Пилатес по време на бременност: добра идея ли е това?

Пилатес по време на бременност е често препоръчителен за бъдещите майки. Разберете защо и преценете дали е добра идея за вас от тази статия.
Пилатес по време на бременност: добра идея ли е това?

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Физическите упражнения по време на бременност са от полза за майката и бебето. Общо взето, лекарите препоръчват бременните жени да прибягват към физически упражнения с ниско натоварване като плуване, ходене или йога. Пилатес по време на бременност също е  добър вариант.

Но дали това е здравословен начин за упражнения на бременни жени?

Пилатес по време на бременност: добра идея ли е това?

Днес ще искаме да отговорим на някои от въпросите, които вие можете да имате относно пилатес и дали е здравословно или не за вашата бременност.

Какво е пилатес?

Пилатес по време на бременност: жена прави пилатес

Пилатес е програма от физически упражнения, която въздейства върху тялото и ума.

Джоузеф Хубертус Пилатес е създателят на този вид физическо упражнение, който носи неговото име. Пилатес е създаден, за да могат тялото и умът да работят едновременно. Целта е да се подпомага концентрацията, контрола и дишането, между всички други неща.

Можете да упражнявате пилатес на земята или с оборудване за упражнения. Вашето тяло работи, за да се увеличи силата, да се подобри гъвкавостта и пъргавината. На емоционално ниво, това помага за повишаване на самочувствието и връзката със себе си.

Обаче, възможно ли е да упражнявате пилатес по време на бременност?

Отговорът зависи от физическото състояние на всяка една бременна жена.

Всеки човек и всяка бременност са различни. Вашият гинеколог трябва да ви помогне да прецените дали можете да правите пилатес или не.

Упражняването на пилатес може да помогне за укрепването на тялото на майката. Обаче, винаги се консултирайте с вашия личен лекар, преди да започнете нов режим на упражнения.

Как да правите Пилатес по време на бременност

Жена държи топка и прави упражнения

Различни проучвания показват, че жените с лека бременност могат да имат полза от правенето на пилатес.

Да допуснем, че сте били на лекар и той е преценил вашето физическо състояние. Той е преценил, че е безопасно за вас да правите пилатес.

Ако да, колко пъти на ден трябва да го правите? Можете ли да се справите с всички тези натоварващи упражнения?

Препоръките варират от един специалист до друг. Ето някои наблюдения по този въпрос от Журнала по йога и физическа терапия:

 • Можете да правите пилатес от момента, в който забременеете до деня, когато родите. Обаче, винаги трябва да правите това под лекарско наблюдение.
 • Правете упражненията по два или три пъти на седмица.
 • По време на първото тримесечие, вашите упражнения не трябва да надвишават 20 минути. Можете на по-късен етап да ги увеличите с 45-60 минути на сесия, когато вашата бременност е в напреднал стадий.
 • Когато правите пилатес е важно да се фокусирате правилно върху упражненията. 

Ползите от пилатес за бременни жени

Бременна жена прави упражнения

Пилатес може да ви накара да се чувствате добре физически и психически по време на бременността.

Пилатес по време на бременност може да бъде изключително полезен за вас и вашето дете не само физически, но и психически.

Сред своите основни предимства, пилатес помага за:

 • Намаляване на страха от раждане: Упражненията пилатес за дишане могат да помогнат на жените по-лесно да издържат контракциите по време на раждане.
 • Подобрете вашата бъдеща дилатация благодарение на гъвкавостта.
 • Укрепете вашето тазово дъно.
 • Подобрете вашата гъвкавост и координация.
 • Ще се научите да дишате и да имате опит по себеконтрола, който ще помогне много по време на раждане.
 • Предотвратяване на разширени вени, хемороиди и болки в кръстта.
 • Повишаване на вашето самочувствие.
 • Тонизиране на вашето тяло.
 • Практикуване на релаксация.
 • Подобряване на съня и избягване на безсъние.

Кога пилатес не се препоръчва по време на бременност?

Измерване на кръвно налягане на бременна жена

Хипертонията е евентуален индикатор за прееклампсия и един от главните недостатъци за практикуването на пилатес.

Както споменахме преди, вашият личен лекар трябва да ви посъветва дали да правите пилатес или не. Като цяло, това упражнение не се препоръчва в определени случаи като например:

 • Бременна жена с високо кръвно налягане.
 • Преждевременно скъсване на мембраните.
 • Когато има закъснение при вътрематочния растеж.
 • При жени с прееклампсия.
 • Ако бъдещата майка има бременност с висок риск.

Имайки предвид това, опитайте се да се запишете на часове по пилатес, предназначени за бременни жени, както и други упражнения от различни видове пилатес са противопоказни по време на бременност. Те включват леж e рни упражнения (където коремния ректум се съкращава), тези, които се правят с главата надолу, и дълбоки разтягания.

Пилатес по време на бременност може да донесе много предимства за вас и вашето бебе. Обаче, трябва да се консултирате с вашия личен лекар преди да се запишете в каквато и да било програма за пилатес.

Помнете, че не трябва да променяте нищо във вашите навици по време на бременността, без първо да се консултирате с вашия гинеколог. Вашето здраве и това на детето ви са на първо място!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dilek S G. Pregnancy Pilates and Benefits of Pregnancy Pilates during Childbirth. J Yoga & Physio. 2018; 5(1): 555652. DOI:10.19080/JYP.2018.05.555652.002
  King M, Green Y (2002) Pilates workbook for pregnancy. Octopus Publishing Group, Canada.
 • NCBI. (2009). Effects of natural childbirth preparation versus standard antenatal education on epidural rates, experience of childbirth and parental stress in mothers and fathers: a randomised controlled multicentre trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19538406
 • Balogh, A. (2005). Pilates and pregnancy. RCM Midwives : The Official Journal of the Royal College of Midwives, 8(5), 220—222. Retrieved from http://europepmc.org/abstract/MED/15960329

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.