Болка или сърбеж в гърдите - възможни причини

Маслото от вечерна иглика ще успокои напрежението, а кремът от карите ще хидратира кожата в областта
Болка или сърбеж в гърдите - възможни причини

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Гърдите са много деликатна зона. Всеки път, когато почувствате нередност, трябва да бъдете нащрек. Сърбеж или болка в гърдите са много общи симптоми, провокирани от разнообразни причини. Не забравяйте, че е необходимо да се консултирате с личния лекар. Така ще получите адекватна диагноза и ще разберете дали съществува по-сериозен проблем.

Болка или сърбеж в гърдите може да не са повод за тревога, а може и да се превърнат в нещо много сериозно. Ето защо е важно да имате предвид възможните причини за този проблем и да се консултирате с лекар, ако забележите нещо необичайно.

Възможни причини за болка в гърдите

Болката в гърдите може да се появи преди или по време на менструалния цикъл. Тя възниква като следствие от хормоналните промени, възникващи в този период. Ако това е вашият случай, можете да успокоите гърдите с масаж с етерични масла от вечерна иглика, витекс, ангелика (известна още като дива целина или див пащърнак), андска мака или градински чай.

Болка или сърбеж в гърдите могат да бъдат предизвикани също така от мастит. Маститът представлява инфекция, която често възниква по време на кърмене. Този проблем е следствие от възпаление на гръдната тъкан. Обикновено е придружено и от други симптоми като повишена температура и умора. В тези случаи обичайното лечение включва антибиотици. Въпреки това може да опитате и лечение с домашни средства. Един от вариантите е отвара от мащерка, която трябва да се прилага директно върху зърното.

Болка или сърбеж в гърдите

Накрая – една възможна причина, която не трябва да пренебрегваме, е възпалителен рак на гърдата. Този вид рак не е често срещан. Когато се появи, обикновено е придружен от симптоми като сърбеж, подуване и болка. Може да възникне и зачервяване в областта, тъй като гърдата се пълни с лимфна течност. Ако това е така, правилна диагноза може да се постави само от специалист. Той ще назначи и адекватно лечение.

Възможни причини за сърбеж в гърдите

Сърбеж в гърдите обикновено се появява като алергична реакция към някои компоненти в химическите продукти – почистващи препарати, дезодоранти, парфюми или химични агенти, получени от тези продукти, които влизат в контакт с кожата. Поради тази причина е много важно да се има предвид какъв тип продукти са в контакт с кожата и кои причиняват алергична реакция.

Липсата на хидратация в кожата на гърдите е още една от причините, поради която те могат да сърбят. Важно е да хидратирате тази част на кожата с растително масло, овлажняващ крем или масло от карите.

Карите

Сърбежът в гърдите е един от първите признаци на бременността. Този симптом обикновено е съпроводен с лека болка, която се причинява от повишено кръвоснабдяване в областта, особено в зърната. Симптомът обикновено избледнява, тъй като тялото свиква. Може да облекчите неприятното усещане с прилагане на компреси от отвара с невен.

Ако сърбежът е само в една част или само в една от гърдите, причините могат да бъдат в млечна жлеза или съединителната тъкан на тази гърда. Важно е да сте наясно с други симптоми като болка, тумори или възли, промени във формата или секрецията на течност от зърното. Те могат да бъдат признаци на инфекция в гърдите или фиброаденоми, доброкачествени кисти или тумори на гърдата.

Накрая – сърбежът може да се дължи на сутиен, който е прекалено стегнат или изработен от материя, предизвикваща алергична реакция в кожата. Ако гърдите ви сърбят и сте изключили предишните възможни причини, проверете дали причината не е сутиенът.

Лечение за болки в гърдите и сърбеж

Лечението на болка и сърбеж в гърдите трябва да се прилага в зависимост от възможните причинители. Ако проблемът се дължи на кожата, осигуряване на нужната и правилна хидратация може да е достатъчно, за редуциране на симптомите. Ако пък симптомите се дължат на инфекция или по-сериозен проблем, задължително е да се консултирате с лекар. Най-вероятно ще се нуждаете от медицинска намеса.

Може да ви заинтересува ...
8 навика за здравето на гърдите
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
8 навика за здравето на гърдите

Съществуват много фактори, които могат да доведат до развитието на рак, кисти и други проблеми в гърдите. Трябва да правите медицински прегледи ред...