Как да се предпазим от хемороидите и да ги лекуваме

Бъдете внимателни с консумацията на преработени храни
Как да се предпазим от хемороидите и да ги лекуваме
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Хемороидите са наистина неприятни и могат да бъдат изключително болезнени. В наши дни много хора страдат от тях, но държат състоянието си в тайна. Да знаем как да се предпазим от хемороидите и как да ги лекуваме е важно, тъй като по този начин можем да се радваме на пълноценен начин на живот. Още полезна информация за този проблем можете да научите от интервюто с д-р Димитър Христозов.

В днешната статия ще поговорим за няколко прости и напълно натурални начина за предпазване от хемороидите. Ще се научим как да ги третираме, без да провокираме нежелани странични ефекти.

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите представляват разширени вени или възпаление на вените на ректума и  ануса Всеки човек има такива вени, но проблемът изниква, когато те се подуят. В някои случаи вените могат да излязат от аналната кухина.

Това възпаление провокира сърбеж, болка и дори кървене.

Повечето от половината хора на възраст над 30 години страдат от някакъв тип дискомфорт, като най-често медицинска помощ се търси, едва когато състоянието е свързано със силна болка или кървене.

Няколко са факторите, които могат да повлияят върху този здравословен проблем, например запек, заседнал начин на живот, бременност или затлъстяване. Има и много хора, които страдат от вродена слабост на тъканите, която също провокира проблеми с аналния сфинктер.

при бременност е добре да се предпазите от хемороидите

Лечение

Основният начин за предпазване от хемороидите и лечението им по натурален начин се базира на следването на диета, богата на плодове и зеленчуци. Т.е. става дума за храни, съдържащи много вода и фибри. Трябва да бъдете внимателни с консумацията на преработени храни и да повишите количеството на бобовите храни, зърнените продукти, ядките и семената.

Също така е важно да консумирате достатъчно вода между храненията, тъй като диетата, богата на фибри, изисква много течности с цел оптимално храносмилане.

Не е лоша идея да поддържате активен начин ан живот и да тренирате всеки ден, особено, ако работата ви е свързана със седене на бюро.

Накрая трябва да призовем, ако почувствате позив за посещение на тоалетната, да не го отлагате. Много хора отказват да използват тоалетна извън дома си. По този начин те рискуват да влошат запека.

В следващите редове ще поговорим за няколко натурални средства, които повишават ефикасността на това лечение.

Лечебни храни за предпазване от хемороидите

За да се предпазите от хемороидите и да ги излекувате, трябва да спазвате здравословна диета и да включите конкретно няколко храни в менюто. Те стимулират преминаването на храната през червата и редуцират болката и възпалението:

  • Псилиум: Той е натурален източник на разтворими и неразтворими фибри, които регулират работата на червата. Приемайте го в комбинация с голяма чаша вода преди закуска и вечеря.
  • Агар-агар: Това водорасло, което се използва за приготвянето на желатин, подобрява функцията на червата. Можете да го използвате за приготвянето на различни десерти и за сгъстяване на супи. Колкото повече агар-агар добавяте, толкова по-гъста става храната.
  • Ленено семе: То е отлично средство срещу запека. Преди да легнете да спите, добавете 1 чаена лъжица ленено семе към чаша вода и я оставете да престои за през нощта. На сутринта изпийте водата, включително семената, още преди да сте закусили. Изчакайте поне 15 минути преди да пристъпите към закуската.
лененото семе спомага предпазването от хемороидите

Глухарче

Според природната медицина, когато страдате от хемороиди, черният дроб често е пренатоварен, вследствие на преяждане, което действа като стимулант за развитието на такива състояния.

Глухарчето представлява очистващо лечебно растение, което елиминира натрупаните токсини от черния дроб и бъбреците.

Консумирайте 3 отвари от глухарче ежедневно, докато забележите подобряване на симптомите.

Можете също така да приемате глухарче в хомеопатична форма: Taraxacum officinale 15 CH (3 таблетки под езика 3 пъти дневно, без храна или силни вкусове като метнол, който се съдържа често в пастата за зъби и дъвките).

Препоръчваме ви да прочетете и: Употреби и ползи от глухарчетата

Студена вода

Налагането на студена вода директно върху зоната на ануса ще допринесе за моментално облекчение на болката, характерна за хемороидите.

Някои бидета са снабдени с вертикална струя, която е идеална за тази цел. Можете също така да се потопите във ваничка със студена вода.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.