5 тревожни признака на емоционално нараняващата връзка

25.10.2019
Все по-често срещаме млади хора в емоционално нараняващи връзки. Ще ви опишем няколко модела на поведение, които ще ви подскажат, че е дошло време да потърсите помощ и да излезете от токсичната си връзка.

Насилието между партньорите в една връзка се среща все по-често сред младите хора и тийнейджърите. Често те дори не осъзнават емоционално нараняващата връзка. Ето защо в следващите редове ще ви покажем как да разпознаете някои от тревожните й признаци.

Ако четете тази статия може би имате съмнения, че сте в емоционално нараняваща връзка. Може би се чувствате зле, а може и да осъзнавате, че любимият ви човек ви наранява.

Ако е така ви съветваме да посетите професионалист, който да ви помогне да се справите в тази ситуация.

Признаци на емоционално нараняващата връзка

1.Враждебно поведение

Това е един от основните признаци на емоционално нараняващата връзка.  В статията Граници между психологическото насилие на интимния партньор и дисфункционалните връзки: психологически и криминалистични последици се твърди, че това може да се дължи на сексуални или полово определени стереотипи.

Патологичната ревност или идеята, че насилието е начин за решаване на конфликти могат да показват, че става въпрос за емоционално нараняваща връзка. Освен това физическите и психически манипулиране и агресия могат да се наблюдават всеки ден в случаите на емоционален тормоз.Признаци на насилието в една връзка

2.Проекция на гнева в емоционално нараняващата връзка

Друг признак на емоционално нараняващата връзка е проекцията на гнева. Хората, които винаги са гневни, притежават импулса да изразяват това свое чувство. В резултат на това те нараняват хората около тях.

Кои са причините за избухването на гнева?

Неуспехите, проблемите на работа или финансовите проблеми. А причината партньорът ви да ви наранява може да е и съвсем друга. Любимият ви трябва да се научи да контролира гнева си с помощта на професионалист.

Прочетете и: Кой е подходящият партньор за вас?

3.Липса на комуникация

Този проблем не се появява внезапно. Възниква малко по малко с течение на времето. Нараняващият ви човек започва да използва мълчанието като форма за наказание, вместо да общува открито за това какво харесва и какво не.

Насилникът използва мълчанието като начин за манипулиране и подчинение. Ако партньорът ви не общува и мълчи, за да ви накара да се почувствате зле, това означава, че връзката ви е емоционално нараняваща и трябва да помислите за прекратяването й.

4.Вина

Друг принак на емоционално нараняващата връзка е, че насилникът твърди, че всичко се случва по ваша вина. Той ви обвинявая за всичко: ако нещо се счупи, ако не се чувствате комфортно, ако имате проблеми на работа.

Част от нещата, за които ви обвинява дори могат да бъдат абсурдни.

Добре да можете да разпознавате признаците на емоционално нараняващата връзка.
В тези случаи е важно да не се поддавате на това. Трябва да осъзнаете, че в действителност това, за което сте обвинени не е ваша грешка.

Ако продължите да вярвате на човека до вас, може напълно да изгубите самочувствието си.

5.Пълен контрол

Последният признак на емоционално нараняваща връзка, на който ще се спрем, е необходимостта на насилника на контролира напълно партньора си. Той се опитва да контролира парите, децата, работата, дори времето, което прекарвате с приятелите си. А това ви превръща от независима личност в допълнение към партньора ви.

Без съмнение това е дело на нараняваща или упражняваща тормоз личност. Когато зависите от партньора си, вие му се подчинявате по-лесно. А така той може да прави с вас каквото си поиска, тъй като зависите от милостта му.

Препоръчваме ви да прочетете и: Последиците от насилието пред очите на децата

Как да загърбите емоционално нараняващата връзка

Без съмнение първото нещо, което трябва да направите, ако сте в емоционално нараняваща връзка, е да потърсите помощта на професионален психолог. Този човек ще ви изслуша, ще анализира ситуацията ви и ще ви помогне да видите какво точно се случва по един зрял и професионален начин.

Това ще ви помогне да разберете дали трябва да посещавате двамата с партньора си този специалист и да поработите върху някои неща. Например дали трябва да подобрите общуването между вас или да уважавате личното пространство на другия. Или точно обратното – изходът за вас е раздялата.

Защо е важно да посетите психолог?

Това ще ви помогне да подобрите отношенията си с хората около вас. Освен това ще се научите какво трябва да търсите в подходящия за вас партньор, както и да се поучите от опита си.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да различите различните типове насилие. Така ще можете да предприемете необходимите действия и да загърбите тази връзка. Хората, които нараняват и упражняват тормоз не се променят, освен ако не потърсят помощ.