Как да се излекуваме от ревматоиден артрит?

За да облекчите симптомите на ревматоиден артрит, е много важно да премахнете излишните токсини от тялото си, както и да се грижите за емоционалното си благосъстояние.
Как да се излекуваме от ревматоиден артрит?
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 27 януари, 2022

Според конвенционалната медицина ревматоидния артрит е нелечимо автоимунно заболяване, което причинява генерализирано възпаление. Съществуват обаче превантивни и палиативни лечения, които могат значително да подобрят качеството на живот на засегнатия човек.

Нека разберем кои природни методи могат да лекуват ревматоиден артрит и какви са гледните точки.

Какво е ревматоиден артрит?

Нов метод за лечение на артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, чиито симптоми включват болка, възпаление, скованост и загуба (самоунищожение) на ставите (пръсти, лакти, колене и др.).

 • Автоимунно заболяване възниква, когато тялото атакува себе си, сякаш е патоген.
 • То уврежда клетките и здравите тъкани, което в крайна сметка се отразява на цялостното здраве на човек. Например, може да навреди на кръвта, сърцето или нервната система.

Естествен лек

Следните основни елементи за естествено лечение на ревматоиден артрит трябва да бъдат обхванати: елиминиране на токсините, подобряване на храненето, засилване на имунната система, облекчаване на възпалението и балансиране на емоциите.

1. Елиминиране на токсините при ревматоиден артрит

токсини

Лечението на ревматоиден артрит се прилага при пациенти, които имат излишни количества токсини в тялото. Следователно детоксикацията е първата стъпка към подобряване на почистващата функция на черния дроб, бъбреците, кожата и червата.

Има много начини за премахване на токсините. Всичко зависи от това кое ви подхожда най-добре:

 • Диета с детоксикиращи храни: чесън, лук, лимон, грейпфрут и др.
 • Пречистващи лечебни растения: глухарче, болдо, корен от репей, млечен бодил и др.
 • Сокове, супи и детокс.

2. Подобряване на храненето

Напоследък се наблюдава все по-често непоносимост към храни поради лошото им качество, вредните навици също влияят, както и много други фактори. Важно е обаче винаги да се изключва възможността човек с ревматоиден артрит да страда от хранителна непоносимост. Не винаги е тежка алергия. Въпреки че, това може да се дължи на чувствителност, която причинява дългосрочно заболяване.

Най-честата непоносимост към храни е към тези, които включват глутен и лактоза. Въпреки че човек може да не почувства незабавен ефект след консумация на тези видове храни. Възможно е обаче да възникнат проблеми с храносмилането като киселини или газове.

 • Решението е да си направите необходимите изследвания и да спрете да ядете определени храни за месец или повече.
 • Ако здравето ви се влоши след като ядете отново тези храни, вероятно имате хранителна непоносимост.

3. Засилване на имунната система при ревматоиден артрит

засилване на имунната система при артрит

Тъй като това е автоимунно заболяване, важно е да се търсят лекарства, които благоприятстват имунната система. Ето защо приемането на тези добавки ще ви помогне да се излекувате постепенно и да се задържите в това състояние:

 • Омега 3 и 6 мастни киселини
 • Антиоксиданти (витамин С и Е, бета-каротин, флавоноиди, селен и цинк)
 • Хрущял от акула
 • Евкалипт
 • Корен от астрагал
 • Исландски мъх (лишей)
 • Котешки нокът
 • Гъба шийтаке
 • Гъба майтаке
 • Гъба рейши

4. Облекчаване на възпалението

Лечебните бани облекчават цялостното възпаление, засягащо ставите и различните органи.

 • Ако можете да посещавате спа центрове, препоръчваме да се топите в серни извори. Имат противовъзпалителен и пречистващ ефект, който е много полезен при ревматоиден артрит.
 • Можете също така да си приготвите лечебна баня у дома със сода за хляб или магнезиев сулфат. По същия начин вземането на вана поне половин час на ден ще донесе страхотно усещане за облекчение и благополучие.

5. Балансиране на емоциите при ревматоиден артрит

Негативните емоции

И накрая, в природната медицина винаги има акцент върху емоционалните фактори, които могат да повлияят, да предизвикат или влошат заболяването. Следователно, балансирането на емоциите ви може значително да подобри състоянието, ако сте предразположени към него. По отношение на ревматоидния артрит засегнатите често са преминали през трудни и болезнени преживявания.

Характерът им е по-скоро тих и приятелски. Независимо от това, конфликтът може да произхожда от психологическа злоупотреба. Хората с този тип артрит не са в състояние да изразят чувствата си и могат да се смутят от негодувание от някакво минало трагично събитие. Те предпочитат да помагат на другите да се изправят пред собствените си травматични преживявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gálvez, I., Torres-Piles, S., & Ortega-Rincón, E. (2018). Balneotherapy, Immune System, and Stress Response: A Hormetic Strategy?. International journal of molecular sciences19(6), 1687. doi:10.3390/ijms19061687
 • Karlson, E. W., & Deane, K. (2012). Environmental and gene-environment interactions and risk of rheumatoid arthritis. Rheumatic diseases clinics of North America38(2), 405-26.
 • Sturgeon, J. A., Finan, P. H., & Zautra, A. J. (2016). Affective disturbance in rheumatoid arthritis: psychological and disease-related pathways. Nature reviews. Rheumatology12(9), 532-42.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.