Как да си приготвите макарони Билбао

Дори името им да изглежда объркващо на пръв поглед, макароните Билбао са невероятен десерт, който няма нищо общо с италианската паста, нито с френските макарони. Освен, че част от съставките им са същите като тези на френските.
Как да си приготвите макарони Билбао

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Тази рецепта предизвиква вниманието, тъй като независимо от първоначалното впечатление на името, това не са типичните макарони, които всички познаваме и обичаме. В действителност тези макарони Билбао са изключително популярен десерт в Испания! Научете повече за тях, както и как да ги приготвяте от тази статия!

Вкусните макарони Билбао

Макароните Билбао са вкусен десерт, който обикновено се яде на деня на Свети Блас в Испания (Свети Влас). Обикновено се хапват заедно с бонбони маршмелоу.

На тази дата се осветяват и шалчетата в катедралата в Билбао, където се намира статуята на светеца. Легенда разказва, че ако ядете тези макарони 9 последователни дни и носите осветеното от Свети Блас шалче, светецът ще пази гърлото ви през зимата.

Този десерт се приготвя от белтъци, смлени бадеми, канела и пудра захар. Както вече ви казахме това не са типичните френски или италиански макарони. Тези са съвсем различни!

Не се тревожете. Ще споделим с вас и оригиналната рецепта за френски макарони, за да можете да си приготвите и двата вида и да решите кои ви харесват повече.

А ето и рецептите за тези невероятно изкушаващи десерти!

Рецепта за макарони Билбао
Смлените бадеми са сред основните съставки на вкусните макарони Билбао

Не е необходимо да живеете в Испания, за да приготвяте или харесвате този десерт. Това е перфектният завършек на всеки един обяд или вечеря.

Продукти

  • 1 чаша смлени бадеми (150 г)
  • 4 супени лъжици захар (60 г)
  • 1 чаша пудра захар (120 г)
  • 3 белтъка
  • ½ супена лъжица канела на прах (8 г)
  • ½ супена лъжица лимонов сок (8 мл)
  • 1 супена лъжица чисто масло (20 г)
  • 1 супена лъжица бяло брашно (15 г)

Начин на приготвяне

  • Вземете средно голяма купа и смесете смлените бадеми с пудра захарта и канелата на прах.
  • Бавно прибавете белтъците и лимоновия сок. Разбъркайте всичко с миксер. Уверете се, че сместа е лепкава, но хомогенна.
  • Вземете хартия за печене и я намажете леко с масло и брашно, за да не залепнат макароните Билбао.
  • След като сместа добие необходимата текстура, оформете малки топчета.
  • Сипете малка захар в плитка чиния и овалвайте всеки един макарон в нея. Уверете се, че топчетата не са прекалено големи и ги подредете върху хартията за печене.
  • Преди да ги сложите във фурната леко ги сплескайте. Не се тревожете, макароните ще се надуят докато ги печете.
  • Печете макароните 10 минути на 300 градуса, докато се надуят и станат златисти.
  • Извадете сладките от фурната и ги оставете да изстинат. Сервирайте ги с кафе или следобеден чай.

Рецепта за френски макарони
Френските макарони са вкусен и неустоим десерт.

Френските макарони са цветни сладкиши направени от белтъци, пудра захар и смлени бадеми. Често се бъркат с макароните Билбао, тъй като се приготвят от почти същите продукти. Разликата е, че френските макарони имат пълнеж.

Продукти за френски макарони

  • 4 белтъка
  • 2 чаши пудра захар (240 г)
  • 1 ½ чаша смлени бадеми (225 г)
  • 1 щипка сол (5 г)
  • 2 капки сладкарска боя

Продукти за пълнежа

  • 2 чаши пудра захар (240 г)
  • 1 чаша чисто масло (200 г)
  • 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
  • 2 супени лъжици сметана (30 мл)
  • 1 супена лъжица лимонови кори (15 г)
  • 1 супена лъжица какао на прах (15 г)

Начин на приготвяне на макароните

  • Разбийте белтъците, солта и пудрата захар в подходяща купа, докато получите смес с връхчета.
  • Прибавете смлените бадеми и сладкарската боя (изберете си цвят по ваш избор). Изсипете сместа в шприц.
  • Поставете върху хартия за печене пергаментова хартия и оформете макароните с помощта на шприца. Оставете достатъчно място между тях, за да не залепнат докато се пекат.
  • Сложете сладките във фурната и ги печете 10 минути на 200 градуса. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат докато приготвяте пълнежа.

Приготвяте на пълнежа
Пълнеж за френски макарони

  • Разбийте маслото докато стане пухкаво и добавете пудрата захар, ванилията и сметаната.
  • Прибавете и лимоновите кори и какаото на прах.
  • Накрая залепете макароните с пълнежа все едно приготвяте сандвичи и ги поднесете.

Опитайте тези две рецепти за изкушаващи десерти още днес и открийте кой е вашият любим!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.