Бучка на шията: всичко, което трябва да знаете

Бучката на шията може да се прояви със симптоми като затруднено преглъщане или дрезгавост на гласа. Прочетете следващите редове и научете повече по темата!
Бучка на шията: всичко, което трябва да знаете

Последна актуализация: 02 февруари, 2020

Когато човек забележи появата на бучка на шията, обикновено се притеснява доста. Най-често първо си мисли, че това е рак. В действителност не всички случаи са опасни и застрашаващи живота. Причините за бучка в шията могат да бъдат инфекция, киста или доброкачествен тумор.

Основната причина за появата на бучка на шията са подутите лимфни възли, представляващи кръгли образувания, част от имунната ни система. Те са разположени в цялото тяло. Те помагат на организма да разпознае  и да се бори с инфекциите и затова често се подуват. Обикновено подуването им е временно.

В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за една бучка за шията.

Бучка на шията – основни причини

Както вече споменахме, най-честата причина за появата на бучка на шията са подутите лимфни възли. Появата им може да се дължи на различни фактори:

  • Скорошна инфекция. Например настинка или инфекция на гърлото. Това се случва често, особено при децата. Мононуклеозата, зъбните абсцеси и тонзилитът също трябва да бъдат споменати.
  • Инфекция на лимфните възли наречена лимфаденит.
  • Системни заболявания като човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) и туберкулоза.

Някои заболявания на имунната система също могат да доведат до появата на бучка на шията. Причината за това е, че те водят до подуване на лимфните възли, също като инфекциите. Едно от тези заболявания е ревматоидният артрит при който имунната система по погрешка атакува здравите тъкани. Болестта засяга основно ставите.

Някои лекарства също могат да доведат до подуване на лимфните възли. Бучката на шията може да се дължи и на киста – образувание пълно с течност. Кистите се установяват много лесно, тъй като повечето от тях са по рождение. Друга вероятна причина е проблем със слюнчената жлеза.

Не можем да пренебрегнем и факта, че това състояние може да бъде породено от рак. Запомнете, че злокачествените тумори се срещат по-често при възрастните хора. Въпреки че бучката може да се окаже лимфен възел с рак, може да представлява и тумор от съседна структура. Дори може да бъде метастаз от по-отдалечено туморно образувание.

Тревожни симптоми и признаци, ако имате бучка на шията

Ако имате бучка на шията трябва да отидете на лекар, който да ви прегледа. Изключително важно е да ви бъдат направени необходимите изследвания, за да може да ви бъде поставена правилната диагноза. Освен тези изследвания, редица признаци могат да ви помогнат да се ориентирате за естеството на тези бучки.

Меката и болезнена бучка обикновено е индикация за инфекция. Този вид оттоци обикновено изчезват след време. Освен това лимфаденитът води до чувствителност на лимфните възли. Ако бучката е твърда, неподвижна и не ви боли, може да бъде тумор.

Туморите могат да доведат до появата на други симптоми като афония (дрезгавина на гласа) и затруднено преглъщане. Ако имате бучка на врата, която не изчезва и наблюдавате някои от изброените симптоми, трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Една бучка на шията най-често се дължи на скорошна инфекция.

Препоръчваме ви да прочетете и: Бучка под мишницата: кога трябва да се тревожим?

Диагностични изследвания

За поставянето на правилната диагноза могат да бъдат необходими редица изследвания. Ако болният е млад, обикновено не става въпрос за тумор. Освен това тези изследвания не са необходими, ако има признаци на скорошна инфекция. Медицинските специалисти оценяват консистенцията на бучката и дали е свързана с усещане за болка.

Обикновено лекарите първо назначават пълна кръвна картина. Могат да изискат и рентгеново изследване. Ако има тревожни признаци или рискови фактори за рак, могат да бъдат назначени и по-задълбочени изследвания. Като биопсия, при която се взема материал от бучката за изследване.

Лекарите могат да се нуждаят и от образни изследвания като скенер и ЯМР. Понякога се прави и преглед на ехограф.

Заключение

Бучката на шията обикновено се дължи на увеличен лимфен възел. Най-честата причина за това е скорошна инфекция, а самата бучка изчезва от само себе си.

Въпреки това трябва да обръщате внимание на останалите симптоми. Ако бучката не е болезнена и е неподвижна, може да става въпрос за тумор. Затова е най-добре да посетите лекар, който да прецени състоянието ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.