Домашни средства срещу лоша миризма на тялото

Продуктите, които съдържат много хлорофил, представляват природни средства със свойства на антиперспирант - консумирайте редовно къдраво зеле, маруля, спанак и кориандър
Домашни средства срещу лоша миризма на тялото

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какви домашни средства да използвате срещу лоша миризма на тялото?

Миризмите, които човешкото тяло излъчва, обикновено са провокирани от интензивната секреция на потните жлези. Като резултат се натрупват бактерии и тялото не получава достатъчно кислород. Когато това се случва редовно, е препоръчително да се обърнете към лекар. Може да е индикация за по-сериозно здравословно състояние, както и емоционална нестабилност.

Хората, за които лоша миризма на тялото е сериозен проблем, нерядко още от училище биват отхвърляни и подигравани от връстниците си и често се изолират от обществото. Макар при повечето хора излъчването на лоша миризма на тялото да не е постоянно, дори временното влошаване може да провокира нежелан дискомфорт, особено на обществени места – както за самия човек, който го изпитва, така и за тези около него. За щастие, преди да решите, че проблемът е непреодолим, искаме да ви предоставим няколко начина за справяне със ситуацията. Ако вие или някой друг, когото познавате, страда от лоша миризма на тялото, обмислете прилагането на следните домашни средства.

Градински чай срещу лоша миризма на тялото

Градинският чай регулира телесната температура, понижавайки интензивно потене и редуцирайки лоша миризма на тялото.

Съставки:

Начин на приготовление:

За да приготвите чая, кипнете листа градински чай в чаша вода за 15 минути. Ще забележите положителното въздействие на напитката, ако я консумирате няколко пъти дневно.

Натурален дезодорант от мента и розмарин

Дезодорант срещу лоша миризма на тялото

Ментата и розмаринът притежават ароматизиращи и антибактериални свойства. Това ги прави изключително удачен избор, когато искате да елиминирате лоша миризма на тялото.

Съставки:

 • 5 листа мента
 • 5 стръка розмарин
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

Кипнете ментата и розмарина в чаша вода за 15 минути. Прецедете течността. Оставете я да се охлади и я нанасяйте върху кожата си след баня.

Баня с черен чай

Черният чай съдържа танини, които почистват кожата в дълбочина и елиминират неприятната миризма.

Съставки:

 • 4 пакетчета черен чай
 • 2 л. вода

Начин на приготовление:

Кипнете 2 л. вода и добавете към нея 4 пакетчета черен чай. Налейте получената смес във вана, пълна с вода. Потопете се в нея за 20 минути.

Домашни средства срещу лоша миризма на тялото

Храни, богати на хлорофил

Продуктите, които съдържат много хлорофил, представляват природни средства със свойства на антиперспирант. Те се борят с лоша миризма на тялото и дори с лош дъх. Ако страдате от този тип проблеми, препоръчваме ви редовно да консумирате:

 • Спанак
 • Маруля
 • Къдраво зеле
 • Кориандър

В допълнение, приготвяйте си зелено смути всяка сутрин, за да разрешите проблема в най-кратки срокове.

Етерично масло от лавандула

Лавандула срещу лоша миризма на тялото

Етеричното масло от лавандула е прекрасно средство за елиминиране на лоша миризма на тялото, освен това оказва релаксиращ ефект. Маслото от лавандула се характеризира с деликатен и приятен аромат, който неутрализира миризмите. Подходящо е за всеки, който страда от този проблем.

Съставки:

 • 5 капки етерично масло от лавандула
 • ½ л. вода

Начин на приготовление:

Разтворете 5 капки етерично масло от лавандула в 1/2 л. вода. Съхранявайте получената смес в добре затворен съд в продължение на 10 дни. След това го нанесете върху всяка част от тялото си, в която наблюдава интензивно потене.

Сода бикарбонат

Содата бикарбонат представлява отличен начин за справяне с лоша миризма на тялото и редуциране на интензивно потене. Това се дължи на антибактериалните свойства на този продукт. Содата елиминира бактериите, които предизвикват лошата миризма.

Съставки:

Начин на приготвяне:

Това, което се изисква от вас, е да смесите равни части от двете съставки. Нанесете получената смес върху всяка зона от тялото, която излъчва неприятна миризма.

Ябълков оцет

Ябълков оцет срещу лоша миризма на тялото

Ябълковият оцет е вашият най-силен съюзник, ако искате да се справите със силната и неприятна миризма, която се излъчва от стъпалата ви. Това домашно средство регулира киселинността на кожата и елиминира бактериите, които провокират лошата миризма.

Съставки:

 • 5 супени лъжици ябълков оцет
 • Вода

Начин на приготовление:

За да се отървете от лошата миризма на краката, разтворете ябълков оцет в съд с вода. След това потопете стъпалата си за 10 минути.

Джинджифил

Още едно решение на проблема с лоша миризма на тялото – този път се доверяваме на свойствата на джинджифила. Оказва се, това растение е особено ефикасно при лоша миризма на краката.

Съставки:

 • 1 корен джинджифил среден размер
 • Вода

Начин на приготовление:

Като за начало рендосайте джинджифила и добавете към съд с вода. Кипнете водата и оставете да ври 15 минути, след това свалете съда от котлона. Изчакайте отварата да се охлади, за да потопите стъпалата си в нея. Съветваме ви да прилагате това природно средство всяка вечер преди лягане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.