Наркотиците и еректилната дисфункция: има ли връзка между тях?

Еректилната дисфункция е проблем засягащ много мъже. Има ли връзка между наркотиците и еректилната дисфункция? Открийте отговора в следващите редове!
Наркотиците и еректилната дисфункция: има ли връзка между тях?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Различни проблеми могат да се отразят на половата активност и да намалят значително удоволствието от секса. Един от тези проблеми е еректилната дисфункция. Имайки в предвид, че различни фактори оказват въздействие върху тялото, може би се питате дали има връзка между наркотиците и еректилната дисфункция.

Когато един мъж посети лекар, тъй като не може да изпълнява пълноценно задълженията си по време на секс, той трябва да се подложи на физически и психически преглед, за да се прецени възможността стресът или тревожността да стоят в основата на проблема.

След като бъдат извършени всички необходими тестове, ако лекарят заключи, че пациентът страда от еректилна дисфункция, той определя вида й според етиологията й: неврогенна, ендокринологична, вазогенна или предизвикана от приема на лекарства.

Отрицателното въздействие на наркотиците
Наркотичните вещества оказват пагубно въздействие върху здравето.

Въпреки че най-вероятно си мислите за “хард” наркотиците, алкохолът и цигарите също могат да се отразят на сексуалното ви здраве.

В тази посока на мисли, има много други „наркотици“, които не считаме, че засягат сексуалността ни.

Например алкохолът и цигарите са наркотични вещества, влияещи негативно на здравето ни. Освен това антидепресантите, хормоналните препарати и лекарствата за сърце също могат да доведат до еректилна дисфункция.

Наркотиците и еректилната дисфункция

В следващите редове ще анализираме връзката между наркотиците и еректилната дисфункция според резултатите от статията “Наркотиците и сексуалността: непримирими врагове” (на испански език). Освен това ще споменем някои добре познати лекарства, които могат да окажат негативно влияние върху сексуалния живот.

  • Успокоителни средства: Най-често използваните лекарства за лечението на тревожността и стреса са бензодиазепините като диазепамът. Те могат да се отразят на възбуждането и да попречат стигането до оргазъм, особено ако се приемат в големи дози.
  • Синтетични хормони: Винаги трябва да се изписват под лекарско наблюдение. В противен случай могат да се отразят на ерекцията.
  • Антидепресанти: В малки количества могат да подобрят сексуалността на хората, страдащи от депресия. Но в много случаи по-високите дози се отразяват негативно на сексуалния живот, понижават либидото и нерядко водят до еректилна дисфункция.

Наркотиците и сексът
Нерядко еректилната дисфункция се дължи на приема на наркотични вещества.

Загърбването на вредните навици е първата мярка, която трябва да предприемете, ако искате да намалите здравословните си проблеми, особено по отношение на сексуалния ви живот.

Много наркотични вещества, които не сме споменали досега, могат да се отразят негативно върху сексуалния живот. Вероятно си спомняте сцени от някой филм, в който партньорите палят цигара след като са правили секс. Въпреки че това изглежда безобидно, може да доведе до еректилна дисфункция.

  • Цигари: При младите хора, този вид наркотични вещества могат да се отразят на ерекцията по време на полов акт, ако няма други видими причини за това (като депресия и тревожност). Отказът от този навик може да подобри нещата.
  • Хероин: Тази “хард” дрога е депресант, действащ на централната нервна система. Затова води до понижаване на либидото, а пристрастяването към него може да доведе до пълно отсъствие на сексуално желание.
  • Марихуана: Честият прием на тази дрога може да доведе до липсата на сексуално желание, както в предходния случай. Ефектът от нея ви пречи да извършвате дейности изискващи концентрация и координация, ето защо може да се отрази и на половия ви живот.
  • Стероиди: Продължителният прием на стероиди води до уголемяването на простатата, намалявайки размера на тестисите и причинявайки проблеми с ерекцията.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 билки за повишаване на либидото

Заключение

Това са само няколко примера как различните видове наркотици могат да причинят появата на еректилна дисфункция. Всички те могат да навредят на здравето ви и да ви попречат да се наслаждавате пълноценно на сексуалния си живот. Затова воденето на здравословен начин на живот и посещенията при специалист, който да се погрижи за психичното ви здраве, ще ви помогнат напълно да загърбите наркотиците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.