Атаки на тревожност: Ключови моменти в успокоението

Не забравяйте, че всичко е във вашите ръце. Изберете положителни мисли, които да повтаряте в трудните моменти или ги преборете с контролирано дишане.
Атаки на тревожност: Ключови моменти в успокоението

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Ако сте нервен човек или познавате някой, който изпитва атаки на тревожност, обърнете внимание на тази статия. Тя дава ключови моменти, които помагат на този човек да се успокои.

Какво представляват тези атаки на тревожност?

Какво представлява атаката на тревожнос

Най-напред и преди всичко ще изясним какво представлява атаката на тревожност. След като сме наясно с това можем да разпознаем дали човек всъщност страда от нея не.

 • Тези атаки на тревожност се случват по-често, отколкото може да си мислите. Обикновено това се случва, когато тялото произвежда прекомерно количество адреналин, който влиза в кръвта.
 • Обикновено се появява от страх. Трябва да помним, че в случаи на ирационален фактор, през повечето време може да не знаете каква е причината за това или как да поемете контрол над него.
 • В условията на криза те са склонни да траят между 15 и 30 минути. Паническите атаки имат същата продължителност.

1. Научете се да разпознавате симптомите

Когато човек страда от тревожност, обикновено това се случва поради няколко причини, които в крайна сметка ги стресират, докато не могат да се справят вече с тях. Както вече споменахме обаче, не винаги има логическа или реална причина.

Така че вярно е, че атаката проявява физически симптоми. За да бъдем конкретни, хората, които обикновено страдат от атаки на тревожност изпитват:

 • Тахикардия
 • Негативни мисли
 • Усещане за удавяне или дори сърдечен арест
 • Болка в корема
 • Виене на свят
 • Изпотяване

2. Контролирайте дишането

Контролиране на дишането при атаки на тревожност

Важно е да се открият симптомите. Също така да се научите как да дишате правилно. Дишането е една от ключовите точки при контролирането на тревожност.

Ако контролираме дишането си, можем да контролираме сърдечния ритъм.

 • Следвайте стъпките по-долу, за да дишате правилно: вдишайте за 5 секунди, задръжте дъха си за 7 секунди, издишайте за 8 секунди и повтаряйте този цикъл 5 минути или толкова пъти, колкото ви е необходимо.

3. Опитайте се да се отървете от негативните мисли

Атаките на безпокойство често са свързани с негативни мисли. По този начин е от решаващо значение да знаем как да спрем да мислим по този начин.

За да премахнете повтарянето им, трябва да дишате и да правите посочените по-горе дихателни упражнения, да мислите положително и да оставите негативната енергия зад себе си.

4. Повтаряйте успокояващи фрази

Използвайте успокояващи фрази при атаки на тревожност

Използвайте успокояващи фрази, за да успокоите себе си, или лицето, което страда от атаката. Всеки човек може да има определени фрази, които биха могли да работят по-добре за тях. Основната идея обаче е да има фраза, която да има успокояващ ефект, за да се спрат тези атаки на тревожност.

 • Например повтаряйте си, че всичко е наред и нямате причини да сте нервни.
 • Също така е добре да мислите, че ще се успокоите и че това ще стане за секунди.
 • Не забравяйте, че наистина сте отговорни за ситуацията.

5. Потърсете безопасно място

Ако не сте в интимността на собствения си дом, потърсете място, където можете да се успокоите при атака на тревожност. Ако се чувствате изложени на общественото внимание, това ще ви накара да се почувствате още по-нервни.

 • По този начин е много важно да потърсите дискретно място, ако усещате, че можете да получите атака на тревожност възможно най-скоро.

6. Не бягайте

Важно е да знаете какво да правите по време на атаки на тревожност. Не трябва да пренебрегваме това, което не бива да правим.

 • Не бягайте. Бягането от ситуацията само захранва страха.
 • Трябва само да се съсредоточите върху дишането и в рамките на няколко минути атаката ще мине и ще се почувствате добре отново.

7. Не прибягвайте до ритуали

Не свързвайте преодоляването на тревожност с някакъв ритуал, който няма научна подкрепа. Кризите на безпокойство действително изчезват сами. Като им дадете време и знанието как да дишате правилно са важни за успокояването.

По този начин ще създадете набор от суеверия, на които обикновено не бихте повярвали дори самите вие. Накрая ще усещате още повече тревога.

Нашите стъпки са всичко, от което се нуждаете, за да контролирате и откриете атаките на тревожност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bandelow, B., Baldwin, D., Abelli, M., Bolea-Alamanac, B., Bourin, M., Chamberlain, S. R., et al. (2016). Biological markers for anxiety disorders, OCD and PTSD: A consensus statement. Part II: Neurochemistry, neurophysiology and neurocognition. The World Journal of Biological Psychiatry, 18(3), 162–214. https://doi.org/10.1080/15622975.2016.1190867; texto completo
 • Bentley, K. H., Franklin, J. C., Ribeiro, J. D., Kleiman, E. M., Fox, K. R., & Nock, M. K. (2016). Anxiety and its disorders as risk factors for suicidal thoughts and behaviors: A meta-analytic review. Clinical Psychology Review, 43, 30–46. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2015.11.008; texto completo
 • Eagleson, C., Hayes, S., Mathews, A., Perman, G., & Hirsch, C. R. (2016). The power of positive thinking: Pathological worry is reduced by thought replacement in Generalized Anxiety Disorder. Behaviour Research and Therapy, 78, 13–18. https://doi.org/10.1016/j.brat.2015.12.017
 • Jensen, D., Cohen, J. N., Mennin, D. S., Fresco, D. M., & Heimberg, R. G. (2016). Clarifying the unique associations among intolerance of uncertainty, anxiety, and depression. Cognitive Behaviour Therapy, 45(6), 431–444. https://doi.org/10.1080/16506073.2016.1197308; texto completo
 • Paulus M. P. (2013). The breathing conundrum-interoceptive sensitivity and anxiety. Depression and Anxiety30(4), 315–320. https://doi.org/10.1002/da.22076; texto completo

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.