Как да забременеете по-бързо

Една жена в детеродна възраст е по-вероятно да забременее бързо. Ако искате бебе, научете как да ускорите процеса.
Как да забременеете по-бързо
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Чудите се дали има начини как да забременеете по-бързо?

По-бързото забременяване зависи от здравето, възрастта и генетиката. Някои жени предпочитат да не го оставят на случайността, а да се подготвят и да предвидят възможните проблеми със зачеването.

По този въпрос Американското дружество по репродуктивна медицина пояснява, че безплодието не е неудобство, а заболяване на репродуктивната система, което вреди както на жените, така и на мъжете.

Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че в световен мащаб около 48 милиона двойки и общо 186 милиона души имат проблеми със забременяването по естествен начин. Въпреки че е вярно, че всеки случай е различен, чрез прилагане на някои съвети е възможно една двойка в нормални условия да ускори резултата.

Подгответе тялото си за бременността

След като решите, че искате да станете майка, е необходима гинекологична консултация, по време на която лекарят ще ви прегледа и даде съвети как да подготвите тялото си за промяната, която ще претърпи. Специалистът ще провери дали има медицински усложнения, които биха могли да затруднят по-бързото забременяване и ще уточни риска от вродени патологии.

Пътят започва с детоксикация на тялото, отказване от тютюнопушенето, пиенето на алкохол и намаляване или спиране на консумацията на кофеин. Тези навици имат неблагоприятно въздействие върху плодовитостта и причиняват увреждане на плода.

Лекарят със сигурност ще назначи изследвания и за жената, и за мъжа. За бъдещата майка основните тестове се състоят от гинекологичен преглед и преглед на гърдата, кръвни изследвания на хемоглобин, хематокрит, серология, гликемия, група и фактор.

Сперматозоиди.
Спермограма за мъжете се изисква, когато има ясно подозрение за безплодие.

Съвети как да забременеете по-бързо

Като цяло проблемите със забременяването се увеличават, ако жената е на възраст над 35 години. Когато една жена е във фертилна възраст и с извършени медицински прегледи, определени препоръки могат да повишат целта й.

Запомнете цикъла си и изчислете овулацията

Американското дружество по репродуктивна медицина посочва, че 25% от женското безплодие се дължи на проблеми с овулацията. Специалистите предписват лекарства за временно коригиране на тези патологии.

От ден 1 на менструацията до средата на менструацията се произвежда повече естроген. Яйцеклетката узрява и се отделя от яйчника, за да може да пътува по фалопиевите тръби до матката. Това е процесът на овулация. Знаейки колко дълго продължава менструацията и кога са фертилните ви дни, ще улесните забременяването.

  • Редовният цикъл продължава средно 28 дни, от първото зацапване на менструацията. Тези, които се появяват между 21 и 35 дни, също са нормални.
  • 14-ият ден, считано от деня, в който приключва менструацията, е най-плодородният ден.
  • Правенето на полов акт 3 дни преди и 3 дни след 14-ия ден увеличава шансовете за бременност.
  • Калкулаторите за овулация са полезни за проследяването й.

Как да забременеете по-бързо – правете любов във фертилния период

Възможно е да забременеете по-бързо, ако правите секс всеки ден по време на фертилния ви период. Ако ежедневният секс не е възможен, тогава планирайте да правите секс на всеки 2 или 3 дни, веднага щом цикълът ви приключи. По този начин има по-голям шанс да имате активна сперма при овулация.

Списанието Reproducción Asistida посочва, че една яйцеклетка има средна продължителност на живота от 24 часа, докато сперматозоидите оцеляват между 2 и 5 дни в женската репродуктивна система.

Приемайте добавки с фолиева киселина

Не чакайте докато забременеете, за да приемате добавки с фолиева киселина. Препоръчително е преди да започнете да опитвате за бебе, да допълните диетата си с това хранително вещество, което насърчава образуването на майчините тъкани и развитието на нервната тръба на бебето.

Как да забременеете по-бързо – подобрете диетата си

Поддържането на адекватно тегло е от съществено значение. Включете цинк, витамин Е, витамин В9 и витамини от В комплекс. Идеята е да се изключат безалкохолните напитки, да се минимизират въглехидратите и да се заложи на пълнозърнест хляб и плодове.

Упражнения

Физическата активност е от полза както за мъжете, така и за жените, които искат да забременеят по-бързо. Посветете 1 час на упражнения, 2 или 3 пъти седмично. Това ще намали стреса и тревожността, както и ще подобри кръвообращението.

Открийте правилните сексуални позиции

Няма конкретна позиция за забременяване, но традиционната мисионерска позиция може да е най-ефективна. Не забравяйте, че еякулацията винаги трябва да се случва във влагалището и спермата трябва да се задържа във влагалището.

Някои позиции възпрепятстват достигането на спермата до яйцеклетката. Например, сексът в изправено положение води до изтичане на течност от вагиналния канал.

Съвет: в края на половия акт повдигнете краката си за няколко минути, за да помогнете на яйцеклетката и спермата да се срещнат.

Оргазъм

Въпреки че жените могат да забременеят, без да изпитат оргазъм, се смята, че ако има такъв, той спомага изпълнението на задачата. Хипотезата се основава на факта, че оргазмите отделят окситоцин, който свива матката и улеснява изкачването на спермата към яйцеклетката.

Няма идеална позиция за улесняване на бременността, но се препоръчва спермата да остане по-дълго във вагиналния канал.

Как да забременеете по-бързо – освободете се от стреса

Опитът за забременяване не трябва да бъде стресираща ситуация. Да живееш с натиска да забременееш е пагубно. При жените стресът и напрежението нарушават менструалния цикъл; при мъжете има тенденция за намаляване на броя на сперматозоидите.

Помолете партньора си да приеме здравословен начин на живот

Подготовката за този етап не е отговорност само на жената. Ако мъжът също така гарантира, че приема здравословен начин на живот, тогава ще допринесе за крайната цел.

Препоръчително е мъжът да намали приема на алкохол, тъй като този елемент влияе на спермата и може да причини проблеми с ерекцията. Последното предложение е да не носите много тясно бельо и да не седите дълго време, тъй като това повишава температурата в областта на гениталиите и понижава качеството на спермата.

Друга препоръчителна статия: Желеподобна сперма: Нормално ли е?

Защо понякога е необходимо време, за да забременеете?

Безплодието трябва да се оценява както при жените, така и при мъжете. Ако и двамата партньори са в репродуктивна възраст, ще трябва да посетите гинеколог и уролог, за да определите причините за забавянето на бременността.

Когато двойката се опитва повече от година без резултат, тогава може да има проблеми като синдром на поликистозните яйчници (PCOS ). По подобен начин Revista Médica Clínica Las Condes споменава предписването на метформин и кломифен цитрат като лекарства за PCOS.

Други нарушения могат също да повлияят на способността на жената да забременее. Националният здравен институт на САЩ изброява ендометриозата и фиброзата като най-често срещаните причини.

Опции, ако не можете да забременеете по естествен път

След като сте изчерпали естествените методи, имате възможност за асистирана репродукция. Националната библиотека на Съединените щати заявява, че това е методология, която става все по-ефективна и широко разпространена. Използват се ин витро оплождане, изкуствено осеменяване, сурогатно майчинство или предимплантационна генетична диагностика.

Разходите за тези процедури възпират много двойки да поемат по този път. Осиновяването е друг път за постигане на мечтата да станете родители.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.