Как да се справим с разширените вени

Повишете консумацията на продукти, богати на омега-3 мастни киселини, например мазна риба и семена
Как да се справим с разширените вени

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите начини за справяне с разширените вени?

Вените пренасят кръвта из цялото тяло на човека. Те събират отпадните продукти, които след това се филтрират от черния дроб.

Здравите и еластични вени са ключови за доброто кръвообращение и цялостното състояние на тялото. С напредването на годините те започват да отслабват и да се втвърдяват, а това може да провокира редица проблеми.

Остаряването е важен фактор, когато става дума за състоянието на вените. Други фактори, които допринасят за влошаването на здравето им, са заседналият начин на живот, консумацията на храни, богати на мазнини, практикуването на вредни навици като пушене и дефицитът на хранителни вещества.

За разширените вени

Вените в долната част на тялото са по-натоварени от вените, разположени в другите части. Това се дължи на ефекта от гравитацията, който прави по-трудно изтласкването на кръвта по посока от краката към сърцето.

Долните крайници трябва да понесат тежестта на тялото. Това значително влияе върху движението на кръвта през вените.

има натурални средства за справяне с разширените вени

Когато вените станат по-слаби, клапаните, които контролират кръвопотока, се променят и това води до повишаване на налягането. Вените престават да функционират правилно. Това се отразява негативно върху притока на кръв към сърцето. Възможно е също така да се отключи възпаление или да се формират възелчета, които създават неприятен вид на долните крайници.

Разширените вени се характеризират със синкав вид и подути зони на краката. Често са болезнени и неприятни на вид.

Отвъд естетическия дискомфорт, разширените вени се отразяват негативно върху здравето на човека, тъй като засягат съседните тъкани. Те също биват повлияни от натрупването на токсини, провокиращи появата на рани, които често зарастват трудно.

Ако това не е достатъчно като информация, трябва да допълним, че се наблюдава и влошаване на кръвообращението, което повишава риска от развитие на различни сърдечно-съдови заболявания.

Упражнения при разширени вени и с цел профилактика

упражнения за справяне с разширените вени

Физическата активност е един от най-добрите начини да се предпазите от появата на разширени вени, а също така и да ги излекувате. Упражненията, които изискват постоянно движение, подобряват кръвообращението и тонизират тъканите.

Сред най-препоръчителните физически занимания са:

 • Гимнастика
 • Плуване
 • Каране на колело
 • Спининг
 • Йога
 • Ходене

Можете също така да изпълнявате 20-минутна програма, включваща упражнения с вдигане на тежести и разтягане на краката. Тези локализирани упражнения са идеални за укрепване на вените.

Накрая приключете тренировката с 20 повдигания на всеки крак.

Препоръчваме ви да прочетете и: Упражнения за разширени вени

Начин на хранене за справяне с разширените вени

Това, което консумирате, също е от значение за здравето на вените. В този смисъл, можете да се справите с разширените вени чрез подходяща храна.

Повишете консумацията на продукти, богати на омега-3 мастни киселини, например мазна риба и семена. Опитайте се основно да ядете плодове и зеленчуци, като добавите малко аминокиселини чрез включването на храни като бирена мая и соя.

Сок за укрепване на вените

сок за облекчаване на симптомите и справяне с разширените вени

Сокът укрепва капилярите и вените, докато едновременно с това отстранява токсините от кръвообращението. Редовната му консумация подобрява циркулацията на кръвта и намалява неприятните на вид разширени вени.

Съставки:

 • 1 стрък целина
 • 2 домата
 • 1 скилидка чесън
 • 1 резен лимон
 • 1 1/2 чаша гел от алое вера (300 мл.)
 • 1 чаена лъжица спирулина (5 гр.)

Начин на приготовление:

Сложете всички съставки в блендер. Разбъркайте добре в продължение на няколко минути. Консумирайте сока на празен стомах.

Домашно средство за справяне с разширените вени

домашно средство за справяне с разширените вени

Това домашно средство при разширени вени е лесно за приготвяне. То е ефикасно, стига да го прилагате редовно.

За целта се нуждаете от малко къдраво зеле. Отделете листата му. Използвайте точилка, за да “изгладите” всяко листо. След това ги наложете върху засегнатите зони. Оставете листата да действат няколко часа или през цялата нощ.

Важно е да отчетете, че това домашно средство не прави чудеса. Необходимо е да го прилагате редовно, за да постигнете резултат, а също така и да наложите промени в начина си на живот и практикуваните навици.

Когато се храните балансирано, тренирате редовно и спазвате съветите, които ви дадохме, няма да имате проблем с разширените вени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.