Добрите хора не подозират за скритите намерения на другите

Те винаги търсят доброто у човека.
Добрите хора не подозират за скритите намерения на другите

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Понякога правим невинни грешки. Не виждаме скритите намерения или цели, замаскирания егоизъм и фалшивостта. Тя е прикрита по успешен начин от хората, които се опитват да извлекат полза от нас.

Недостойното поведение, дори предателството, се често срещани в наши дни.

Има хора, които проповядват „мисли най-лошото и ще си познал“. Но добрите хора или онези, които просто предпочитат да виждат най-доброто във всичко, рядко споделят този светоглед.

Едно благородно сърце винаги съзира положителното в другите. Тези хора винаги предлагат и другата буза, дават втори шанс и се отнасят с доверие.

Каним ви днес да поразмишляваме заедно по темата.

Прочетете и: Кои сме ние

Скритата злонамереност и прикритият егоизъм

Наскоро психологът и изследовател Хауърд Гарднър изненада медиите с коментар, който впоследствие получи световна известност.

Според харвардския професор и експерт по човешка интелигентност, лошите хора никога не стават добри професионалисти. Те може да жънат успехи, но никога не стават перфектни.

За Гарднър добрите хора са онези, които имат нужда от признание, но са мотивирани в усилията си от желанието да бъдат полезни на другите. Именно тази гледна точка и това светоусещане прави от човека отличен професионалист в работата.

Същото се случва в частните и социалните сфери. Личното благоденствие може да бъде постигнато единствено, ако се грижим за благополучието на другите и се отнасяме с уважение към тях.

Хората, които не практикуват тази емоционална отвореност и търсят само осъществяване на своите собствени егоистични интереси, не създават отношения. Те не градят мостове и не укрепват връзки.

Допълнителен проблем е, че хората с добри и благородни намерения в сърцата си, често не улавят лошите намерения на другите.

Добрите хора не виждат скритите намерения.

Скритите намерения

Според няколко научни изследвания, проведени от Робърт Фелдман от Университета в Масачузетс, 60% от хората изричат средно по около 3 лъжи дневно.

 • Това включва бездействие, преувеличаване и сериозни лъжи с цел преследване на егоистични интереси. Оттук можем да заключим, че има малки и големи лъжи, като последните са сред най-разрушителните.
 • Има хора, които няма да се поколебаят да ви предадат, за да постигнат своите скрити намерения.
 • Експерти по човешко поведение ни казват, че всички ние по някакъв начин търсим полза за себе си в очите на другите край нас. Правим това предимно като изразяваме своето уважение, признание, любов, привързаност, приятелство… все неща, които трябва да предлагаме на другите безплатно и доброволно.

Хората, които таят злонамереност и егоизъм в сърцата си, манипулират другите, за да постигат целите си.

Съществува ясен дисонанс между техните истински чувства и действията, които предприемат. Проблемът е, че добрите хора не умеят да улавят скритите намерения.

Едно благородно сърце не долавя егоистичните интереси

Причината, поради която много хора с добро сърце, които се отнасят към другите с доверие, уважение и алтруизъм, не долавят егоистичните интереси на другите, може да се дължи на следното:

 • Злонамереността и егоизмът често остават скрити в поведението на другите. Поради това трудно биват долавяни от интуицията.
 • Добрите хора се отличават с емпатията си. Тя преди всичко означава да бъдеш наясно с емоциите на другите. Емоции като тъга, щастие, потребности, тревоги…
 • Човешкият мозък по принцип не изпитва емпатия към злонамереността или егоизма. Именно поради това не се и усещат от добрите хора.
 • Друг факт, който трябва да имате предвид, е, че когато някой иска да се възползва от вас, той обикновено залага на изкуството на измамата и манипулацията. Той ще се опита да провокира у вас нежност, приятелство и добри емоции, които да ви уловят в мрежата му.

Това без съмнение е наистина сложен процес.

скритите намерения

Разочарованието

 • Сърцето на добрия човек често е изпълнено с разочарование. Почти никой не настройва радара си така, че постоянно да търси скритите намерения.
 • Това обикновено прави разочарованието още по-голямо. След това неприятното усещане се задълбочава от болката, която са ни причинили. Наедно с това изпитваме гняв към самите себе си, тъй като сме си позволили да бъдем прекалено наивни.
 • Преди да се превърнем в мъченици с този начин на деструктивно мислене, трябва да се научим да извличаме поука от преживяванията си.

Разочарованията трябва да отворят очите ни. В никакъв случай не бива да им позволяваме обаче да затворят сърцата ни. Ако го направим, вече не сме самите себе си, а това не бива да се случва.

Никога не позволявайте на поведението на другите да ви кара да бъдете човека, който не сте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Feldman, R. S., Forrest, J. A., & Happ, B. R. (2002). Self-Presentation and Verbal Deception: Do Self-Presenters Lie More? Basic and Applied Social Psychology, 24(2), 163–170. https://doi.org/10.1207/s15324834basp2402_8
 • Mota, N., Chaves, E., Antunes, M., Borges, R., Paiva, A., & Santos, V. (2017). Contextualized Contribution of Kindness to Favorable Goal- and Circumstantial-Driven Neuropsychological Regulation. Frontiers in Psychology, 8, 1643. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01643
 • Otake, K., Shimai, S., Tanaka-Matsumi, J., Otsui, K., & Fredrickson, B. L. (2006). Happy People Become Happier through Kindness: A Counting Kindnesses Intervention. Journal of Happiness Studies, 7(3), 361–375. https://doi.org/10.1007/s10902-005-3650-z; texto completo
 • Polage, D. (2017). The effect of telling lies on belief in the truth. Europe’s Journal of Psychology, 13(4), 633–644. https://doi.org/10.5964/ejop.v13i4.1422; texto completo

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.