Някои хора ви вдъхновяват, други ви изтощават

Опитайте се да се заобиколите с хора, които ви вдъхновяват. Ако се окажете с хора, които ви изтощават, намерете начин да се презаредите след това.
Някои хора ви вдъхновяват, други ви изтощават

Последна актуализация: 05 февруари, 2019

Нашият ум е силно повлиян от взаимоотношенията ни с другите хора. Това е особено вярно при ежедневните ни контакти. Има хора, които ни вдъхновяват и ни помагат да сме в добро настроение. Те ни дават енергия и ни зареждат с позитивизъм.

Съществуват обаче и хора, които ни носят много негативни емоции. Това може да се случи и без те да забелязват, че ни изтощават.

Тази умора няма нищо общо с физическата работа. Това не е като преместване на тежки товари или участие в маратон. Става дума за умствено изтощение.

Има нещо, което неврологията и психологията потвърждават, и което е добре да знаете: мозъкът ни функционира по един начин, ако сме екстроверти, и по друг – ако сме интроверти.

Интровертният мозък например се нуждае от моменти на самота. Това време насаме позволява на тези хора да “презаредят батериите си”.

Ако са изложени на много часове социални взаимоотношения, могат да се натоварят.

Дори е възможно да започнат да страдат, ако са с някой, който е много приказлив, любознателен, критичен или обсебващ. Това може да ги съсипе психически.

Всички ние имаме собствено ниво на социалност. Има обаче някои хора, които имат свой собствен блясък и носят щастие на хората около себе си.

От друга страна, има хора, които виждат проблем във всяка ситуация. Тези, които предизвикват неприятности, въпреки, че няма причина за това.

В тази статия ще разгледаме тези две реалности. В края на краищата, ние се сблъскване с тях всеки ден и е полезно да сме добре информирани!

Хората, които ни вдъхновяват

Сред нашият кръг от приятели или семейство всички ние имаме някои близки и приятели, които ни вдъхновяват. Тези хора са истинско съкровище, защото винаги откриват някакъв начин да ни вдъхновяват и радват всеки ден.

Тези хора са като монументи в нашият живот. Те ни оказват подкрепа. Могат да ни насочат в правилната посока. Помагат да погледнем над гората от дървета и да се придобием по-ясна представа за нещата около себе си.

Мъдростта им не идва от книгите. Тя идва от техният здрав разум. Те са придобили тази мъдрост чрез съчувствие, интуитивност и интелигентност.

Нека да разгледаме още характеристики, които те имат.

Хората, които вдъхновяват другите са тези, които не раздават присъди

Хората, които вдъхновяват другите са тези, които не раздават присъди

Има приятели, които ни поглеждат в очите и вече знаят какво мислим. Те могат да четат между редовете. Трябва им само един поглед, за да разберат кога имаме нужда от помощ. Тази подкрепа и топлина ни помагат и ни дава сила.

 • Тези способности идват от дясното полукълбо на мозъка. Тази област е по-сантиментална, творческа и наблюдателна от лявата страна на мозъка. Тя свързва всичко с емоционалният свят.
 • Вдъхновяващият човек има силно развито чувство за взаимност. Те разбират значението на даването и получаването. Те също така разбират колко е важно да се правят избори, така че всички да излязат като победители от ситуацията.
 • Те не приличат на други хора. Те не са арогантни. Тези хора обикновено не показват, че знаят повече от другите.

Тези, които вдъхновяват, не ни тормозят. Вместо това те оставят нещата да се случват сами. Те ни дават пример, който да следваме. В същото време зачитат избора, мислите и мнението ни във всяка една ситуация.

Човек, който ни изтощава

Както казахме в началото, всички ние имаме праг на толерантност към социалните взаимоотношения.

Онези, които са по-големи екстроверти, не понасят добре крещящи хора, шегаджии или като цяло на енергични хора. Тези на обратния полюс обаче също трябва да бъдат внимателни. Някои от енергичните хора могат да бъдат интроверти вътре в себе си.

Има нещо, за което всички ние можем да се съгласим. Някои хора са неприятни винаги когато се намират около нас. Обикновено те ни натоварват психически. могат и да са физически занемарени.

Това са някои от характеристиките, които притежават:

 • Те са негативни хора.
 • Те търсят само проблеми, свободно раздават критики. Винаги виждат, че чашата е наполовина празна.
 • Освен, че са негативни те са убедени, че светът е против тях. Този тип хора нямат уважение към другите.
 • Те не засвидетелстват уважение на другите, защото мислят само за себе си. Те не могат да видят отвъд носа си. Първата и последната им мисъл е да се грижат само за себе си и да не се притесняват за другите хора.
Сред нашите приятели има хора, които ни вдъхновяват

Не е лесно да се живееш с такъв тип човек. Те имат затворени умове. Още по-лошо е, че не са в състояние да използват сърцата си, за да разберат света около тях.

Навсякъде можете да намерите хора като тези. Те могат да бъдат във вашето семейство или на вашето работно място.

Тъй като те са толкова често срещани, искаме да ви дадем някои идеи за справяне с отрицателните им характеристики, с които може да се сблъскате.

Как да оцелеем покрай хора, който ви изтощават

Не се опитвайте да избягате от тях. В края на краищата всички ние имаме такива хора в нашите семейства. Те смятат, че е нормално да говорят по начина, по който го правят.

Това може да е приятел или партньор, който ни изтощава с всеки един разговор, който трябва да проведем.

 • Важно е да сложите граници между вас двамата. Бъдете учтиви, но твърди.
 • Те могат да продължат да бъдат недоволни или да критични към другите, както и да ги обсъждат зад гърба им. Покажете им ясно, че тези разговори не ви интересуват.
 • Не ги отхвърляйте и не се отнасяйте снизходително към тях.
 • Поставете почтително разстояние между вас. Покажете им, че ги разбирате и уважавате. Но вашият начин на живот и мислене не са едни и същи.
 • Ако трябва да прекарвате много време с такива хора, опитайте се да говорите и да слушате колкото е възможно по-малко. Също така, опитайте се да си представите хубава релаксираща среда, където те не присъстват.

По-късно, когато сте далеч от тях, се отпуснете. Не им правете място в ума си. Опитайте се да намерите нещо положително, с което да не ги допускате там.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rueckert L, Naybar N. Gender differences in empathy: the role of the right hemisphere. Brain Cogn. 2008 Jul;67(2):162-7. doi: 10.1016/j.bandc.2008.01.002. Epub 2008 Mar 4. PMID: 18295950.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.