Желеподобна сперма: Нормално ли е?

Семенната течност, която излиза като бяло желе, въпреки опасенията, които може да създаде, не винаги означава, че има здравословен проблем. Прочетете и разберете какви са причините за появата й.
Желеподобна сперма: Нормално ли е?

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Понякога мъжете изхвърлят желеподобна сперма – бяло гъсто желе; докато друг път семенната течност е по-водниста или бистра. Първият тип нормален ли е или е причина за безпокойство?

Въпреки че е вярно, че тази течност, съставена от сперма и семенна течност, обикновено е вискозна, нейната консистенция може да варира поради редица фактори. Те варират от хранене и хидратация до възможни патологии.

Тук ще се запознаем с причините, поради които мъжете понякога могат да имат желеподобна сперма и ще разкрием дали това е нормално или трябва да е причина за безпокойство.

Какво е сперма?

Спермата е вискозна субстанция, която мъжът изхвърля през пениса в момента на еякулацията. Функцията й е да служи като средство за достигане на сперматозоидите до яйцеклетката и оплождане.

Въпреки това, в производството й участват няколко органа в мъжката репродуктивна система. Всеки от тях изпълнява определена функция:

 • Тестиси: Сперматозоидите се образуват в семенните тубули на тестисите.
 • Семенни мехурчета: Те осигуряват по-голямата част от течността. Семеногелинът, веществото, което придава гъста консистенция на спермата, се произвежда в семенните мехурчета.
 • Простата: Този орган произвежда така наречения простатен специфичен антиген (PSA); този ензим разгражда семеногелина, което води до по-малко плътност на спермата.

По отношение на характеристиките на семенната течност, качествено и количествено, можем да посочим следното:

 • Обемът й може да варира от 1,5 до почти 7 милилитра.
 • Състои се от 10% сперматозоиди, 15% до 30% антиген, а останалото е секрецията на везикулите.
 • Количеството сперматозоиди също е променливо, от 15 до 200 милиона.
 • На цвят е белезникава, въпреки че може да бъде жълта, понякога почти прозрачна или леко сивкава.
 • Консистенцията й е гъста, така че да не изтича лесно от вагината.
 • Спермата е с висока киселинност.

Какво може да причини промяна във външния вид на спермата?

Количеството и външният вид на спермата са променливи. Дори нейната миризма, текстура и вкус. Различни фактори могат да повлияят на тези характеристики:

 • Активен сексуален живот
 • Прием на течности и хранене
 • Околна среда и телесна температура
 • Физическа дейност
 • Консумация на алкохол или наркотици
 • Хормонални промени

Промяната във външния вид на спермата не означава, че има медицински проблем.

Желеподобна сперма.
Количеството сперматозоиди в спермата е променливо и е различно при всяка еякулация.

Причини, поради които може да имате желеподобна сперма

В допълнение към споменатите фактори, има някои причини, поради които семенната течност може да излезе като бяло желе с бучки. Важно е обаче да се изясни, че това се отнася повече до външния вид и текстурата и не засяга непременно състава й.

От друга страна, подобна ситуация не трябва да е причина за безпокойство в по-голямата част от случаите. Понякога дори не причинява дискомфорт.

Хидратация

Спермата е предимно вода. И тъй като тялото се нуждае от течности, може да ги приема от различни области.

По този начин, в ситуации на дехидратация, не е необичайно текстурата на спермата да бъде засегната, като изглежда по-плътна. Затова трябва да запомним, че хидратацията е много важна.

Храна и желеподобна сперма

Някои промени в диетата могат също да повлияят на вискозитета на спермата, както и на нейния цвят, мирис и вкус. По същия начин някои храни помагат за подобряване на качеството на спермата.

Нисък тестостерон

Това е друг фактор, поради който спермата може да изглежда като бяло желе. Може да бъде придружено от други симптоми, които показват нисък тестостерон, като намалено либидо, умора, раздразнителност, еректилна дисфункция, загуба на мускулна маса и алопеция.

Инфекция

Някои инфекции, например, свързани с болести, предавани по полов път, могат да засегнат епидидима. Това е канал с форма на спирала, който съхранява спермата.

От своя страна епидидимитът води до ниска преживяемост на сперматозоидите, променяйки плътността и обема на спермата. Еякулацията може дори да стане трудна или болезнена.

Висока концентрация на сперматозоиди и желеподобна сперма

Количеството или обемът на сперматозоидите на милилитър варира, както вече споменахме. Но колкото по-дълго е времето без еякулация, толкова по-висока е концентрацията. И когато има много сперматозоиди, семенната течност излиза като бяло желе.

Коагулация на протеини

Друга възможност, свързана с факта, че няма еякулация за известно време, което може да доведе до сперма като на бучки, е, че протеините, които помагат за коагулацията и втечняването , започват да се натрупват в тестисите. Резултатът ще бъде желеобразна сперма.

Аглутинация и желеподобна сперма

По-рядко срещана, но възможна причина е аглутинацията на сперматозоидите. В този случай има излишък от антитела в спермата, тъй като имунната система разпознава сперматозоидите като чуждо вещество.

Освен че кара спермата да изглежда като бяло желе, действието на антителата, борещи се с сперматозоидите, може да доведе до мъжко безплодие, според изследвания.

Мъж, който има желеобразна сперма.
Желеобразният вид на спермата рядко е причина за медицинска консултация и не изисква специално лечение.

Трябва ли да се притеснявам, ако спермата ми изглежда като бяло желе?

Бялата желеобразна сперма рядко е патология и не изисква лечение, особено ако не се наблюдават други признаци, така че не е нужно да се притеснявате. Може би просто трябва да сте по-наясно с поддържането на хидратация.

По-гъстата сперма може да бъде по-качествена, тъй като по-вискозните сперматозоиди са склонни да се придържат по-добре към вагиналните стени.

Въпреки това препоръчваме да уведомите лекар, ако освен промяна в плътността или вискозитета се появят и други симптоми, като температура, болка при еякулация, силна миризма при еякулация, кръв в урината или подуване на скротума. В такива случаи трябва да отидете и да посетите лекар възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.