Как да станете донор на костен мозък

Заболявания като левкемия, апластична анемия, лимфома и имунни дефицити могат да бъдат лекувани чрез трансплантация на костен мозък. За съжаление обаче, откриването на правилния донор е изключително трудно, което означава, че е по-важно от всякога да дарите костен мозък. Научете повече за тази безболезнена процедура, която е в състояние да спаси човешки животи.
Как да станете донор на костен мозък
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всяка година броят на хората, страдащи от заболявания на кръвта, нараства. За съжаление е установено, че този брой ще продължава драстично да се увеличава. Болести като левкемията, апластичната анемия, лимфомата и имунните дефиците могат да бъдат лекувани чрез трансплантация на хемопоетични стволови клетки (ТХСК). Тази процедура е по-известна като трансплантация на костен мозък.

Съществува обаче един проблем. В Съединените щати, например, всеки пациент има само между 25% и 30% шанс да намери съвместим донор в семейството си.

По тази причина повечето пациенти са на изчакване за откриване на подходящ дарител.

За щастие броят на доброволците също нараства. Установено е, че вече има повече от 22 милиона души, регистрирани като донори на костен мозък в 48 държави.

Проблемът е, че дарителят на костен мозък трябва да бъде съвместим на 100% с пациента. Според специалистите това се случва на един от четиридесет хиляди души.

Затова е изключително важно повече хора да даряват костен мозък.

Днес ще разгледаме какво представлява костният мозък и как може да станете донор.

Какво представлява костният мозък?

Костният мозък е гъбеста тъкан, която се намира във вътрешността на някои кости от човешкото тяло. Основната му функция е да произвежда червени кръвни клетки.

Костният мозък съдържа също и стволови клетки. Те изпълняват изключително важна функция в другите телесни тъкани.

В какво се състои трансплантацията на костен мозък?

Трансплантация на костен мозък

Даряването на костен мозък е процедура, при която се извлича малко количество кръв от костния мозък. Тази кръв идва от задната част на бедрената кост.

С помощта на малка игла, обща или епидурална анестезия, лекарите могат да извлекат необходимото количество в специализирана за целта болница.

Процедурата не причинява никакви странични ефекти на донорите. Това се дължи на способността на костния мозък да се възстановява напълно.

Също така, ако трансплантацията е успешна, пациентът има възможността да регенерира всички клетки на костния си мозък.

Крие ли донорството някакви рискове?

Само по себе си даряването на костен мозък не крие никакви специфични рискове. Някои хора обаче предпочитат локалната анестезия.

След процедурата е възможно да изпитвате лека болка в областта, от която е извлечен костният мозък. Това обикновено отшумява в рамките на няколко дни.

Кой може да стане дарител?

Кой може да стане донор на костен мозък
  • Да станете дарител на костен мозък обикновено е лесна процедура. Има обаче някои препоръки:
  • Трябва да бъдете в добра форма и да сте на възраст между 18 и 55 години.
  • Трябва да тежите поне 50 кг.
  • Трябва да попълните документи със съответната информация и да дарите кръв.
  • Трябва да не страдате от заболявания, които могат да се предават чрез кръвта.
  • Не трябва да са ви извършвали операции и инвазивни процедури, нито да са ви правили татуировки и пиърсинги през последната година.
  • Не бива да сте имали рискови сексуални взаимоотношения.
  • Не трябва да сте претърпявали треска, диария или повръщане 10 дни преди даряването.
  • Не трябва да приемате наркотици.
  • Не бива да консумирате твърди храни поне 5 часа преди процедурата.

Какво означава да бъдете донори на костен мозък?

Даряването на костен мозък е доброволна и хуманна постъпка. Такава е и по целия свят.

Ръководи се от принципа на международното единство. Всеки дарител може да помогне на човек от която и да е част на света, стига между тях да има съвместимост.

Само в Испания се диагностицират повече от 5000 нови случая на левкемия годишно. От тези пациенти трима на всеки 4 нямат подходящ донор в семейството си.

Донорството е единственият възможен лек за стотици хора, които се нуждаят от помощ.

Това е лично решение, което може да спаси човешки животи. Даряването може да помогне на хората, страдащи от левкемия и други заболявания на кръвта.

Получават ли донорите някакво възнаграждение?

Получават ли донорите на костен мозък възнаграждение

Дарителите не получават никаква парична компенсацията за донорството си. Както вече казахме, това е акт на солидарност и алтруизъм.

Специализираните медицински центрове и подкрепящите фондации покриват всички разходи, необходими за дарението.

Можете ли да се отпишете от регистъра?

Донорите имат свободата да се отпишат от регистъра, когато пожелаят. Това е така, защото личните и физическите обстоятелства винаги могат да се изменят с времето.

Препоръчваме ви добре да обмислите всички възможности преди да преминете през процеса на регистрация. Би било жалко впоследствие да промените решението си, при положение, че е можело да спасите нечий живот.

Заинтересовани ли сте? Ако сте решили да станете донори, свържете се с близкия до вас специализиран медицински център. Не забравяйте също да споделите с околните какви са намеренията ви.

Запомнете, че имате възможност да спасите човешки животи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.