Коварните форми на насилие, които да изключите от живота си

Токсичните хора предизвикват само страдание, тъй като самите те живеят в несигурност и нещастие - струва си да направите усилие да ги отстраните
Коварните форми на насилие, които да изключите от живота си

Последна актуализация: 19 февруари, 2019

Когато говорим за насилие, вероятно веднага ще си помислите, че става дума за физическо или психологическо насилие, което един насилник оказва върху своите жертви. Но съществуват и други, много по-коварни форми на насилие, които често подценяваме. Малко по малко те разрушават личността отвътре.

Става дума за поредица от пасивни атаки, които обикновено не провокират реакция. Защо? Тъй като агресията не е директна или пък не притежава потенциала да ви нарани твърде силно от един път. В рамките на дълъг от период от време обаче тя разрушава самооценката и самоувереността ви. Внимавайте! Не става дума само за негативни последствия, които един интимен партньор може да предизвика. Понякога този тип насилие идва от членовете на собственото ви семейство. Още полезна инвформация по темата можете да откриете на сайта Походът.

Как да разпознаем коварните форми на насилие?

За да осъзнаете какво точно представляват коварните форми на насилие, възнамеряваме да ви дадем няколко примера. Сигурни сме, че веднага ще разберете за какво става дума. Помислете за едно дете, което от най-ранна възраст винаги е било тромаво и непохватно. Тези деца имат тенденцията да изпускат разни предмети и всеки път, щом го направят, техните родители обясняват случилото се по някакъв начин. Например, ако счупването на предмета е инцидентно, то виновна за това е присъщата непохватност на детето.

В процеса на израстване на детето тази негова черта от характера започва да се отразява върху живота му по най-различни начини – например, изпитва трудности да завърже приятелства. Усещайки проблема, детето започва и като зрял човек да смята, че способностите му са под тези на другите хора, защото е тромаво и непохватно. Точно това представлява коварната форма на насилие, която предизвиква огромна неувереност и ниска самооценка в дългосрочен план.

Още един пример. Вземете случай с двойка, която използва много ирония в ежедневния си живот. Те са познати сред близките си като хора, които се смеят на гърба на другия. Това обаче не е никак добре, тъй като, оказва се, в дългосрочен план се отразява негативно върху човека. Тази двойка може никога да не приема казаните неща насериозно. Тя винаги вади наяве смешното в ситуацията и в хората: нещата, които правят, как се обличат, начина, по който се изразяват… все дребни неща, които не съдържат зло в себе си. Те обаче причиняват болка, тъй като представляват вид прикрито насилие.

Става дума за наистина дребни на пръв поглед практики, които в дългосрочен план и чрез постоянство оказват вреда върху личността, която понякога е необратима. Затова си струва да се научим да ги разпознаваме.

Как да се защитаваме срещу коварните форми на насилие?

защитете се от коварните форми на насилие
  • Разберете, че думите могат да бъде също толкова опустошителни, колкото и физическите удари – емоционалните рани са по-болезнени от физическите.
  • Независимо колко безобиден ви се струва един коментар, не го оставяйте да мине просто така. Изкажете чувствата си ясно. Не се страхувайте да кажете, че по този начин са ви наранили и това не бива да се повтаря.
  • Научете се да поставяте граници в живота си и създайте такива, които хората да не могат да прекосяват. Ако нещо, което някой е казал, ви засегне, не го оставяйте така – особено ако кажат нещо, което не е вярно за вас – тогава задължително се защитете. Винаги ще има хора, които само чакат удобен случай, за да направят неприятен или лъжлив коментар. Ако тези хора са в обкръжението ви, задайте си въпроса, защо ги допускате толкова близо до себе си. Токсичните хора предизвикват само страдание, тъй като самите те живеят в несигурност и нещастие. Струва си да направите усилие да ги отстраните от живота си.
  • Най-големият проблем при коварните форми на насилие е, че насилникът не вижда нищо лошо в действията и думите си. Той просто не разпознава техния вреден ефект. Това, което за него е просто шега, за вас е определено вреда. Ако не му кажете направо какво представлява поведението му за вас и го оставите да прави, каквото си иска ден след ден, насилието по всяка вероятност ще стане още по-голямо.

Препоръчваме ви да прочетете и: По-добре да сте сами, отколкото с грешния човек

И още

  • Вашите родители, роднини, интимни партньори и дори колеги са способни да упражняват коварните форми на насилие. Те могат да казват открито, че ви обичат и уважават, но не подценявайте инстинкта си. Задължително защитете своя интегритет и самооценка и знайте кои действия и думи са уважителни и кои – обидни. Някои хора смятат, че са привилегировани да правят шеги с другите и това е напълно нормално. Не позволявайте на никого да ви третира по този начин. Когато нещо ви притеснява, запомнете го. Това може да ви предпази в бъдеще от грешки – ако насилникът възприеме действията ви по лош начин, не се вълнувайте много. Ако насилникът не може да разбере, че ви наранява с действията и думите си, той показва дефицит на емпатия и не е емоционално узрял, за да установи и поддържа здравословни отношения.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.