Как да започнем отначало, независимо от възрастта

„Знам, че ще се проваля и всичко ще се обърка“. Изхвърлете тази идея на мига!
Как да започнем отначало, независимо от възрастта

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Никога не е лесно да започнем отначало. Сякаш скачаме в неизвестното. Поемаме дъх и казваме сбогом на хората и нещата, които трябва да оставим зад гърба си.

Напълно възможно е неведнъж досега да е трябвало да започнем отначало. Може би това „рестартиране“ е било резултат от проблеми в работата, нещо в личния живот или пък семейството.

Нещо, което може да ни спре да предприемем тази стъпка и да търсим своето собствено щастие, е мисълта, че е „прекалено късно“ и че да си на определена възраст означава, че трябва да се предадеш и да се примириш с нещата такива, каквито са, тъй като възможностите са останали далеч зад нас.

Това просто не е така. Никога не е твърде късно да започнем отначало и да открием своето щастие. Всъщност ваше задължение е да бъдете щастливи.

Днес искаме да ви помолим да отделите няколко мига, за да поразмишлявате върху няколко съвета за рестартиране, независимо пред какъв проблем сте изправени.

Да започнем отначало, независимо от възрастта

 как да започнем отначало, независимо от възрастта

Мислете за своето бъдеще и за това кой искате да бъдете

Ако сте изпълнени със съмнения, тревоги или страхове, опитайте се да визуализирате следното упражнение: представете си себе си след 2 години, но се вижте щастливи, завършени и умиротворени.

Сега оценете как се чувствате. Вместо да търсите този идеал за щастие, запомнете, че да се радвате на вътрешен мир, баланс и цялостност е възможно в този живот. Ако не изпитвате тези неща в момента, трябва да провокирате промяна. Вие заслужавате да си дадете нов шанс.

Започнете с малки и краткосрочни цели

Всички промени изискват вземането на малки решения, които ще ви приближат към целта малко по малко. Има няколко примера за малки цели, които си заслужава да си поставим:

  • Днес имам намерение да контролирам своята тревога. Тъй като знам, че започвам отново, поемам тази отговорност и вземам решението сам. Ще трансформирам совите страхове във вътрешен мир и решителност.
  • Днес ще търся повече информация за това, как мога да си помогна да започна отначало (обяви за работа, помощ в социални центрове и други официални организации).

Не сте толкова сами, колкото си мислите: потърсете правилната подкрепа

Разбира се, че новото начало носи със себе си нови страхове и тревоги. Един от начините да намерите своята сила е да усещате, че разполагате с нечия подкрепа. Човек, който ви разбира и приема новия път, по който сте поели.

  • Бъдете умни, когато търсите тази подкрепа. Семейството и приятелите може да не ви дадат най-правилния съвет и дори да ви окуражат „да не го правите“ или „да поизчакате още малко“.
  • Ако сте взели решение да стартирате отново, търсете помощ от хора, които вече са преживели нещо подобно. Те ще са способни да ви предложат добър съвет и подкрепа.

Бъдещето не е предварително написано и утрото е пълно с нови възможности

Ако миналото служи на една цел, то е да ни учи и да ни предлага мъдрост. Вие самите сте богати на житейски опит и уроци. Това ви снабдява с допълнително кураж – мощно оръжие, когато искате да рестартирате.

  • Когато правим стъпка към промяната, всичко е невероятно ново, но промяната не е лоша. Тя може да ни плаши, но ни дава и шанс да постигнем своите мечти.
  • Това, което всеки един от нас желае най-силно, е да се чувства себе си, свободен от тревоги, сълзи и провали. Тези неща не определят кои сме ние, но ни дават мотивация за продължим да търсим успеха.

Освободете се от ограничаващите мисли и поведение

  • „Аз съм твърде стар, никога няма да успея да си намеря работа“. Мислете за това какви са вашите умения и бъдете креативни, когато става дума да „продадете“ себе си. Това не само ще ви помогне да намерите желаната работа, но и ще бъдете във връзка със себе си. Възползвайте се от тази творческа енергия.
  • „Никога не съм бил сам и тъкмо се установих“. Оставете тази ограничаваща и парализираща мисъл зад себе си и си спомнете, че да си необвързан е отражение на вашата свобода. Точно от това се нуждаете, за да постигнете щастието. Не е лошо да започнем отначало.
  • „Знам, че ще се проваля и всичко ще се обърка“. Изхвърлете тази идея на мига. Вие не сте медиум и това означава, че не можете да знаете какво ще се случи или не. Имайте предвид, че нашите мисли генерират емоции. Една негативна мисъл ще ви накара да действате по същия фаталистичен начин.
  • „Никой не ме подкрепя и усилията и без това не си струват“. Не подхранвайте този тип идеи. Най-важният източник на подкрепа, от която се нуждаете, идва от самите вас. След това идват добрите приятели, семейството и другите хора в живота ви, които предлагат своята собствена помощ, за да изградите своя нов живот.
да започнем отначало

Малко по малко ще осъзнаете, че усилията са си стрували. Да започнете „от нулата“ не е лесно или просто, но запомнете, че заслужавате да бъдете щастливи и да оставите онези дни на мрак и болка зад гърба си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.