Употреби и ползи от глухарчетата

Помагат при анемия, подобряват здравето на очите, и лекуват проблеми с пикочните пътища. Вижте и за какво още са полезни!
Употреби и ползи от глухарчетата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Горчивият вкус на листата от глухарчетата показва, че те са богати на фитонутриенти. Тези съставки са  много полезни за черния дроб, тъй като спомагат за премахване на токсините.

Научно наименование на глухарчето е Taraxacum Officinale Weber. Какво изискано име за такова диво растение! Среща се предимно в северното полукълбо, най-вече в Европа и Америка.

Отглеждано е в продължение на десетилетия като зеленчук и се консумира в салати. То е горчиво на вкус (дори повече от руколата или белгийската цикория).

Глухарчетата са известни и със своите назъбени, твърди и груби листа, но най-вече – с техния жълт, кръгъл цвят.

Цветчето се състои от тънки перца, които хората често духат, като си пожелават нещо. В природата вятърът разнася семената наблизо. Ето защо те често са разпространени върху големи площи земя.

глухарчетата

Глухарчетата съдържат следните хранителни съставки:

 • Въглехидрати
 • Витамин В
 • Витамин С
 • Бетакаротени
 • Калий
 • Флавоноиди
 • Олеинова киселина
 • Линолова киселина
 • Танини

Кои части от глухарчетата се консумират?

кои части от глухарчетата се консумират

Пролетта е най-доброто време за събиране на листата, ако искате да ги хапнете в свежа салата. Също така може да ги съхранявате в платнено чувалче, където да изсъхнат.

Корените се събират в края на лятото или през зимата. Те се съхраняват в стъклени контейнери с херметично затворен капак.

Частите от него, които могат да бъдат използвани, включват:

Листата

Те са като спанак и се консумират сурови в салати, или сготвени като пълнеж за пай, например. Те са с доста горчив вкус, след като достигнат определена възраст, ето защо ви съветваме да хапвате меки или малки кълнове.

Някои хора пият отвари, приготвени от изсушени листа за лечебни причини.

Цветовете

Преди да се отворят, може да мариновате в сол и оцет, както се прави с каперсите. След това могат да се пържат или добавят пресни към салати.

Корените

Когато растението е на 2 години или по-възрастно, може да започнете да изрязвате част от корена. След това можете да го изпечете и да го използвате като кофеинов заместител за приготвяне на отвари.

За какво са полезни глухарчетата? Лечебни свойства

за какво са полезни глухарчетата

Вече познавате растението, за което говорим, така че сега е време да се запознаете с неговите ползи за здравето … и да започнете да го ядете!

Лекарство при диабет

В Европа глухарчетата често се използват от диабетици. Корените съдържат лесно смилаеми захари.

Лечение на бъбреците и пикочните проблеми

Във Франция, това растение често се нарича “pissenlit” (което буквално се превежда като “пишкам в леглото”). Това е така, защото глухарчето е било използван в продължение на дълъг период от време за стимулиране на бъбреците.

То също така помага за тонизиране на тези органи, за лечение на инфекции на пикочните пътища и за премахване на камъни в бъбреците. Той е отличен диуретик, който не причинява загуба на калий, както и при повечето други диуретици.

Подобрява храносмилателния тракт

Растението е като леко слабително и горчив тоник, с който се стимулира апетита на пациенти, възстановяващи се от заболяване. Глухарчето увеличава производството на жлъчни сокове и облекчава запека и стомашните разстройства.

Води до по-спокоен черен дроб

Глухарчетата са силно препоръчителни за премахване на токсините, които се натрупват в организма. В следствие на това са препоръчителни за поддържането на черния дроб в добро здраве. Тази билка се използва за лечение на хепатит, жълтеница, рак или тумори на черния дроб.

Също така, имат прочистващи свойства за кръвта и предпазват от химическа или хранителна интоксикация. Те помагат и за прочистването на кръвта от мазнини (холестерол) и пикочна киселина.

Те са тоник за красота

Това растение е било използвано в продължение на няколко години за лечение на пъпки, екземи или псориазис, както и други кожни заболявания.

Една отвара може да се получи от 1 шепа цветове на глухарче, разтворени в 1 чаша вряла вода. Оставя се да изстине и е полезна за промиване на рани (навлажнете памучен тампон в отварата и го разтъркайте върху засегнатата област).

Лечение на анемия

Глухарчетата съдържат значително количество желязо в листата и може да се използват за предотвратяване или намаляване на анемията. Също така позволяват на организма да се възстанови след дълги периоди на железен дефицит.

Чудесни са за бременни жени, които обикновено развиват анемия по време на бременността.

Помага за здравето на очите

Хора, които страдат от лошо нощно зрение или са склонни да страдат от някакъв вид деформация на макулата, могат да консумират глухарчета, за да си набавят витамин А, бета-каротини, и хеленин в техните диети.

Тези 3 хранителни вещества стимулират способността на очите за улавяне на светлината, и предпазват зрението.

Лекуват разширени вени и хемороиди

Това е така поради танините в това растение. Те осигуряват релаксиращи и успокояващи свойства за облекчаване на външни или периферни проблеми с кръвообращението, като например разширени вени и хемороиди.

В тези случаи би било добра идея да се направи баня с течността, приготвена от 1 шепа листа от глухарче във вода. Трябва да сте в седнало положение или да навлажните памучен тампон и да го разнесете на засегнатата зона.

Странични ефекти и противопоказания за глухарчетата

глухарчетата - странични ефекти

По принцип няма много нежелани странични ефекти при консумацията на това растение, с изключение на кожни алергии или екземи. Ако консумирате много глухарчета, може да изпитате диария, киселини в стомаха, или стомашен дискомфорт.

Пресните стъбла могат да причинят отравяне при децата. Не е препоръчително да се използват тинктури от глухарчета по време на бременност или кърмене поради високите нива на алкохол. В този случай, най-добре е да се консумира по-малка част от растението или пресни, или сушени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
 • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.