Контактът кожа до кожа: изключително важен след раждането

Контактът кожа до кожа винаги е съществувал в живота на човешкия род. Но поради грижата за новородените в болничните заведения той бе неглижиран. В тази статия ще ви обясним защо и какви са ползите от него.
Контактът кожа до кожа: изключително важен след раждането

Последна актуализация: 05 май, 2021

Контактът кожа до кожа, наричан и „кенгуру-грижа“ трябва да бъде осъществен веднага след раждането на детето. Състои се в поставянето на новороденото върху корема или гърдите на майката. Медицинските специалисти могат да направят това дори преди отрязването на пъпната връв.

Тази практика може да бъде осъществена и няколко дена след раждането. Тя крие редица ползи както за здравето на бебето, така и за връзката между майката и детето. В тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за тази практика.

Контактът кожа до кожа

Контактът кожа до кожа между майката и бебето е нещо, което човечеството е правило в продължение на векове. Правено е несъзнателно, като израз на любовта и защитата на майката към новороденото.

Раждането е сложна ситуация за бебето, тъй като поставя край на състоянието на спокойствието и комфорт, което то е изпитвало през месеците в майчината утроба. Първият контакт с майката може да успокои и внесе уют в живота на детето. Затова тази практика е важна.

Въпреки че тази техника крие редица ползи, мнозина не са запознати с нея. Затова казваме, че е била извършвана инстинктивно. След появата на асистираното раждане, наричано понякога и “инструментално раждане”, медицинските професионалисти спират с извършването й.

Контактът кожа до кожа е много важен в първите часове след раждането.

Важно е контактът след раждането да бъде насърчаван, тъй като ползите от тази техника са мигновени.

Как да осъществите контакт кожа до кожа с бебето си

Контактът кожа до кожа се състои в поставянето на новороденото върху гърдите или стомаха на майката. Медицинските специалисти правят това дори преди прерязването на пъпната връв. Те трябва да поставят мъничето върху голите гърди на майката.

Най-добре е бебето да има контакт със зърната на гърдите на майката. Без да е необходимо да сучат. Това трябва да бъде правено както при нормално вагинално раждане, така и при раждането с цезарово сечение. Експертите препоръчват бебето да остане в тази позиция поне час.

Тази практика може да бъде осъществена и в първите дни от живота на бебето. Затова може и да не случи веднага след раждането. Важно е да се прецени перфектният момент през деня, в който майката и бебето да се радват сами на спокойствие.

Майката трябва напълно да разкрие гърдите си и бебето а бъде поставено върху тях. Майката трябва да покрие себе си и бебето, за да се избегнат промени в телесната температура. Запомнете, че на този ранен етап, системата за адаптиране на органите към температурата на околната среда все още не е развита.

По този начин и майката и бебето ще намерят своето спокойствие. Сега ще се спрем на многото ползи на тази практика. Логично е да приемем, че такава степен на интимност намалява стреса. Контактът кожа до кожа може дори да спомогне регулирането на температурните промени, за които вече споменахме, тъй като насърчава хомеостазата.

Ползите от тази техника

Много учени през последните години са изучавали ползите на контакта кожа до кожа. Според проучване публикувано в Cochrane Library, контактът кожа до кожа между майката и бебето след раждането намалява плача и подобрява връзката майка-бебе.

Експертите считат, че тази техника значително засилва силната връзка между майката и детето. Например майката по-добре разбира сигналите на бебето и връзката между тях е по-лесна. По този начин майката може да отговори бързо на нуждите на детето.

Според статия на Папския католически университет в Чили тази практика намалява вероятността от поява на следродилна депресия. А изглежда че намалява и дните прекарани в болница след самото раждане.

Друга полза, която вече споменахме, е регулирането на температурата на бебето. С други думи този контакт спомага поддържането на хомеостазата на тялото на бебето, което е изключително важно в този етап от живота му за нормалното му развитие.

И накрая проучване на Enfermería Universitaria заявява, че контактът кожа до кожа между майката и бебето насърчава кърменето. Освен това в проучването се казва че спомага инволюцията на матката и понижава риска от инфекции, което води и до намаляване на приема на лекарства от майката в периода след раждане.

Контактът кожа до кожа спомага връзката майка-бебе.
Контактът кожа до кожа е техника между майката и бебето, носеща редица ползи за здравето и на двамата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Причините за запек при бебетата

Осъществявайте контакт кожа в кожа, когато е възможно

Кенгуру-грижата е нещо естествено и инстинктивно, случващо се веднага след раждането. Носи ползи както за майката, така и за бебето. Но е вярно и че има недостатъци.

Публикация в Progresos de obstetricia y ginecología обяснява, че точно в този момент, мога да се появят и усложнения, които да изложат на риск живота на бебето. Например вероятността от претопляне. Въпреки това тази техника трябва да бъде насърчавана чрез съответната подготовка на медицинските екипи.

Затова, ако чакате бебе, опитайте се да намерите повече информация по темата и как точно се извършва тази техника. Тя ще позволи веднага след раждането да се радвате на първия си контакт с новороденото. Така ще бъдете сигурни, че този първи контакт с външния свят няма да бъде травмиращ за мъничето ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Brundi M, Ma, G., & Am, L. (n.d.). CONTACTO PIEL A PIEL MADRE/HIJO PREMATURO. CONOCIMIENTOS Y DIFICULTADES PARA SU IMPLEMENTACIÓN.
  • Martínez-Martínez, T., & Damian-Ferman, N. (2014). Beneficios del contacto piel a piel precoz en la reanimación neonatal. Enfermería Universitaria, 11(2), 61–66. https://doi.org/10.1016/s1665-7063(14)72666-1
  • Biblioteca Cochrane Plus, L., & con, contacte. (n.d.). Contacto piel-a-piel temprano para las madres y sus recién nacidos sanos.
  • Rodriguez-Alarcón Gómez, J., Elorriaga, I., Fernández-Llebrez, L., Fernández, A., Avellanal, C., & Sierra, C. (2011). Episodios aparentemente letales en las primeras dos horas de vida durante el contacto piel con piel. Incidencia y factores de riesgo. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 54(2), 55–59. Retrieved from https://medes.com/publication/64855
  • Raies, C. L., Doren, F. M., & Torres, C. U. (2012). Efectos del contacto piel con piel del recién nacido con su madre. Index de Enfermeria. Fundación Index. https://doi.org/10.4321/s1132-12962012000300007
  • Abdulghani, Nawal, Kristina Edvardsson, and Lisa H. Amir. “Worldwide prevalence of mother-infant skin-to-skin contact after vaginal birth: A systematic review.” PloS one 13.10 (2018): e0205696.
  • Guala, Andrea, et al. “Skin-to-skin contact in cesarean birth and duration of breastfeeding: A cohort study.” The Scientific World Journal 2017 (2017).
  • Safari, Kolsoom, et al. “The effect of mother and newborn early skin-to-skin contact on initiation of breastfeeding, newborn temperature and duration of third stage of labor.” International breastfeeding journal 13.1 (2018): 32.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.