Как протича прегледът на простатата

Прегледът на простатата е жизненоважен за мъжете на определена възраст. Той позволява откриването на рака на простатата в ранен стадий и бързото му и навременно лекуване.
Как протича прегледът на простатата

Последна актуализация: 26 май, 2020

Прегледът на простатата често е тема табу за мъжете. За мнозина той означава навлизане в личното пространство, с което не искат да се сблъскват. Но с течение на времето важността му се доказва все повече.

Простатата е жлеза, съществуваща само в организма на мъжете. Намира се под пикочния мехур. Тази жлеза обвива уретрата. Функцията й е образуването на течности, които по-късно се превръщат в сперма.

С напредването на възрастта простатата постепенно увеличава големината си. Това е феномен, наблюдаван при всички мъже. Знае се, че при мъжете на възраст над 80 години, почти 70% имат уголемена простата.

Ракът на простатата е един от най-агресивните и смъртоносни форми на болестта. Освен това е един от най-често срещаните сред мъжете, за съжаление с висок процент смъртност.

При жените ПАП тестът и мамографията са превантивните мерки срещу онкологичните заболявания. По същия начин прегледът на простатата има превантивен характер при мъжете.

Прегледът на простатата първоначално включва извършването на две дейности: PSA тест и дигитално ректално изследване. Ако едното или двете изследвания дадат съмнителни резултати, лекарят преминава към втората диагностична фаза – образно изследване и биопсия на простатата.

Първо, преди да се спрем по-подробно на прегледа на простата, ще ви кой има нужда от него.

Прегледът на простатата – индикации за провеждане

Важно е да разясним, че не всички мъже трябва да бъдат подложени на този преглед. Медицината е установила възрастови групи и протоколи, определящи кои мъже трябва да се подложат на това медицинско изследване.

Основните параметри са свързани с възрастта на пациента:

  • Над 50 години. Тези мъже трябва да преглеждат простата си всяка година или на всеки две години.
  • На възраст между 45-50 години. Тази възрастова група подлежи на преглед само ако има рискови фактори за развитие на рак на простатата. Например тъмнокожите мъже, както и тези, при които има регистриран случай на това заболяване в семейството.
  • Под 40 години. Рядко мъжете под тази възраст биват подлагани на преглед на простатата. Лекарите назначават изследването при тези мъже, които имат повече от един роднина диагностициран с рак на простатата.

Когато медицинските специалисти определят необходимостта от извършване на преглед на простатата, те назначават PSA тест и дигитално ректално изследване. Първото изследване се извършва в лабораторни условия чрез вземана на кръв, а второто – от лекар.

Ако резултатите на лабораторното изследване са добри, пациентът ще трябва да го повтори след година. В някои случаи, в които няма рискови фактори, пациентите могат са правят PSA теста през две години.

С напредването на възрастта вероятността от проблеми с простатата се увеличава.

Рискът от появата на проблеми с простата се увеличава с напредването на възрастта.

Простатно-специфичен антиген или ПСА (PSA)

PSA е част от прегледа на простатата. Той представлява измерването на нивото в кръвта на вещество образувано от тази жлеза. Ако пациентът е болен от рак, този антиген ще бъде повишен и откриването му ще докаже болестта.

Въпреки това трябва да знаете, че нивата на PSA могат да бъдат увеличени и поради други причини, които не са свързани с рак. Следните фактори също могат да доведат до увеличаване нивата на PSA:

  • Трансректален ултразвук
  • Простатит – инфекция на простатата повишаваща нивото на PSA
  • Уголемяване на простатата – наречена и доброкачествена простатна хиперплазия – също води до увеличаване нивата на PSA, но не по талкова агресивен начин както ракът.

Стандартните относителни стойности на PSA при мъжете са стойности по-ниски от 4 ng/mL. При резултати между 4 – 10 ng/mL, има вероятност от развитие на рак на простатата. Ако нивото на PSA е по-високо от 10, вероятността от рак е много голяма.

Дигитално ректално изследване (ДРИ)

Дигиталното ректално изследване е другата съставна част на прегледа на простатата. Изследването се състои чрез въвеждането на пръст в ректума на пациента за преглед чрез опипване на жлезата.

Процедурата се извършва с ръкавици и лубрикант за намаляване на дискомфорта. Лекарите молят пациента да легне на кушетката и ако е възможно да заеме поза на ембрион, тъй като така изследването е по-малко неприятно и болезнено.

Извършващият прегледа – лекар или медицинска сестра – цели намирането и опипването на жлезата намираща се в близост до ректума. Този преглед им позволява да достигнат до простатата. По време на палпирането медицинските специалисти търсят откриването на бучки или втвърдявания, показващи развитието на необичаен процес.

Ако бъде открито такова образование се назначават още изследвания. Особено, ако резултатите от PSA теста също са притеснителни.

Прегледът на простатата може да увеличи продължителността на живота на много мъже.

Прегледът на простатата – какво се прави, ако бъде открито нещо притеснително

Следващата стъпка при откриването на отклонения при прегледа на простатата е назначаването на образно изследване за изясняване на диагнозата. Лекарят може да изисква извършването на ултразвук, а при необходимост – и на биопсия на жлезата.

Важното откриване на рака е изключително важно. Ако бъде намерен навреме, туморът е напълно лечим и контролируем. Здравните специалисти настояват за извършването на прегледи на простатата, заради ефективността им по отношение намаляване фаталните случаи на рак на простатата.

Важно е мъжете да не се страхуват и да се подлагат на този преглед, когато е необходимо. Годишният профилактичен преглед може да удължи живота им с години.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pow-Sang, Mariela, et al. “Cáncer de próstata en Latinoamérica.” Actas urológicas españolas 33.10 (2009): 1057-1061.
  • González Vidal, Elsie, et al. “Índice PSA libre/PSA total: una herramienta para la detección precoz del cáncer de próstata.” Revista Archivo Médico de Camagüey 11.6 (2007): 0-0.
  • Torres, Patricia Erazo. “Ecografía transrectal y cáncer de próstata.” Acta Médica del Centro 9.3 (2015): 61-64.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.