Дори името им да изглежда объркващо на пръв поглед, макароните Билбао са невероятен десерт, който няма нищо общо с италианската паста, нито с френските макарони. Освен, че част от съставките им са същите като тези на френските.
Тази рецепта предизвиква вниманието, тъй като независимо от първоначалното впечатление на името, това не са типичните макарони, които всички познаваме и обичаме. В действителност тези макарони Билбао са изключително популярен десерт в Испания! Научете повече за тях, както и как да ги приготвяте от тази статия!
На тази дата се осветяват и шалчетата в катедралата в Билбао, където се намира статуята на светеца. Легенда разказва, че ако ядете тези макарони 9 последователни дни и носите осветеното от Свети Блас шалче, светецът ще пази гърлото ви през зимата.
Този десерт се приготвя от белтъци, смлени бадеми, канела и пудра захар. Както вече ви казахме това не са типичните френски или италиански макарони. Тези са съвсем различни!
Не се тревожете. Ще споделим с вас и оригиналната рецепта за френски макарони, за да можете да си приготвите и двата вида и да решите кои ви харесват повече.
А ето и рецептите за тези невероятно изкушаващи десерти!
Рецепта за макарони Билбао
Не е необходимо да живеете в Испания, за да приготвяте или харесвате този десерт. Това е перфектният завършек на всеки един обяд или вечеря.
Вземете средно голяма купа и смесете смлените бадеми с пудра захарта и канелата на прах.
Бавно прибавете белтъците и лимоновия сок. Разбъркайте всичко с миксер. Уверете се, че сместа е лепкава, но хомогенна.
Вземете хартия за печене и я намажете леко с масло и брашно, за да не залепнат макароните Билбао.
След като сместа добие необходимата текстура, оформете малки топчета.
Сипете малка захар в плитка чиния и овалвайте всеки един макарон в нея. Уверете се, че топчетата не са прекалено големи и ги подредете върху хартията за печене.
Преди да ги сложите във фурната леко ги сплескайте. Не се тревожете, макароните ще се надуят докато ги печете.
Печете макароните 10 минути на 300 градуса, докато се надуят и станат златисти.
Извадете сладките от фурната и ги оставете да изстинат. Сервирайте ги с кафе или следобеден чай.
Френските макарони са цветни сладкиши направени от белтъци, пудра захар и смлени бадеми. Често се бъркат с макароните Билбао, тъй като се приготвят от почти същите продукти. Разликата е, че френските макарони имат пълнеж.
Разбийте белтъците, солта и пудрата захар в подходяща купа, докато получите смес с връхчета.
Прибавете смлените бадеми и сладкарската боя (изберете си цвят по ваш избор). Изсипете сместа в шприц.
Поставете върху хартия за печене пергаментова хартия и оформете макароните с помощта на шприца. Оставете достатъчно място между тях, за да не залепнат докато се пекат.
Сложете сладките във фурната и ги печете 10 минути на 200 градуса. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат докато приготвяте пълнежа.
Приготвяте на пълнежа
Разбийте маслото докато стане пухкаво и добавете пудрата захар, ванилията и сметаната.
Прибавете и лимоновите кори и какаото на прах.
Накрая залепете макароните с пълнежа все едно приготвяте сандвичи и ги поднесете.
Опитайте тези две рецепти за изкушаващи десерти още днес и открийте кой е вашият любим!
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.