Хематурия: симптоми и причини

Хематурията може да бъде признак за бактериална или вирусна инфекция, но и за по-сериозни заболявания като рак на пикочния мехур или простатата. Научете повече от следващите редове!
Хематурия: симптоми и причини

Последна актуализация: 09 март, 2020

Думата “хематурия” е медицински термин, използван за описване на наличието на кръв в урината. Кръвта в урината може да бъде плашеща. Различни причини могат да предизвикат това състояние, но не всички от тях са опасни.

Понякога кръвта може да бъде видяна с просто око. Но това не е така във всички случаи. Затова експертите разделят хематурията на два основни вида: макроскопска и микроскопска. Лекарите могат да се нуждаят от извършването на определени изследвания, за да диагностицират микроскопската хематурия.

Много хора посещават лекар заради това състояние. Среща се при около 16% от населението. Както вече споменахме, хематурията може да бъде симптом на редица заболявания – от инфекции до рак. Затова е важно да знаете какво представлява, кои са симптомите и причините за нея.

В следващите редове ще се спрем на най-важното за хематурията.

Какво представлява хематурията?

Когато всичко в организма е наред, в урината няма наличие на кръв. Думата хематурия се използва за описване наличието на червени кръвни телца в урината, което се открива с определени лабораторни изследвания. Хематурията се появява, защото бъбреците или други части на уринарния тракт позволяват на кръвните клетки да преминат в урината. Урината може да се оцвети в червено или да запази обичайния си цвят. В това именно е разликата между макроскопската (при която можете да видите кръвта) и микроскопската хематурия (пир нея кръвта не се вижда).

Уринарни инфекции

Основните причини за появата на хематурия

В много случаи откриването на специфичната причина за появата на хематурия не е възможно. Въпреки това най-честите причини позволяващи преминаването на кръв в урината са:

  • Инфекции на уринарния тракт. Те са относително често срещани, особено при жените. Причината за това е, че уретрата при жените е разположена близо до ануса и бактериите лесно преминават и навлизат в уретрата.
  • Бъбречни инфекции. Най-често става въпрос за пиелонефрит. Бактериите могат да достигнат бъбреците чрез кръвта или уретерите.
  • Проблеми с простатата. Когато простатата се уголеми, което се наблюдава с напредването на възрастта, тя притиска уретрата. А това може да блокира притока на урина и да доведе до появата на хематурия. Същото важи и за инфекциите на простатата.
  • Камъни в пикочния мехур или бъбреците. Някои минерали в урината се натрупват с течение на времето. Те се втвърдяват и образуват кристали, превръщащи се в малки камъчета. Когато тези камъни преминават през пикочните пътища, могат да ги запушат и да доведат до наличието на кръв в урината.
  • Рак. Хематурията може да бъде признак на рак на пикочния мехур, простатата или бъбреците. Обикновено се наблюдава в по-напредналите стадии на заболяването, което затруднява диагностицирането.
  • Гломерулонефрит. Това заболяване се характеризира с възпаление на гломерулните капиляри – малките филтри на бъбреците. Болестта може да бъде предизвикана от диабет, инфекции, кръвни заболявания и други процеси в организма.
  • Някои лекарства като антикоагулантите или медикаментите изписвани при рак, също могат да доведат до това заболяване.

Както видяхте много неща могат да предизвикат появата на хематурия. Учените я свързват дори с по-натоварените тренировки, получаването на травми и обезводняването. Затова е важно да посетите лекар, който да открие причината за състоянието ви.

Причини за появата на хематурия

Симптоми на хематурия

При макроскопската хематурия урината е с червен или кафеникав цвят. Обикновено това не е свързано с болка или други симптоми. Но появата на определени признаци може да помогне за установяване на причината.

Например високата температура и болката в долната част на гърба могат да бъдат показател за бъбречна инфекция. Ако хематурията е съпроводена с често уриниране или усещане за парене по време на уриниране, причината обикновено се крие в долната част на уринарния тракт. Асимптоматичната и продължителна хематурия са наличие на съсиреци може да се дължи на бъбречен тумор.

Това е една от причините, поради които мъжете над 40 години трябва да си правят редовно прегледи на простатата.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 домашни средства против камъни в бъбреците

Заключение

Както ви обяснихме в тази статия хематурията може да бъде свързана с различни заболявания. Дори в определени случаи може да не бъде видима с просто око. Затова е важно да не пропускате годишния си профилактичен преглед. Съветваме ви редовно да си правите изследвания на урината за откриване на евентуалното наличие на кръв в нея.

Не забравяйте да следите урината си. Трябва да наблюдавате цвета й, колко често ходите до тоалетна, да следите за появата на нетипични усещания, които биха били показател за определено заболяване. Не се колебайте да посетите лекар, ако имате въпроси и притеснения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.