Болка или сърбеж в гърдите - възможни причини

Маслото от вечерна иглика ще успокои напрежението, а кремът от карите ще хидратира кожата в областта
Болка или сърбеж в гърдите - възможни причини

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Гърдите са много деликатна зона. Всеки път, когато почувствате нередност, трябва да бъдете нащрек. Сърбеж или болка в гърдите са много общи симптоми, провокирани от разнообразни причини. Не забравяйте, че е необходимо да се консултирате с личния лекар. Така ще получите адекватна диагноза и ще разберете дали съществува по-сериозен проблем.

Болка или сърбеж в гърдите може да не са повод за тревога, а може и да се превърнат в нещо много сериозно. Ето защо е важно да имате предвид възможните причини за този проблем и да се консултирате с лекар, ако забележите нещо необичайно.

Възможни причини за болка в гърдите

Болката в гърдите може да се появи преди или по време на менструалния цикъл. Тя възниква като следствие от хормоналните промени, възникващи в този период. Ако това е вашият случай, можете да успокоите гърдите с масаж с етерични масла от вечерна иглика, витекс, ангелика (известна още като дива целина или див пащърнак), андска мака или градински чай.

Болка или сърбеж в гърдите могат да бъдат предизвикани също така от мастит. Маститът представлява инфекция, която често възниква по време на кърмене. Този проблем е следствие от възпаление на гръдната тъкан. Обикновено е придружено и от други симптоми като повишена температура и умора. В тези случаи обичайното лечение включва антибиотици. Въпреки това може да опитате и лечение с домашни средства. Един от вариантите е отвара от мащерка, която трябва да се прилага директно върху зърното.

Болка или сърбеж в гърдите

Накрая – една възможна причина, която не трябва да пренебрегваме, е възпалителен рак на гърдата. Този вид рак не е често срещан. Когато се появи, обикновено е придружен от симптоми като сърбеж, подуване и болка. Може да възникне и зачервяване в областта, тъй като гърдата се пълни с лимфна течност. Ако това е така, правилна диагноза може да се постави само от специалист. Той ще назначи и адекватно лечение.

Възможни причини за сърбеж в гърдите

Сърбеж в гърдите обикновено се появява като алергична реакция към някои компоненти в химическите продукти – почистващи препарати, дезодоранти, парфюми или химични агенти, получени от тези продукти, които влизат в контакт с кожата. Поради тази причина е много важно да се има предвид какъв тип продукти са в контакт с кожата и кои причиняват алергична реакция.

Липсата на хидратация в кожата на гърдите е още една от причините, поради която те могат да сърбят. Важно е да хидратирате тази част на кожата с растително масло, овлажняващ крем или масло от карите.

Карите

Сърбежът в гърдите е един от първите признаци на бременността. Този симптом обикновено е съпроводен с лека болка, която се причинява от повишено кръвоснабдяване в областта, особено в зърната. Симптомът обикновено избледнява, тъй като тялото свиква. Може да облекчите неприятното усещане с прилагане на компреси от отвара с невен.

Ако сърбежът е само в една част или само в една от гърдите, причините могат да бъдат в млечна жлеза или съединителната тъкан на тази гърда. Важно е да сте наясно с други симптоми като болка, тумори или възли, промени във формата или секрецията на течност от зърното. Те могат да бъдат признаци на инфекция в гърдите или фиброаденоми, доброкачествени кисти или тумори на гърдата.

Накрая – сърбежът може да се дължи на сутиен, който е прекалено стегнат или изработен от материя, предизвикваща алергична реакция в кожата. Ако гърдите ви сърбят и сте изключили предишните възможни причини, проверете дали причината не е сутиенът.

Лечение за болки в гърдите и сърбеж

Лечението на болка и сърбеж в гърдите трябва да се прилага в зависимост от възможните причинители. Ако проблемът се дължи на кожата, осигуряване на нужната и правилна хидратация може да е достатъчно, за редуциране на симптомите. Ако пък симптомите се дължат на инфекция или по-сериозен проблем, задължително е да се консултирате с лекар. Най-вероятно ще се нуждаете от медицинска намеса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Powell RW. Breast Pain. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 169. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK277/
  • Breast pain. (2020). National Health Service. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/breast-pain/
  • Wright, P. (2022). The Johns Hopkins University. Available from:https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-pain-10-reasons-your-breasts-may-hurt#:~:text=Hormones%20are%20making%20your%20breasts,progesterone%20right%20before%20your%20period.
  • Knaysi G, Smith AR, Wilson JM, Wisniewski JA. The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Curr Allergy Asthma Rep. 2017 Jan;17(1):7. doi: 10.1007/s11882-017-0675-4. PMID: 28210979; PMCID: PMC6028931.
  • Kent JC, Ashton E, Hardwick CM, Rowan MK, Chia ES, Fairclough KA, Menon LL, Scott C, Mather-McCaw G, Navarro K, Geddes DT. Nipple Pain in Breastfeeding Mothers: Incidence, Causes and Treatments. Int J Environ Res Public Health. 2015 Sep 29;12(10):12247-63. doi: 10.3390/ijerph121012247. PMID: 26426034; PMCID: PMC4626966.
  • Jiménez E, Arroyo R, Cárdenas N, Marín M, Serrano P, Fernández L, Rodríguez JM. Mammary candidiasis: A medical condition without scientific evidence? PLoS One. 2017 Jul 13;12(7):e0181071. doi: 10.1371/journal.pone.0181071. PMID: 28704470; PMCID: PMC5509296.
  • Larson VA, Tang O, Ständer S, Kang S, Kwatra SG. Association between itch and cancer in 16,925 patients with pruritus: Experience at a tertiary care center. J Am Acad Dermatol. 2019 Apr;80(4):931-937. doi: 10.1016/j.jaad.2018.08.044. Epub 2018 Sep 11. PMID: 30217520; PMCID: PMC6907086.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.