Идеалните плодове за борба с гастрита

17.07.2019
Нарежете парче папая и го добавете в блендер заедно с една чаша обезмаслено кисело мляко. Миксирайте за няколко минути и консумирайте една чаша от сместа след закуска, обяд и вечеря. Това е вашето натурално лекарство!

Гастритът може да бъде следствие от различни фактори, особено ако водите нездравословен начин на живот. Ако усетите, че имате симптоми  като повръщане, болки в гърба, подуване на корема или хронична умора, трябва да отидете на лекар, за да ви даде професионални препоръки и предпише подходящото лекарство за лечение на гастрита.

В тази статия бихме искали да се фокусираме върху няколко вида плодове, които биха могли да бъдат от полза в борбата с гастрита и предотвратяване на силните стомашни болки.

1.Круши

крушите - идеално средство за борба с гастрита

Благодарение на витамините В1, В2, В3, А и наличните фибри, те са едни от най-препоръчителните плодове в борбата с гастрита. Освен това регулират нервната система и стомашно-чревния тракт.

Прочетете и: Плодовете: най-добрите натурални диуретици

2.Папая

Това е един от най-важните плодове с неговото съдържание на витамини B1, B2, A и C. Той е богат на минерали като магнезий, желязо, сяра, калий, и е един от основните плодове, подпомагащи доброто храносмилане. Освен това е полезен за кожата, косата, костите, и доброто функциониране на имунната система.

Нарежете парче папая и го добавете в блендер заедно с една чаша обезмаслено кисело мляко. Миксирайте за няколко минути и консумирайте една чаша от сместа след закуска, обяд и вечеря. Това е вашето натурално лекарство!

3.Банани

бананите - идеално средство за борба с гастрита

Бананите са един от плодовете с най-високи нива на фибри. Те са с ниско съдържание на мазнини и протеини, и са отличен източник на енергия.

Освен това спомагат за ускоряване на храносмилането, а имат и  леко слабително действие. Също така са богати на цинк, който помага за укрепване на косата и се бори с  косопада.

Ако страдате от гастрит, опитвайте да ядете по-често узрели банани, защото яденето на зелени банани може да бъде вредно за стомаха.

4.Кокос

Кокосът се откроява със своите високи нива на магнезий, фосфор, калций и калий. Той е чудесен плод с много фибри, които подобряват храносмилането. Точно като бананите, има леко слабително действие, но това прочиства организма.

Ако се чувствате постоянно тежки и подути, препоръчваме пиенето на кокосова вода ежедневно.

5.Праскови в борбата срещу гастрита

прасковите - идеално средство за борба с гастрита

Този изящно сладък плод има много здравословни качества. Той действа като диуретик и слабително средство Също така съдържа витамини А, С и Е, които помагат за предотвратяване на заболявания като болестта на Алцхаймер, катаракта и рак.

Той е богат на минерали като калий, фосфор, магнезий – всички те участват във функционирането на имунната система. Тъй като е лесно смилаем, помага на черния дроб и подобрява храносмилателния процес.

Ако искате да направите от него напитка за лечение на гастрита, вижте нашата рецепта:

Съставки:

  • 2 супени лъжици. листа от праскови
  • 1 чаша вряла вода
  • Разбърквате листата във водата за няколко минути, след което охлаждате и пиете по една чаша, два или три пъти на ден.

6.Ябълки

Поради наличието на съединението, известно като пектин, при контакта с вода ябълките създават гел в тялото, което помага за защита на червата.

Ако нямате  запек, а по-скоро имате диария (защото гастрит често се проявява и по двата начина), този плод ще абсорбира течностите, а от своя страна това ще втвърди изпражненията.

Както вече разбрахте, тези плодове могат да бъдат много полезни, когато се борите с  неудобствата, свързани с гастрита.

Препоръчваме ви да прочетете и: 9 удивителни ползи от ябълките

Не е препоръчително да се фокусирате само върху един тях, трябва да ги променяте всеки ден, за да се почувствате много по-облекчени. Също така може да потърсите други рецепти, които да ви мотивират да ядете повече плодове. Така ще подобрите значително качеството си на живот.

И така … кои плодове консумирате редовно?

  • Soriano Izquierdo, A., Sans Cuffí, M., Elizalde Frez, J. I., & Bessa Caserras, X. (2000). Gastritis y gastropatías. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
  • Fermín, M., Agustín, B., & Miguel A, M. (2010). Estreñimiento. Instituto de Trastornos Funcionales y Motores Digestivos.
  • Riechmann, E. R., Torres, J. B., José, M., & Rodríguez, L. (2009). Diarrea aguda. Protocolos de La Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica y La Sociedad Española de Pediatría. https://doi.org/10.1002/14651858