7 тайни за дълъг живот: ще ги тествате ли?

Според Световната здравна организация (СЗО) е желателно да консумираме между 1500 и 2500 калории дневно. По този начин лесно ще поддържаме здравословно тегло и няма да изпитваме глад.
7 тайни за дълъг живот: ще ги тествате ли?

Последна актуализация: 27 януари, 2019

Към този момент съвременната наука не е успяла да разбере как да направи човека безсмъртен. Всъщност не сме напълно сигурни, че човечеството въобще се стреми към вечен живот. Едно е сигурно – всеки би искал да се радва на пълноценен начин на живот, който да изживее в добро здраве. Именно с тази цел днес ще споделим 7 тайни за дълъг живот.

Според статистиките в света живеят около 13 500 души на възраст над 100 г. Смята се, че до 50 г. броят им ще се утрои. Затова възниква въпросът – как все повече хора да се радват на дълголетие в комбинация с добро качество на живот?

Нека да поговорим на тази тема днес. Убедени сме, че вие също сте заинтригувани.

1. Консумирайте по-малко калории всеки ден за дълъг живот

По-малко калории всеки ден за дълъг живот

Според Световната здравна организация (СЗО) е желателно да консумираме между 1500 и 2500 калории дневно. По този начин лесно ще поддържаме здравословно тегло и няма да изпитваме глад. Освен това организмът ще получава достатъчно енергия.

Всъщност понижаването на консумацията на захар, сладкарски изделия, газирани напитки и преработени ястия може да подобри съществено  начина на живот на човека и хранителните му навици в частност.

2. Кажете “Да” на броколите, плодовете, кафето и пчелния мед

Плодове всеки ден за дълъг живот

Възможно е да сте от хората, които не могат да започнат деня си, без да консумират чаша кафе? Не се отказвайте от навика си. Подобно на много други продукти, които са богати на антиоксиданти, лимони, ябълки и круши например, кафето е полезно за човека.

  • Консумацията на моркови, броколи и спанак също е важна, когато става дума за дълъг живот и щастие. Те съдържат алфа-каротен, който е свързан с понижаването на риска от смърт.
  • А какво да кажем за пчелния мед? Този натурален подсладител трябва да бъде основа на вашето меню. Медът е богат на нутриенти и притежава антибиотични свойства, които са особено полезни за хората в напреднала възраст.

3. Силата на свинската мас веднъж седмично

Без съмнение сте изненадани. Свинска мас? Да! Опитайте да консумирате 5 гр. свинска мас, намазана върху филия, веднъж седмично. И защо да го правите?

Според проучване, публикувано в Journal of Gerontology, спазването на диета, която е нискокалорична и включва известно количество свинска мас седмично, провокира производството на олеинова киселина. Тя регенерира клетките на черния дроб, мускулите и скелетната система. Свинската мас е гаранция за дълъг живот.

4. Избягвайте трупането на мазнини в зоната на талията

Избягвайте трупането на мазнини в зоната на талията

Тлъстините в областта на корема са истинска опасност за здравето. Те са индикация за здравословен проблем, който може да провокира развитие на сърдечно-съдови заболявания. Намалете приема на мазнини, тренирайте редовно, консумирайте достатъчно вода и се грижете за себе си. Обърнете особено внимание на кръвното налягане и нивото на холестерола.

Понякога свалянето на 4-5 кг. е напълно достатъчно, за да намалите обиколката на талията и да понижите риска от диабет и сърдечно заболяване.

Според статистиките сърдечно-съдовите болести са сред най-честите причини за смърт в цял свят. Това е факт, който не бива да подценявате.

5. Ходете по половин час дневно

Ходете за по-дълъг живот

Многократно сме препоръчвали да се разхождате ежедневно. Ходенето поне половин час на ден стимулира сърдечния ритъм, тренира краката и подобрява кръвообращението. Не чакайте утрешния ден. Излезте навън и подишайте свеж въздух. Използвайте влиянието на ендорфините, които ще се погрижат за здравето ви и ще подсилят имунната система.

Редовните тренировки са ключът към дълголетието.

6. Спете по 8 часа дневно

Дълбокият и пълноценен сън е ключът към добро здраве

Може да се изненадате, но близо 70% от хората на възраст над 100 г. спят по около 10 часа дневно. Те спят през нощта и отделят време за дремване през деня. По този начин винаги са заредени с енергия.

Дълбокият и пълноценен сън е ключът към поддържането на добро здраве. По този начин можете да се радвате на добри когнитивни способности. Сега ни кажете, колко часа посвещавате за сън в рамките на едно денонощие?

7. Четете, играйте и бъдете социално активни

За по-дълъг живот бъдете социално активни

Активният начин на живот, изпълнен с хобита, които да ви даряват с радост и нови знания, е пътят към силния и здрав ум. Не подценявайте емоциите си, тъй като нещастието не само краде от качеството на живота ви, но и вреди на здравето и дълголетието. Когато вие не сте щастливи, никой не печели.

Заобиколете се с хора, които ви правят щастливи. Това трябва да са хора, които умеят да ви разсмиват и от които можете да черпите знания. Излизайте и пътувайте с тях. Намирате се в етап от живота си, когато е препоръчително да приоритизирате всичко най-важно за себе си и да използвате максимално всяка ситуация.

Възможно е да има неща, които не можете да спрете да правите. Дори може да става дума за хора, които няма как да избегнете и отстраните от живота си.

Въпреки обстоятелствата се научете да живеете по начин, който предлага баланс между душата и тялото. Така ще държите в ръцете си ключа за дълъг живот. Струва си да приемете предизвикателството.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.