7 признака, че нивата на кръвната ви захар са твърде високи

Промени в настроението, прекалена умора, както и някои сексуални проблеми са едни от тях. А вие изпитвате ли ги?
7 признака, че нивата на кръвната ви захар са твърде високи
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кръвната ви захар или глюкозата е основният източник на енергия за клетките в тялото. Този вид захар се съдържа в брашното, меда, морковите и ориза наред с другите храни.

Тази енергия ни помага да изпълняваме важни телесни функции като храносмилане и функционирането на сърцето и синапсите както и други. Захарта в нашата кръв трябва да се поддържа между 70 и 110 мг/дл, за да се възползвате максимално от нейните ползи, без отрицателни последици за здравето.

Високото ниво на кръвната ви захар се нарича хипергликемия и може да причини увреждане на различни органи. Ако тя е над 180 мг/дл, се диагностицира като захарен диабет. Важно е да поддържате това състояние под строго медицинско наблюдение, тъй като може да причини много усложнения.

Какво представлява хипергликемията?

Хипергликемията е когато нивото на кръвната ви захар е над 140 мг/дл. Това състояние може да се случи по една от следните две причини:

 • Вашият панкреас има проблеми при създаването на правилното количество инсулин, хормонът, отговорен за регулирането на нивата на кръвната захар.
 • Тялото не може да използва инсулина правилно.

И в двата случая е изключително важно да посетите лекар, за да разберете от какви лекарства имате нужда, да научите за необходимите промени в диетата си и количеството упражнения, които трябва да направите.

Симптоми на високи нива на кръвната ви захар

Хипергликемията е трудна за откриване, ако не отделите достатъчно внимание, но винаги има симптоми. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да правите медицински преглед на всеки 6 месеца, за да получите ранна диагноза за всички промени, настъпили във вашето тяло.

Тестът за кръвната захар обикновено е много евтин и прост. Ще бъде взето малко количество кръв и това е всичко. Във всеки случай симптомите, за които трябва да внимавате са:

1. Полидипсия

Ако нивата на кръвната ви захар са високи, имате нужда от вода

Това е спешна и преувеличена нужда от пиене на вода, обикновено придружена от усещане за сухота в устата. Важно е да пиете толкова вода, от колкото имате нужда, тъй като това е начина, по който тялото се стреми да регулира нивата на кръвната ви захар.

Трябва обаче да помните, че проблемът ще продължи, докато нормализирате нивата на кръвната ви захар. За да помогнете, включете спортна активност през деня и взимайте лекарствата, предписани от личния лекар.

2. Кожни лезии

Прекомерната захар в кръвта може да предизвика появата на кожни лезии, кафяви белези по краката, зачервяване на лицето и суха кожа. Ноктите, дланите и стъпалата на краката ви също могат да станат жълти.

Ако забележите, че се появяват синини и изглежда, че продължават много по-дълго от нормалното, посетете личния лекар възможно най-скоро. Не пренебрегвайте тези симптоми, тъй като те могат да повредят кръвоносните съдове.

3. Промени в настроението

Повишените нива на кръвната ви захар създават усещане за стрес

Хипергликемията може да доведе до много промени в настроението като раздразнителност или депресия. Има хора, които имат тенденция да стават кисели или имат по-агресивен характер, но ако това не е нещо обичайно за вас, това може да бъде симптом.

Не забравяйте, че емоциите зависят от химическите процеси в мозъка и тези процеси се влияят от нивата на кръвната ви захар.

4. Слабост и сънливост

Поради факта, че вашите клетки не са в състояние ефективно да абсорбират кръвната ви захар, енергийните нива ще изчезнат. Това може да доведе до:

 • Слабост
 • Извънредна умора
 • Сънливост
 • Припадане

За решаването на този проблем е изключително важно да ядете достатъчно пресни зеленчуци, за да получите висококачествени витамини и минерали. Ако проблемът е много сериозен, личният лекар може да ви предостави някои добавки.

5. Бавно заздравяване на рани

Хипергликемията причинява тежка промяна в коагулацията. Това на свой ред причинява проблем със заздравяването на рани. Тази промяна може да причини появата на хематоми или синини.

Ако забележите, че на раните им е нужно дълго време, за да спрат кървенето и не се лекуват толкова бързо, колкото е нормално, трябва да се изправите пред този проблем. След като контролирате нивото на кръвната ви захар, това ще престане да ви притеснява.

6. Проблеми със зрението

Повишените нива на кръвната ви захар създават проблеми с очите

Малките вени и съдове в ретината, макулата и оптичния нерв могат да проявят признаци на увреждане в резултат на хипергликемия. Сред проблемите, които могат да причинят това увреждане са:

 • Замъглено зрение.
 • Тъмни петна в зрителното поле.
 • Болка около очите.
 • Трудност при фокусиране върху близки обекти в страничното периферно зрение.

Редовните посещения при офтамолог могат да помогнат да се идентифицират тези проблеми, като се контролират нивата на кръвната ви захар.

7. Сексуални проблеми

Уврежданията на нервите и кръвоносните съдове, причинени от високите нива на кръвната захар могат да доведат до промени в сексуалните функции както при мъжете, така и при жените. При мъжете хипергликемията може да причини:

Невъзможност за постигане или поддържане на достатъчно твърда ерекция, за да има сексуален контакт.

Ретроградна еякулация – промяна, при която част или цялото количество сперма преминава през пикочния мехур на мястото на края на пениса по време на еякулацията.

При жената от друга страна, тя може да причини:

 • Вагинална сухота.
 • Понижено либидо.
 • Болезнен полов акт.

Забелязали ли сте тези симптоми? Ако е така, не се колебайте и посетете лекар възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hernánez AQ., Granja LL., Sosa AL., Papel de la insulina en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Medicina General Integral, 1997.
 • Jenkins DW, Jenks A. Exercise and Diabetes: A Narrative Review. J Foot Ankle Surg. 2017 Sep-Oct;56(5):968-974. doi: 10.1053/j.jfas.2017.06.019. PMID: 28842107.
 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.