Какво е хиперинсулинемия?

Хиперинсулинемията е състояние, което показва, че има промени в тялото ни, свързани с контрола на кръвната захар. Тези промени са потенциално опасни за нашето здраве.
Какво е хиперинсулинемия?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Инсулинът е много важен хормон в нашето тяло, тъй като регулира количеството захар в кръвта и в тъканите, така че те да могат да изпълняват различните си функции. Въпреки това, когато открием висок инсулин в кръвта, може да става въпрос за хиперинсулинемия.

Обикновено ефектът от липсата на инсулин в нашето тяло или хипоинсулинемията е добре известен, тъй като се среща при хора с диабет тип 1. Въпреки това, има често срещана липса на разпознаване на хиперинсулинемията като състояние, което затруднява диагностицирането. Затова в тази статия ще обясним какво е хиперинсулинемия и какво я причинява.

Какво представлява инсулинът?

Преди да обясним какво е хиперинсулинемия, първо ще разгледаме функцията на инсулина. Инсулинът е хормон, синтезиран и складиран от бета клетките на панкреаса.

След хранене нашата храна се разгражда на малки вещества, способни да преминат през червата в кръвта. Едно от тези вещества е глюкозата, която е основната захар, използвана от нашето тяло, за да произвежда енергия и да изпълнява своите функции.

Когато глюкозата достигне кръвта, тя преминава през панкреаса, активирайки бета клетките, които освобождават натрупания инсулин. Този инсулин преминава в кръвта и насочва глюкозата към тъканите, за да може да се използва. С други думи, инсулинът е отговорен за поддържането на правилните нива на кръвната захар.

Нивата на кръвната захар или гликемия

Нормалните нива на кръвната захар на гладно са между 70-110 mg/dl. Ако кръвната захар е твърде висока или твърде ниска, това може да причини сериозни здравословни проблеми. Анормалните нива на глюкоза са известни като:

 • Хипергликемия: необичайно високи стойности на кръвната захар
 • Хипогликемия : Абнормно ниски стойности на кръвната захар

Какво представлява въпросната хиперинсулинемия?

В действителност няма конкретно определение за хиперинсулинемия. Обикновено се описва като повече инсулин от нормалното в кръвта. Причините са различни и по-долу ще обясним най-често срещаните:

Инсулинова резистентност

хиперинсулинемия и нива на инсулин
Има няколко фактора, които могат да повлияят на появата на инсулинова резистентност, като наднормено тегло или затлъстяване.

Инсулиновата резистентност е състояние, което набра скорост през последните години, предвид увеличаването на хората, страдащи от диабет тип 2.

Когато няма добър контрол на захарта в тялото в продължение на години, инсулинът се увеличава, за да пренесе тази излишна захар в тъканите и да поддържа стабилни нивата й в кръвта. Когато обаче това се случи, телата ни свикват да използват по-големи количества инсулин. Следователно те няма да реагират на по-малки количества, което ще създаде съпротива.

За да компенсира съпротивлението, тялото ще генерира повече инсулин, който ще циркулира в кръвта. Тогава ще имаме хиперинсулинемия с хипергликемия.

Инсулиновата резистентност е най-честата причина за хиперинсулинемия и показва наличието на диабет тип 2.

Тумори, произвеждащи инсулин

По-рядка причина за хиперинсулинемия са туморите, произвеждащи инсулин, наричани още инсулиноми. Инсулиномите са трудни за диагностициране, защото са много малки и трудно се виждат при образни тестове. Приблизително 10% от инсулиномите са злокачествени.

Това са тумори, произлизащи от бета клетките на панкреаса, които произвеждат и отделят много инсулин в кръвта. Тази хиперинсулинемия кара цялата глюкоза да бъде пренесена в тъканите и в кръвта не остава глюкоза, което е моментът, в който настъпва хипогликемия.

Хипогликемията е сериозна ситуация. Може да има много симптоми, като следните (наред с други):

 • нервност
 • треперене
 • сърцебиене
 • изпотяване
 • раздразнителност
 • глад
 • бледост

Ако хипогликемията е много изразена, тя може дори да засегне мозъка, който е най-добрият консуматор на глюкоза, и може да причини промени като:

 • Главоболие
 • Замъглено зрение
 • Парестезии (вид изтръпване, което обикновено е в крайниците)
 • Промени в поведението
 • Объркване
 • Конвулсии
 • Загуба на памет
 • Кома и в най-лошия случай смърт

Следователно, ако това е тумор, той трябва да бъде отстранен, за да се избегнат тези симптоми. В допълнение, инсулинът също е фактор на растежа, който може да накара човек да наддаде на тегло.

Местоположението на инсулинома обикновено е панкреасът, но някои хора може да имат части от панкреаса, които не са в обичайното си положение, което се нарича ектопичен панкреас; това прави диагнозата по-трудна. За щастие, инсулиномите са рядкост в общата популация.

представяне на панкреас
Местоположението на инсулинома обикновено е панкреасът.

Външен инсулин и хиперинсулинемия

Друга причина за хиперинсулинемия може да бъде външното инжектиране на инсулин. Това може да се случи в два случая:

 • Човек с диабет, който по погрешка си инжектира повече инсулин, отколкото е необходимо. Това причинява хипогликемия, която, както е обяснено по-горе, е много сериозно състояние.
 • “Измислена” хипогликемия: В този случай човекът сам си инжектира инсулин, без да има диабет. Това се случва в случая на добре познатия синдром на Мюнхаузен, при който човек се самолекува или наранява, за да изглежда болен.

И в двата случая ще открием ниски нива на кръвната захар с високи нива на инсулин, но този инсулин не е този, който се произвежда от тялото, а е външен.

Важни улики за откриване на хиперинсулинемия

Ако имате хиперинсулинемия, това най-често се дължи на случай на инсулинова резистентност, което предполага, че вероятно имате много захар в кръвта си. Този тип хипергликемия е опасен, защото ще причини диабет и увреждане на сърдечно-съдовата система. Освен това, както казахме преди, инсулинът е растежен фактор и благоприятства растежа на тумори.

Затова трябва да контролирате кръвната си захар и да водите здравословен живот. Ако няма добър контрол на захарта във вашата диета, лекарят ви ще препоръча определено лечение. От друга страна, ако имате симптоми на хипогликемия, трябва също да посетите лекар поради сериозността на състоянието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rojas, J., Bermúdez, V., Leal, E., Cano, R., Luti, Y., Acosta, L., Finol, F., Aparicio, D., Arraiz, N., Linares, S., Rojas, E., Canelón, R., & Deisiree, S. (2008). Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular. Archivos Venezolanos de Farmacologia y Terapeutica.
 • Cipriani-Thorne, E., & Quintanilla, A. (2011). Diabetes mellitus tipo 2 y resistencia a la insulina. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v21i3.1126
 • Catherine A.P Crofts1, Caryn Zinn1, Mark C Wheldon, G. M. S. (2015). Hiperinsulinemia (y resistencia a la insulina) – Artículos – IntraMed. Intra Med.
 • Maiz, A. (2005). El síndrome metabólico y riesgo cardiovascular. Boletín La Esc. Med.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.