повишаване на температурата в тази област, а това засилва кръвообращението. А подобреното кръвообращение повишава наличието на противовъзпалителни клетки и подобрява хидратацията.

6.Горещ душ

Горещият душ генерира пара, която облекчава възпаленото гърло. Топлата пара има противовъзпалително действие, когато навлезе в дихателните пътища през респираторния тракт и устата.

Горещият душ помага за засилване на кръвообращението.

Вземането на горещ душ не води до облекчаване на възпаленото гърло, но бързо намалява дискомфорт.

7.Избягвайте цигарите на всяка цена

Цигарите и димът от тях са силно дразнещи. Освен че води до зачервяване на гърлото, пушенето може да влоши положението, ако възпалението се дължи на инфекция. Цигарите не засягат само пушача, но и хората около него.

Научно доказано е, че пушачите са по-предразположени към респираторни инфекции. Те страдат и от хронична кашлица, която засяга динамиката на дишането им.

8.Болкоуспокояващи средства

Зачервеното гърло може да отшуми от само себе си след няколко дена. Но понякога може да се наложи да ускорите процеса поради проблеми с работата или други дейности, които не можете да пропуснете. В тези случаи е възможно да лекувате симптомите си с лекарства.

Първата опция е ацетаминофен. Това болкоуспокояващо средство е безобидно и спомага облекчаването на симптомите. Може да се използва и при малки деца. Втората опция е ибупрофен, който освен че облекчава болката, има и противовъзпалително действие. И двете лекарства помагат и при висока температура.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
 • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
 • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
 • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
 • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
 • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
 • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
 • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.