Как да си приготвите макарони Билбао
Тази рецепта предизвиква вниманието, тъй като независимо от първоначалното впечатление на името, това не са типичните макарони, които всички познаваме и обичаме. В действителност тези макарони Билбао са изключително популярен десерт в Испания! Научете повече за тях, както и как да ги приготвяте от тази статия!
Вкусните макарони Билбао
Макароните Билбао са вкусен десерт, който обикновено се яде на деня на Свети Блас в Испания (Свети Влас). Обикновено се хапват заедно с бонбони маршмелоу.
На тази дата се осветяват и шалчетата в катедралата в Билбао, където се намира статуята на светеца. Легенда разказва, че ако ядете тези макарони 9 последователни дни и носите осветеното от Свети Блас шалче, светецът ще пази гърлото ви през зимата.
Този десерт се приготвя от белтъци, смлени бадеми, канела и пудра захар. Както вече ви казахме това не са типичните френски или италиански макарони. Тези са съвсем различни!
Не се тревожете. Ще споделим с вас и оригиналната рецепта за френски макарони, за да можете да си приготвите и двата вида и да решите кои ви харесват повече.
А ето и рецептите за тези невероятно изкушаващи десерти!
Рецепта за макарони Билбао
Не е необходимо да живеете в Испания, за да приготвяте или харесвате този десерт. Това е перфектният завършек на всеки един обяд или вечеря.
Продукти
- 1 чаша смлени бадеми (150 г)
- 4 супени лъжици захар (60 г)
- 1 чаша пудра захар (120 г)
- 3 белтъка
- ½ супена лъжица канела на прах (8 г)
- ½ супена лъжица лимонов сок (8 мл)
- 1 супена лъжица чисто масло (20 г)
- 1 супена лъжица бяло брашно (15 г)
Начин на приготвяне
- Вземете средно голяма купа и смесете смлените бадеми с пудра захарта и канелата на прах.
- Бавно прибавете белтъците и лимоновия сок. Разбъркайте всичко с миксер. Уверете се, че сместа е лепкава, но хомогенна.
- Вземете хартия за печене и я намажете леко с масло и брашно, за да не залепнат макароните Билбао.
- След като сместа добие необходимата текстура, оформете малки топчета.
- Сипете малка захар в плитка чиния и овалвайте всеки един макарон в нея. Уверете се, че топчетата не са прекалено големи и ги подредете върху хартията за печене.
- Преди да ги сложите във фурната леко ги сплескайте. Не се тревожете, макароните ще се надуят докато ги печете.
- Печете макароните 10 минути на 300 градуса, докато се надуят и станат златисти.
- Извадете сладките от фурната и ги оставете да изстинат. Сервирайте ги с кафе или следобеден чай.
Рецепта за френски макарони
Френските макарони са цветни сладкиши направени от белтъци, пудра захар и смлени бадеми. Често се бъркат с макароните Билбао, тъй като се приготвят от почти същите продукти. Разликата е, че френските макарони имат пълнеж.
Продукти за френски макарони
- 4 белтъка
- 2 чаши пудра захар (240 г)
- 1 ½ чаша смлени бадеми (225 г)
- 1 щипка сол (5 г)
- 2 капки сладкарска боя
Продукти за пълнежа
- 2 чаши пудра захар (240 г)
- 1 чаша чисто масло (200 г)
- 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
- 2 супени лъжици сметана (30 мл)
- 1 супена лъжица лимонови кори (15 г)
- 1 супена лъжица какао на прах (15 г)
Пригответе и тази рецепта: Научете се да приготвяте айсинг за декорация на сладкиши
Начин на приготвяне на макароните
- Разбийте белтъците, солта и пудрата захар в подходяща купа, докато получите смес с връхчета.
- Прибавете смлените бадеми и сладкарската боя (изберете си цвят по ваш избор). Изсипете сместа в шприц.
- Поставете върху хартия за печене пергаментова хартия и оформете макароните с помощта на шприца. Оставете достатъчно място между тях, за да не залепнат докато се пекат.
- Сложете сладките във фурната и ги печете 10 минути на 200 градуса. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат докато приготвяте пълнежа.
Приготвяте на пълнежа
- Разбийте маслото докато стане пухкаво и добавете пудрата захар, ванилията и сметаната.
- Прибавете и лимоновите кори и какаото на прах.
- Накрая залепете макароните с пълнежа все едно приготвяте сандвичи и ги поднесете.
Опитайте тези две рецепти за изкушаващи десерти още днес и открийте кой е вашият любим!