Как да възстановим алкално-киселинния баланс в организма

Бъдете много внимателни, когато става въпрос за избор на химически продукти за красота и грижа за косата, тъй като понякога могат да бъдат токсични
Как да възстановим алкално-киселинния баланс в организма

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че содата за хляб е страхотно средство за възстановяване на алкално-киселинния баланс в организма? Водата с лимонов сок- също. Тя може да се пие всеки ден, за да бъдете здрави.

Нивата на pH в организма са ключови за поддържане на добро здраве. Стойностите показват дали сте застрашени от много висока киселинност в кръвта или алкалният баланс преобладава.

Когато говорим за pH, всъщност става въпрос за потенциален водород. Това е мерна единица за концентрацията на водородни йони в тялото. Киселинността се измерва в стойности от 1 до 14, като 1 е най-високата стойността, 7 е неутрална, а 14 е най-алкална.

Здравият организъм трябва да е с pH стойност между 7.3 и 7.45. Някои замърсители, лоши хранителни навици и дори стресът могат да увеличат стойностите на киселина в тялото и да понижат нивата на pH. По този начин киселинността в кръвта се покачва.

Когато нивата на pH се променят, кръвта реагира и отнема вещества, от които органите имат нужда, за да функционират добре. Това кара човек да се чувства уморен, предизвиква главоболие, храносмилателни проблеми и деминерализация на ноктите и косата и др.

Защо е важно да се балансира рН?

Когато организмът е с леко преобладаващи алкални стойности (с рН над 7), той може да се защитава срещу определени заболявания. От друга страна, когато е с високи нива на киселинност, се увеличава рискът от разболяване ( хронични болести, като: диабет, затлъстяване, мигрена, катаракта, рак, артрит, алергии, остеопороза и др.)

Хранене и рН

хранене и PH

Всичко, което се консумира е с положително или с отрицателно влияние върху нивата на рН. Някои храни увеличават нивото на киселинност в тялото,  други са склонни да го алкализират.

Като цяло, животинските и млечните продукти предизвикват повишаване на  рН. От друга страна, плодовете и зеленчуците притежават свойства, които понижават рН, при което алкалността се увеличава.

Тъй като организмът се нуждае от балансирани нива на рН, трябва да се консумира балансирано количество от тези храни. Ако е възможно, избягвайте такива, които причиняват излишна киселинност, например – бързи и преработени.

Как да се възстанови алкално-киселинния баланс?

сода за хляб

Освен добрата храна, съществуват фактори в околната среда, които влияят на  рН баланса. Избягвайте силно токсични продукти за почистване. Заменете ги с натурални или биологични такива.

 Имайте предвид следните съвети за възстановяване на алкално-киселинния баланс:

 • Консумирайте повече зеленолистни зеленчуци и пийте по един зелен шейк на ден.
 • Трябва да стане навик изпиването на чаша хладка вода с лимонов сок на гладно, всеки ден (лимонената киселина е чудесно алкализиращо средство, въпреки че е кисела).
 • Консумирайте повече плодове и зеленчуци, особено сурови зелени зеленчуци.
 • Избягвайте преработени и пържени храни.
 • Избягвайте рафинирани храни като захар и брашно.
 • Пийте повече и по-добро количество вода, за предпочитане – дестилирана.
 • Почиствайте дома с естествени продукти, като сода за хляб, лимон и оцет.
 • Бъдете много внимателни, когато става въпрос за избор на химически продукти за красота и грижа за косата, тъй като понякога могат да бъдат токсични. Постарайте се да използвате натурални продукти.
 • Консумирайте повече зеленчукови храни. Може да включвате малки порции храни от животински произход, но се опитайте да се храните само с месо от биологично отгледани животни.
 • Включете продукти, като: пшенична трева, ечемик, водорасли, лют червен пипер и спирулина в диетата.
 • Пийте по 1 чаша вода с 1 чаена лъжичка сода за хляб на ден.

Какво още чакате, за да започнете да променяте хранителните навици и начин на живот, така че алкално-киселинния ви баланс да е налице?  Виждате, че е лесно да се отървете от излишната киселинност в опганизма и да сте с балансирани нива на рН. Може да бъдете здрави само чрез промяна в начина на живот и навиците на хранене!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.