6 въпроса, които трябва да зададете на вашия гинеколог

Много жени избягват редовните прегледи поради страх или срам, но трябва да знаете какво се случва с тялото ви и как да се предпазите от определени болести и състояния
6 въпроса, които трябва да зададете на вашия гинеколог

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Повечето жени днес навлизат в света на сексуалността, без да са отишли преди това на гинеколог. Това е една от най-честите грешки, които можете да направите.

И рисковете от заболяване или бременност значително се увеличават.

Днес повечето жени не осъзнават колко е важно да имат контрол над сексуалния живот. По този начин се избягват страхове, лоши моменти и последиците от започването на секс без насоки.

И още повече, че младите хора започват да правят секс от най-ранна възраст, е наложително да знаят всичко за темата, да изяснят съмненията си и най-важното – да знаят рисковете от незащитения секс.

Това е целта на гинеколога: да ви предупреждава, да ви информира, да избягвате нежелана бременност, полово предавани болести и в някои случаи да регулирате менструалния си цикъл.

Ползите от специалист в тази област са огромни.

Гинеколозите не са само, за да ви кажат какво да правите или най-добрия метод, който трябва да използвате: можете да се консултирате с тях за болките във вагиналната област като инфекции или болка в млечните жлези, и по този начин да диагностицирате или да изключите рака.

Много жени не ходят поради няколко причини: страх, срам, срамежливост или финансови проблеми, сред многото други.

Въпреки това, наистина е важно да отидете на специалист, за да можете да упражнявате правилен контрол върху тялото (говорейки от сексуална гледна точка).

И не се ограничавайте да задавате въпроси, свързани със секса. Жените обикновено имат безпокойство от всякакъв вид, от менструалния цикъл, контрацептиви или вагинално течение, до методите за забременяване.

Ето защо създадохме малък списък с въпросите, които трябва да зададете на вашия гинеколог, така че да не оставяте нищо неизяснено и да изчистите всичките си съмнения.

Продължавайте да четете и вижте кои са те.

6 въпроса, които да зададете на вашия гинеколог

По време на прегледа при гинеколог трябва да зададете всички въпроси, които имате, за да изключите всяка тема, която ви притеснява или е свързана с вашето здраве.

Не забравяйте, че във всяка жена симптомите и състоянията са различни. Следователно, гинекологът трябва да предприеме мерки за индивидуализиране на диагнозата за всеки пациент.

Елиминирайте табуто с честност и разберете какви са последствията за тялото ви.

1. Ефективни ли са оралните контрацептиви?

контрацептиви назначени от гинеколог

Това е един от големите страхове, които всяка жена има. По принцип започването на нов метод на контрацепция генерира несигурност, съмнение или страх. И до скоро най-използваният метод е бил оралните контрацептиви (хапчета).

Сега, с развитието на технологиите и новите медицински открития, има милиони методи, които могат да се използват. Но да се върнем към въпроса: да, при повечето здрави жени те действат и нямат странични ефекти.

Ако обаче не сте ходили на гинеколог и сте самолекували, вероятно това ще има отражение върху вашето здраве.

Така че, затова консултацията е идеална, да правите общ преглед и да се избегнат евентуални странични ефекти или по-лошо, неефективността на продукта.

2. Какви са предимствата и недостатъците на вътрематочно устройство и диафрагмата?

Вътрематочното устройство (IUD) е един от най-честите методи за контрацепция, които жените са склонни да използват повече в наши дни.

Това изисква само двугодишно гинекологично наблюдение и никаква намеса от страна на лицето.

Диафрагмата е бариерен метод, който трябва да бъде поставен преди полов акт. Той трябва също така да бъде намазан със спермицидно смазващо средство, за да се предотврати бременност и по този начин да не предизвиква дразнене във влагалището.

Дали функционира правилно зависи от поставянето й от жената.

Преди да използвате някой от тези методи, най-добре е първо да се консултирате с вашия гинеколог и той да препоръча най-доброто за вас.

Не забравяйте, че всяко тяло е различно и не всички жени реагират по еднакъв начин.

3. Какво е масталгия?

при масталгия посетете гинеколог

Това е симптом, който някои жени проявяват. Това се отнася до лека, средна или интензивна болка на гърдите или млечните жлези преди и по време на менструалния цикъл или бременност.

Въпреки че е обичайно тези болки да настъпят през тези периоди, ако болката стане много силна, е необходимо да отидете на лекар, за да ви диагностицира и предпише аналгетик за облекчаване на тези болки.

4. Нормално ли е вагиналното течение?

Вагиналното течение е секрецията на течности през влагалището. В зависимост от цвета (бяло, жълто или кафяво), това може да е нещо напълно нормално или признак на инфекция или заболяване.

  • Това течение не е нищо повече от куп мъртви клетки, естествени бактерии и лигавична секреция.
  • Средната жена произвежда от 1 до 4 мл. на ден дневно, което помага за овлажняване, смазване и поддържане на вагината чиста, така че да няма инфекции.
  • Напълно нормално е, когато течението е бяло или прозрачно.
  • Обратно, левкореята е ненормално, жълтеникаво вагинално течение произведено от бактерии и гъби, които обикновено са продукт на инфекциите.
  • Ако течението е кафяво или подобно на цвят, това означава, че жената скоро ще има менструален цикъл. Ако това не е така, препоръчваме незабавно да отидете на гинеколог.

5. Как мога да забременея?

тест за бременност и посещение при гинеколог

Това е по-често срещан проблем, отколкото си мислите. Има двойки, които се опитват да заченат от дълго време и не успяват. Това е много потискащо и отчайващо.

Ако вие и вашият партньор сте една от тези двойки, важно е да отидете на гинекологична консултация, за да можете да изключите всякакъв вид заболяване или състояние.

Може да се обърнете към акушер-гинеколог, тъй като около 40% от безплодните двойки се дължат на мъжкия фактор.

Тези двойки имат шанс от 10 до 15% да заченат.

Препоръчваме ви да прочетете и: Съвети за пълноценен и щастлив сексуален живот

6. Как да регулирам менструацията си?

регулиране на цикъла след преглед при гинеколог

Много жени имат нередовна менструация и това се случва, защото менструалният цикъл не е еднакъв с този на другите, т.е. е по-бърз или по-бавен от нормалното.

Менструалният цикъл е 28 дни и овулацията започва на 14-ия ден от първия ден на менструацията.

Това не се счита за тревожно или опасно, освен ако не искате да заченете.

Въпреки, че средният цикъл е, когато започнете да овулирате, при жени с по-дълъг или по-къс (неконтролируем) цикъл е обичайно никога да нямат точна дата.

Обикновено гинекологът предписва някакъв вид контрацептиви, които помагат на жената да регулира цикъла си.

И обикновено се предписват орално. Нещо повече, те помагат цикълът да се регулира по-бързо в рамките на съответните 28 дни. При жени с нередовен цикъл той може да варира от 21 до 40 дни.

В заключение, има много причини да отидете на гинеколог. Всяка жена трябва да знае всичко за грижите и функционирането на женските полови органи.

Така че, ако все още не сте отишли, е време да предприемете първата стъпка, за да се информирате и да изясните съмненията си относно сексуалния си живот, менструалния цикъл, болестите и да правите периодичен преглед на вашата репродуктивна система.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.