При менопауза: открийте 7-те предимства на куркумата

Куркумата помага при симптомите на менопаузата и също така помага за подобряване на настроението. В тази статия ще научите повече за ползите от куркумата при менопауза.
При менопауза: открийте 7-те предимства на куркумата

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли за ползите от куркумата при менопауза? Менопаузата е много важен перииод в живота на жената, особено по отношение на способността й да има деца. По време на този етап, яйчниците на жените спират да произвеждат хормоните естроген и прогестерон.

Менопаузата обикновено се появява, когато жената е в края на четиридесетте или в началото на петдесетте години. Постменопаузата включва периода от живота на жената, през който менструацията е напълно спряла.

По време на менопаузата могат да възникнат различни здравословни проблеми, причинени от намаленото производство на хормони. За щастие, имате възможност да намалите дискомфорта. В тази статия ще говорим за предимствата на куркумата при менопауза.

Ползите от куркумата при менопауза

1. При менопауза- куркумата има антикоагулантно действие

При менструация: епруветка и спринцовка, пълни с червена течност

Първата полза от куркумата, при менопауза и постменопауза е свързана със сърдечно-съдовата система. Добре известен е фактът, че по време на менопауза и постменопауза може да се наруши дейността на сърцето, особено по отношение на коагулацията.

Въпреки, че съществуват различни видове лекарства, които могат да помогнат в борбата с тези видове заболявания, те също могат да причинят прекомерно кървене или кръвоизливи. Куркумата има антикоагулантно действие без странични ефекти.

2. При менопауза- куркумата помага, защото съдържа фитоестрогени

При менопауза: куркума в купичка, чаща мляко, зелена салата, сложени на маса

Фитоестрогените са растителни вещества, които активират производството на хормона естроген в организма. Едно от предимствата на куркумата е, че тя съдържа голямо количество фитоестрогени.

Ако вашият лекар вече ви е предписал заместители на естроген, възможно е те да са фитоестрогенни добавки. Друга възможност, за да получите тези вещества по естествен път, е да включите малко количество куркума в ежедневното си хранене.

3. При менопауза- куркумата намалява болката

При менопауза: жена на около 50, руса, облегнала се е на диван.

При менопауза обикновено жените имат различни болки и възпаления. Най-често срещаните видове болки са мускулната болка и главоболието, но те не са единствените.

За щастие, едно от ползите от куркума е, че помага при болките, причинени от възпаление. Куркумата има аналгетичен ефект, който помага за възстановяване на движенията, без да се налага да използвате допълнителни лекарства в ежедневието си.

Куркумата лекува следните болки:

 • Мигрена
 • Болки в ставите
 • Мускулна скованост

4. Куркумата се бори с депресията

Жена на около 50 е легнала и се държи за главата. Виждат се хапчета на нощно шкафче.

Дори и да сте много щастлива жена, винаги има риск от депресия, която може да съпътства менопаузата. Ако имате промени в настроението, трябва да знаете, че другата полза от куркумата е, че помага за подобряване на настроението.

За някои жени тази промяна е много сериозна и е пряко свързана с менопаузата. В други случаи, това е по-малко свързано с биологичната промяна и повече с адаптацията към новия етап.

За всеки случай, трябва да обърнете внимание на симптомите на менопаузата, за да вземете необходимите мерки. Симптомите, които трябва да следите, са:

 • Проблеми със съня
 • Стрес
 • Горещи вълни
 • Постоянно желание да плачете
 • Чувство за малоценност

5. При менопауза- куркумата се бори с горещите вълни

Жена на възраст около 50 се бори с горещите вълни.

По-голямата част от жените, които преминават през менопауза, имат горещи вълни поне веднъж. Те представляват усещане за екстремна топлина, което трае няколко минути.

Това ще ви накара да почувствате сърцебиене и да се потите прекомерно. Причината за този проблем е намаляването на нивата на естроген.

Едно от предимствата на куркумата е, че тя е богата на антиоксиданти и фитоестрогени, които се борят срещу появата и честотата на горещите вълни.

6. Куркумата намалява риска от инфекции и инконтиненция

Снимка на жена от кръста надолу. Хванала се е с ръцете отпред. Жената е гола, по черни бикини.

По време на менопаузата, намаляването на естрогена и вагиналната атрофия увеличават риска от вагинални инфекции.

След като влезете в менопаузата и след менопаузата, нормално е да имате дразнене, сърбеж и необичайни влагалищни секрети. Възможно е също да се появи уринарна инконтиненция.

Куркумата има антимикробни, противогъбични и противовъзпалителни свойства. В действителност, куркумата е един от най-препоръчителните природни средства за борба с вагиналните проблеми.

7. Куркумата намалява болките в гърдите и риска от рак на гърдата

Снимка на гола жена, до кръста, но без главата. Жената се е хванала за гърдите.

Нивата на хормоните могат да повлияят на развитието на рак на гърдата по време и след менопаузата. Едно от предимствата на куркумата е, че намалява риска от това заболяване.

Не забравяйте, че трябва да обръщате внимание на всички симптоми, сред които са:

 • Болки в гърдите
 • Чувство за дискомфорт в гърдите
 • Малки бучки

В тези случаи, ползата от куркумата се изразява в това, че съдържащите се в нея вещества потискат растежа на раковите клетки. Ето защо е препоръчително да включите в храненето си малко куркума, особено ако преминавате през лечение на рак.

Също така, някои фази от лечението на рак могат да предизвикат гадене. Куркумата премахва този симптом.

Възползвайте се от предимствата на куркумата- при менопауза и постменопауза

И така, сега когато знаете за предимствата на куркумата при менопауза, със сигурност ще имате повече причини, за да я включите в диетата си. Има няколко възможности, но изберете тази, която е най-добра за вас:

 • Слагайте по 1 чаена лъжичка (5 г) куркума на пудра, към зелените зеленчукови смутита
 • Взимайте по едно хапче от куркума всяка сутрин
 • Слагайте по едно малко 3 см кубче от куркума към вашите смутита

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.