Ползите от морската вода

Здравните експерти посочват, че пиенето на морска вода е практика, която включва няколко риска. Ето защо е най-добре да се възползвате от предимствата на морската вода по други начини.
Ползите от морската вода
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 02 август, 2022

В някои южноамерикански страни се казва, че морската вода помага на тялото да се освободи от отрицателна енергия. Поради тази причина много хора решават да прекарат ваканциите си на плажа, къпейки се в топлите води, надявайки се да се пречистят. Други хора се опитват редовно да посещават крайбрежните райони, да се насладят на чистия въздух и да бъдат край морето, дори и да не се осмеляват да го посещават. Научете всичко за ползите от морската вода в тази статия.

Разбира се, прекарването на време на открито, разглеждането, усещането и наслаждаването на аромата на морето, вятъра и топлината на слънцето е изпълващо с енергия. В светлината на това не е трудно да си представим как се подобрява нашето благополучие, когато решим да си вземем малко почивка.

Някои хора обаче вярват, че ползите от морската вода се простират дори до психичното здраве. Нека ги открием по-долу.

Любопитни неща за морската вода

Ползите от морската вода.

Преди повече от 4000 години в Китай император Фу-Ши, известен като бащата на морската медицина, препоръчва да се пие морска вода и да се консумират водорасли, за да бъдем здрави.

Френският физиолог и натуралист Рене Куинтън открива, че компонентите на морската вода са същите като тези в клетките на тялото. И твърди, че морската вода е много подобна на кръвната плазма.

Години по-късно той основава т. нар. „морски диспансери“ заедно с д-р Жарикот. Използвали морска вода за лечение на болести като холера, щитовидна жлеза, недохранване, както и на кожни проблеми.

След това бутилират морската вода и я наричат “морска плазма”. Тези диспансери са създадени и в страни като Колумбия, Аржентина, Испания, Мексико, Уругвай и Южна Африка.

Свойствата на морската вода

На няколко пъти е изследван потенциалът на морската вода като допълнителен елемент за поддържане на здравето.

Но експертите посочват, че въпреки факта, че тази течност съдържа редица минерали, които могат да бъдат полезни, най-добре е да не я консумирате. Дори и като допълнение към здравословния начин на живот.

За да се радвате на ползите от минералите, съдържащи се в морската вода (магнезий, калций, натрий, калий), най-добре е да консумирате храни, които ги съдържат и са много разнообразни – плодове, зеленчуци, зеленчуци, зърнени храни, месо, риба и др.

В химичния състав на морската вода можем да открием цинк, йод, калий и микроелементи като силициев диоксид, но това не означава, че хората трябва да я консумират, за да си набавят тези елементи.

Някои хора смятат, че морската вода може да бъде добър ресурс за грижа за тялото като цяло. Нейните антибиотични свойства, например, биха помогнали за ускоряване на процесите на заздравяване на рани.

Жена, пиеща вода.
Доказано е, че най-добрата течност за здравето е питейната вода.

Ползите от морската вода

Така че, ако погледнем към другите ползи от морската вода, вместо да я поглъщаме, бихме могли да споменем, че плуването в морето помага да отпуснем мускулите ни поради съдържащия се в нея йод . В същото време това помага за възстановяване от определени наранявания. Ето защо е идеално за тези, които са подложени на рехабилитация или са в следоперативна фаза на операция.

За хора с респираторни заболявания или проблеми обикновено се препоръчва да дишат морския въздух.

Плуването в морето също се препоръчва, тъй като солената вода помага на белите дробове да елиминират „токсините“, както се посочва в това проучване, публикувано в Oto-Rhino-Laryngologia Nova. Поради тази причина морската вода е лек срещу кашлица с храчки и настинки.

По същия начин пациентите с артрит (или остеоартрит) могат да се възползват от предимствата на морската вода. Плуването в морето ще помогне за облекчаване на силната болка, която често придружава ревматичните заболявания, въпреки че няма скорошни научни статии, които да потвърдят това.

Според някои изследователи пациентите с псориазис трябва да търкат с морска вода засегнатите места. По този начин лющещите се слоеве на кожата ще паднат по-лесно от само себе си. Същото би се случило и със скалпа, където лющещата се кожа може да причини сърбеж.

Преди да прибягвате до това лекарство, силно препоръчваме да посетите лекар специалист, за да ви бъде препоръчано лечение.

Ползите от морската вода: връзка и облекчение

Освен че са полезни за упражнения на открито и прочистване на ума, разходките по плажа, в контакт с морската вода, са изключително приятни. Те са възможност да говорите с партньора си или да гледате залеза. Вълните масажират краката ви, докато пясъкът ексфолира петите ви.

Тези, които живеят близо до морето, трябва да правят “морска терапия” поне веднъж седмично. През лятото можете да се потопите в края на работния си ден. А когато е студено, просто вдишайте хладния бриз от крайбрежната алея. И двете дейности са много полезни за вашето здраве.

Ако живеете далеч от плажа, не чакайте ваканцията, за да го посетите. Възползвайте се от уикенда или празника и се насладете на предимствата на морската вода.

Въпреки че няма проучвания, които да подкрепят това, често се казва, че ако имате проблеми със заспиването, би било препоръчително да се разходите по морския бряг. Говори се дори, че може да е достатъчно само да седнете за малко пред вълните, просто да вдишвате морския въздух.

Накратко, ползите от морската вода са тясно свързани с отпускането и освобождаването на стреса и емоционалното напрежение. Към момента науката не е потвърдила други аспекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Chemical Society. (2006). Chemistry in the community. Nueva York: W.H. Freeman.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • Park, Chris. (2007). A dictionary of environment and conservation. Oxford: Oxford UP.
  • Lagarto Parra, A., & Bernal Sologuren, I. (2002). Utilización terapéutica de las aguas y fangos mineromedicinales. Revista Cubana de Farmacia, 36(1), 62-68.
  • Kimata, H., Tai, H., & Nakajima, H. (2001). Reduction of allergic skin responses and serum allergen-specific IgE and IgE-inducing cytokines by drinking deep-sea water in patients with allergic rhinitis. Oto-Rhino-Laryngologia Nova, 11(6), 302-303.
  • Nani, M., Zura, S., Majid, F. A. A., Jaafar, A. B., Mahdzir, A., & Musa, M. N. (2016). Potential health benefits of deep sea water: a review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.