Как да си приготвите макарони Билбао

· 29.04.2019
Дори името им да изглежда объркващо на пръв поглед, макароните Билбао са невероятен десерт, който няма нищо общо с италианската паста, нито с френските макарони. Освен, че част от съставките им са същите като тези на френските.

Тази рецепта предизвиква вниманието, тъй като независимо от първоначалното впечатление на името, това не са типичните макарони, които всички познаваме и обичаме. В действителност тези макарони Билбао са изключително популярен десерт в Испания! Научете повече за тях, както и как да ги приготвяте от тази статия!

Вкусните макарони Билбао

Макароните Билбао са вкусен десерт, който обикновено се яде на деня на Свети Блас в Испания (Свети Влас). Обикновено се хапват заедно с бонбони маршмелоу.

На тази дата се осветяват и шалчетата в катедралата в Билбао, където се намира статуята на светеца. Легенда разказва, че ако ядете тези макарони 9 последователни дни и носите осветеното от Свети Блас шалче, светецът ще пази гърлото ви през зимата.

Този десерт се приготвя от белтъци, смлени бадеми, канела и пудра захар. Както вече ви казахме това не са типичните френски или италиански макарони. Тези са съвсем различни!

Не се тревожете. Ще споделим с вас и оригиналната рецепта за френски макарони, за да можете да си приготвите и двата вида и да решите кои ви харесват повече.

А ето и рецептите за тези невероятно изкушаващи десерти!

Рецепта за макарони БилбаоСмлените бадеми са сред основните съставки на вкусните макарони Билбао

Не е необходимо да живеете в Испания, за да приготвяте или харесвате този десерт. Това е перфектният завършек на всеки един обяд или вечеря.

Продукти

  • 1 чаша смлени бадеми (150 г)
  • 4 супени лъжици захар (60 г)
  • 1 чаша пудра захар (120 г)
  • 3 белтъка
  • ½ супена лъжица канела на прах (8 г)
  • ½ супена лъжица лимонов сок (8 мл)
  • 1 супена лъжица чисто масло (20 г)
  • 1 супена лъжица бяло брашно (15 г)

Начин на приготвяне

  • Вземете средно голяма купа и смесете смлените бадеми с пудра захарта и канелата на прах.
  • Бавно прибавете белтъците и лимоновия сок. Разбъркайте всичко с миксер. Уверете се, че сместа е лепкава, но хомогенна.
  • Вземете хартия за печене и я намажете леко с масло и брашно, за да не залепнат макароните Билбао.
  • След като сместа добие необходимата текстура, оформете малки топчета.
  • Сипете малка захар в плитка чиния и овалвайте всеки един макарон в нея. Уверете се, че топчетата не са прекалено големи и ги подредете върху хартията за печене.
  • Преди да ги сложите във фурната леко ги сплескайте. Не се тревожете, макароните ще се надуят докато ги печете.
  • Печете макароните 10 минути на 300 градуса, докато се надуят и станат златисти.
  • Извадете сладките от фурната и ги оставете да изстинат. Сервирайте ги с кафе или следобеден чай.

Прочетете и: Как да си направите безквасни бисквити с овесени ядки: три рецепти

Рецепта за френски макарониФренските макарони са вкусен и неустоим десерт.

Френските макарони са цветни сладкиши направени от белтъци, пудра захар и смлени бадеми. Често се бъркат с макароните Билбао, тъй като се приготвят от почти същите продукти. Разликата е, че френските макарони имат пълнеж.

Продукти за френски макарони

  • 4 белтъка
  • 2 чаши пудра захар (240 г)
  • 1 ½ чаша смлени бадеми (225 г)
  • 1 щипка сол (5 г)
  • 2 капки сладкарска боя

Продукти за пълнежа

  • 2 чаши пудра захар (240 г)
  • 1 чаша чисто масло (200 г)
  • 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
  • 2 супени лъжици сметана (30 мл)
  • 1 супена лъжица лимонови кори (15 г)
  • 1 супена лъжица какао на прах (15 г)

Пригответе и тази рецепта: Научете се да приготвяте айсинг за декорация на сладкиши

Начин на приготвяне на макароните

  • Разбийте белтъците, солта и пудрата захар в подходяща купа, докато получите смес с връхчета.
  • Прибавете смлените бадеми и сладкарската боя (изберете си цвят по ваш избор). Изсипете сместа в шприц.
  • Поставете върху хартия за печене пергаментова хартия и оформете макароните с помощта на шприца. Оставете достатъчно място между тях, за да не залепнат докато се пекат.
  • Сложете сладките във фурната и ги печете 10 минути на 200 градуса. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат докато приготвяте пълнежа.

Приготвяте на пълнежаПълнеж за френски макарони

  • Разбийте маслото докато стане пухкаво и добавете пудрата захар, ванилията и сметаната.
  • Прибавете и лимоновите кори и какаото на прах.
  • Накрая залепете макароните с пълнежа все едно приготвяте сандвичи и ги поднесете.

Опитайте тези две рецепти за изкушаващи десерти още днес и открийте кой е вашият любим!