Съвети за по-чисти бели дробове

Упражнения като йога, медитация и тай чи ни учат да дишаме с различни части на тялото като корема, диафрагмата или гърдите.
Съвети за по-чисти бели дробове
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

За всеки, който пуши, има хронични проблеми и иска да е с по-чисти бели дробове и да може да диша по-добре, сме приготвили няколко безценни съвети как да постигнете това лесно и естествено.

Ако се научите как да дишате правилно, подобрите вентилацията в дома си и премахнете слузта, ще можете да видите резултатите много бързо.

Парни бани за по-чисти бели дробове

Знаете ли какво е парна баня? Това са дълбоки вдишвания на изпаренията от лечебни растения, които помагат за постигането на по-чисти бели дробове. Това е отличен метод за лечение на заболявания на дихателните пътища при децата, а също така помага за изчистване на вашите бели дробове, особено ако сте пушачи.

Как да си направим парна баня?

Кипнете два литра вода с лечебни билки като бор, мащерка, розмарин, евкалипт, лайка или риган. След варене в продължение между 5 и 10 минути, ще видите че ароматните изпарения започват да се изпаряват. Отстранете от огъня, покрийте главата си с кърпа и се наведете над съда (като внимавате да не се изгорите от прекалено горещата пара). Вдишайте дълбоко през носа и устата, с редуване от всяка ноздра.

Отървете се от слузта

Нормално е да се събудите на сутринта с усещането, че имате излишна слуз, а понякога тази слуз може да предизвика задръствания или да запуши бронхите. За да избегнете излишната слуз, следвайте тези два прости и лесни съвета:

Измийте носния пасаж с помощта на Нети пот, особено когато слузта е винаги в носната кухина.

Не забравяйте, че има храни, които повишават слузта и трябва да ги премахнете от менюто си, докато не се почувствате по-добре. Ето някои продукти, които да избягвате:

 • Мляко и млечни продукти, особено кравето мляко. Заместете ги с млечни продукти на растителна основа.
 • Брашно и храни, които я съдържат. Яжте декстриниран хляб, подобен на препечени бисквити, но много по-здравословен.
прочиствайте носните кухини,, за да постигнете по-чисти бели дробове

Научете се да дишате правилно

След като сме на темата за апарат за дишане, струва си да се отбележи, че голяма част от времето ние не дишаме правилно … защото забравяме да го правим! Ние дишаме достатъчно колкото да оцелеем, което пречи не само нашите бели дробове, които са свикнали да работят с намален капацитет, но прави по-трудно и доставянето на кислород до всички части в тялото.

Как да се научим да дишаме правилно?

Най-ефективният начин е правенето на упражнения като йога, медитация или тай чи, които винаги акцентират върху дишането и дори ни учат да го правим чрез различни части на тялото: корема, диафрагмата или гърдите.

практикувайте йога за по-чисти бели дробове

Подобряване на дишането през нощта

Обикновено спим 8 часа на нощ средно или една трета от нашия ден. Следователно, много е важно нашите спални да имат чист и здравословен въздух.

Как да постигнем това?

 • Проветрявайте дома си всеки ден и ако искате, можете да оставяте прозореца леко отворен през нощта.
 • Ако не можете да проветрите добре дома си, оставяйте вратата на спалнята си открехната.
 • Поставете растения, произвеждащи кислород в спалнята си като сциндапсус. Наличието на едно или две от тях в спалнята помага да обновите въздуха, който дишате.
 • Избягвайте влагата и миризмите в дома. Използвайте изсушители и електронни дифузори.
проветрената спалня е важна за чисти бели дробове

Забравете за тъгата

За тези, които страдат от чести или дори хронични респираторни заболявания, може да бъде от полза да се знае, че има връзка между психосоматичните заболявания и продължителните чувства на тъга.

Следователно, всяко лечение трябва да има предвид емоционалния компонент, който може да се лекува по естествен път с хомеопатични лекарства като цветята на Бах или с професионална помощ на психотерапевт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dahlke, R., & Ehrenberger, D. (1999). El libro de la desintoxicación y la salud. Ediciones Robinbook.
 • Fife, B. (2016). Oil Pulling: Enjuagues con aceite para desintoxicar y sanar el cuerpo. EDITORIAL SIRIO SA.
 • Meidinger, W. (1999). La cura de desintoxicación. Ediciones Robinbook.
 • J L. Fresquet Febrer (Profesor titular de Historia de la Ciencia, Universitat de València); G. Blanquer Roselló; M. Galindo Dobón; F. Gallego Estrada; R. García de la Cuadra Arizo; J.A. López Bueno; A. Sanjosé Pí (Estudiantes de medicina de la Universitat de València). Inventario de las plantas medicinales de uso popular en la ciudad de Valencia. Medicina y Ciencias Sociales, nº13. (mayo, 2001). ISNN: 1576-5377. http://www.uv.es/medciensoc https://www.uv.es/~fresquet/medciensoc/num2/inventario.PDF
 • Fibrosis Quística. La Revista de la American Medical Association. http://www.ingaled.com/images/informacion/viasbiliares/Fibrosis%20Quistica.pdf
 • García, AP y Cuadrado, SP (nd). Sistema de ejercicios respiratorios yoga para asmáticos. Recuperado de http://www.reefd.es/index.php/reefd/article/view/126

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.