Как да си направим здравословен сладолед вкъщи?
Кой не обича сладолед през лятото? Всъщност има и такива, които го консумират, дори когато навън е студено. В тази статия ще научите различни рецепти, за здравословен домашен сладолед с няколко прости съставки. Ще го имате в наличност, без да се налага да излизате и да го купувате.
Сорбе или сладолед?
Не е лошо дори да сте на диета да се насладите на плодов сладолед или сорбе (също “шербет”), както са известни на много места. Сорбето е подходящо, когато искате да се разхладите и да утолите жаждата си в горещ ден, независимо дали е в офиса, на плажа или на село. Освен това можем да си го направим сами със сезонни плодове. Сорбето е подходящо ако сте на диета, тъй като има ниско съдържание на мазнини, холестерол, калории и захар.
Разбира се, можете да си направите и обикновен сладолед с мляко, който може да се консумира като десерт или лека закуска. Той обаче няма да утоли жаждата ви и трябва да бъдете внимателни с добавеното количеството захар. Въпреки това, сладоледът е предпочитан заради неговата консистенция и вкус.
Здравословен домашен сладолед
- Съществуват три начина на приготвяне: с плодове, с плодове и мляко и с чайове.Първият вариант е с плодове. Добре е да изберете летни, защото съдържат много вода и са сладки. Можете да приготвите сладолед с диня, праскова, малина, лимон и т.н. или да направите комбинация от няколко плода – пъпеш, круша и ябълка, череша и портокал. Нарежете плодовете на ситно, добавите лед и ги сложите в блендер, за да получите един чудесен студен десерт за минути. Не забравяйте, че колкото по-малко добавки има, толкова по-здравословен и натурален ще бъде сладоледът.
- Вторият вариант е най-популярен, благодарение на своята консистенция. Освен това ще изглежда, сякаш сте купили сладоледа от магазина. Прясното и киселото мляко се използват като сгъстители и придават аромат. Можете да добавите яйца – за протеини и гъстота. Използвайте и плодове (за предпочитане – банан, праскова или ананас, т.е. по-месести).
- Третият вариант е сладоледът с чай. Пригответе напитката, както обикновено (сушен или торбички), оставете го да се охлади и след това сипете в разтвора натрошен лед. Измежду предложенията за по-вкусни сладоледи са: зелен чай, с канела, с ябълка, черен чай или ментов.
Вижте още: Плодовете: най-добрите натурални диуретици
Най-добрите рецепти
Рецепта за сладолед от праскови:
Идеален е за деца и лесно се приготвя ( най-добре – през лятото, когато е сезонът на прасковите). Съставки: 2 чаши обезмаслено мляко на прах, 1 чаша обезмаслено прясно мляко, 1 чаша захар (може да използвате 2/3 подсладител), 1 разбито яйце, ¼ чаена лъжичка екстракт от ванилия или бадем, 2 средно големи праскови или чаша нарязани праскови. Смесете млякото, захарта, яйцето и ванилията и разбийте сместа, докато стане хомогенна. Можете да използвате миксер или блендер. Добавете прасковите, изсипете сместа в съд и го сложете във фризера. Оставете я там поне 1 час преди сервиране.
Рецепта за лимонов сладолед:
Утолява жаждата и е вкусен. Необходими продукти: ½ чаша обезмаслено мляко, 1/2 чаша прясно изцеден лимонов сок (някои избират този, който се предлага в бутилка), ½ чаша сметана, щипка сол, консерва обезмаслено мляко на прах, галета, лимонови резенчета. Смесете млякото със сока, сметаната, солта и млякото на прах в блендер. Поставете сместа за половин час в хладилника. Когато тя стане полутвърда, прибавете галетата и я сложете във фризера за 1 час. Можете да гарнирате сладоледа с лимонови резенчета и бисквита.
Прочетете и това: Отглеждане на лимоново дърво от семена
Бананов сладолед:
Без съмнение това е един по-различен начин да се насладите на този плод, който можете да намерите през цялата година и е любим на децата. Съставките са един банан, три супени лъжици обезмаслено мляко и една супена лъжица нарязани орехи. Нарежете банана и го сложете във фризера за два часа. След това го поставете в блендера заедно с млякото. Смесва се добре. Добавете ядките и продължете да бъркате. Поставете сместа в хладилника, докато стане готова за сервиране.
Сладолед с киви:
Имате нужда от 200 грама киви, 100 мл вода, една супена лъжица захар и половин лъжица натурален желатин. Смесете всичко, с изключение на желатина (добавяте го, когато всичко друго е добре смесено). Напълнете форми и ги сложете във фризера за един час. След това добавете ако желаете поставете дръжки, за по-голямо удобство при консумация. Оставя се в продължение на поне два часа.
Сладолед с ягоди и портокали:
Снабдете се с 200 грама ягоди или други горски плодове, 100 мл портокалов сок, 1 супена лъжица захар и половин лъжица натурален желатин. Смесват се първите три съставки и след това се добавя желатин. Напълнете форми и ги сложете във фризера. След един час поставете дръжките в сместа швъв фризера още два часа.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Junta de Andalucía. (2013). Helado. Agencia de Defensa de la Competencia de Andalucía. Consejería de Economía, Innovación, Ciencia y Empleo. http://www.juntadeandalucia.es/defensacompetencia/sites/all/themes/competencia/files/fichas/pdf/5_Helado.pdf
- Marshall, R. T., Goff, H. D., & Hartel, R. W. (2012). Ice cream. Springer.
- Samaniego-Vaesken, M. D. L., Ruiz, E., Partearroyo, T., Aranceta-Bartrina, J., Gil, Á., González-Gross, M., … & Varela-Moreiras, G. (2018). Added Sugars and Low-and No-Calorie Sweeteners in a Representative Sample of Food Products Consumed by the Spanish ANIBES Study Population. Nutrients, 10(9), 1265. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163363/
- Mª Carmen Vidal Carou (Cood.). (2005). El libro blanco de los helados. Asociación Española de Fabricantes de Helados. https://www.aefhelados.com/pdf/DPLibroBlancoHelados.pdf
- Esteban, E. B., Hernández, Y. C., De Miguel, H., Fernández, A. T., & Romero, H. (2012). El perfil de los ácidos grasos como factor identificador del tipo de grasa utilizado en la elaboración de helados. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 32(2), 65-74. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4187094