Защо бившето ви гадже иска да сте приятели?

Защо бившото ви гадже внезапно решава, че иска да сте приятели? Научете възможните причини от следващите редове!
Защо бившето ви гадже иска да сте приятели?

Последна актуализация: 01 октомври, 2019

Независимо дали вие сте сложили край на връзката си или решението е било на партньора ви, може и да бъдете изненадани от реакцията на бившето ви гадже, което внезапно решава, че иска да продължите да се виждате, но само като приятели.

Ако сте си задали въпроса: “Защо бившето ми гадже иска да сме приятели?” и нямате отговор, продължете с четенето на тази статия.

Можете ли да бъдете приятели с бившето ви гадже?

Да бъдете приятели с бившето ви гадже: мит или реалност?

Може би сте виждали такава ситуация в някой филм, сериал или пък в книга… но не и в реалния живот.

Да бъдете приятели с бившия ви партньор не изглежда реално осъществима идея.

Защо?

Ами, защото сте загърбили много чувства и вероятно единият от двамата (или двамата) накрая ще бъдете наранени.

Дори раздялата ви да е била ‘взаимна’ или ‘спазваща добрия тон’, много е трудно да превърнете една връзка в приятелство. Разбира се, има и немалко изключения, но най-често е трудно да поддържате този тип отношения с времето.

Може да се запитате: ако между нас няма останали любов и страст, възможно ли е да има приятелство? Трудно е да се даде отговор на този въпрос, тъй като не можем да надникнем в бъдещето.

Въпреки това, ако нито един от двамата не страда от новата ситуация и няма конфликти при появата на нови партньори, тогава може да кажем, че приятелството с бившия е възможно.

Защо бившето ви гадже иска да сте приятели? Скрити мотиви

Вероятно вниманието ви е привлечено от бившето ви гадже, което ви е заявило, че иска да бъдете ‘приятели’.

Желанието му ще ви изненада, независимо от причината за раздялата ви. Защо все пак той иска това?

Разбира се, не можем да надникнем в сърцето и ума ви, за да разберем „със сигурност“ причините за това негово желание.

Въпреки това можем да анализираме и разгледаме отблизо някои причини относно защо бившето ви гадже иска да си останете приятели. Ето за какво става дума:

1.Чувство на вина

Чувство за вина при раздяла

Това важи за случаите, в които той ви е напуснал. Може би той чувства вина за приключването на връзката ви или за това как сте се почувствали след „новината“, че вече не сте заедно.

Ще разберете, че предложението му е породено от чувство на вина, ако след всички обяснения и извинения за раздялата ви, той просто ви каже, че можете да си останете приятели, без да влага много чувство в това.

2.Просто навик

Навиците в една връзка

Когато имаме връзка с даден човек, ние просто свикваме с него и в началото липсата му ни наранява най-много. Това важи и в случаите, когато ние самите сме сложили край на тези взаимоотношения.

Ако бившето ви гадже ви каже, че иска да сте приятели, може би причината за това е фактът, че не може да си представи живота си без вас.

Съветваме ви да бъдете нащрек, защото връщането назад не е никак лесно: вероятно в началото той ще ви се обажда по-често, за да излизате на вечеря или на кафе. Но след като се отърси от навика да сте до него, тези срещи рязко се спрат.

3.Заради възможността отново да се съберете

Когато бившето ви гадже иска да сте приятели може би си мисли, че ще се съберете отново.

Това е като ‘хващане за сламка‘, особено ако бившият ви не е човекът сложил край на връзката ви.

Фактът да бъдете приятели му дава илюзията или надеждата, че ако се справи с нещата по правилния начин, може да размислите. И да го приемете отново като партньор.

Как да разбера дали бившият ми иска да сме приятели и след това отново да имаме връзка?

Най-напред, трябва да ви бъде ясно, че той ще бъде най-перфектният човек на света. Всичко, което сте казали, че не харесвате или искате да бъде променено в него, вече ще бъде факт!

Освен това той вече няма да използва ‘но’, винаги ще бъде внимателен и ще ви хвали; ще бъде готов да ви заведе на вечеря или на кино както в доброто старо време.

Казано накратко, той ще се превърне в идеалния кандидат за сърцето ви, като по времето когато сте се срещнали за първи път.

4.Заради самотата

Трябва да бъдете много внимателни, ако бившият ви иска да сте приятели, защото той се чувства самотен, тъй като зад това може да се крие ‘нездравото’ желание да ви привлече отново до себе си.

Ако той няма други приятели, ако ви се обажда през нощта, ако плаче или ако забележите, че е тъжен: бившето ви гадже може да се страхува да не остане само.

Вместо да му предлагате приятелството си, по-добре му помогнете да излиза по-често навън с други хора. Да се среща с нови личности, да посещава партита или да присъства на групови занимания.

Препоръчваме ви да прочетете и: Съвети за съблазняване на партньора

5.За забавление

Щастлива двойка

Бъдете изключително внимателни, защото този мотив може да бъде един от най-опасните. Бившето ви гадже е казало, че можете да бъдете приятели, когато в действителност на него му се иска да се възползва и да има определени права над вас. Например да правите секс от време на време.

Това се случва под формата на комбинация от различни фактори: той може да не иска да бъде сам, може би харесва компанията ви, може би чувства вина…Въпреки всичко това, истината е, че той си играе с вас и чувствата ви и в края на краищата вие ще бъдете наранени.

Най-доброто нещо, което можете да направите в тези случаи е да го отрежете, за да ‘се погрижите за здравето си’. Което означава да не отговаряте на съобщенията или обажданията му и да отхвърляте поканите му за посещение на дома му или на някое друго място.

Трябва да се уважавате!

6.Заради собствени интереси

Може би бишето ви гадже иска да сте приятели водено от меркантилни подбуди.

И накрая, ако бившето ви гадже иска да сте приятели, може би той желае да се възползва от ‘връзката’ ви. Пари, позиция на работа, определен социален статус, имоти, ваканционна къща? Зависи какво можете да му предложите.

Трябва да се научите да разпознавате в кои ситуации той действа, движен от собствените си интереси или променени планове. Ако просто ви се обажда, когато има нужда от вас, определено иска да сте приятели само за да се възползва от вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.