Гастроентерит при бебета: Какво трябва да направите?

Гастроентеритът при бебетата е заболяване, което изисква допълнителни грижи и контролни прегледи за предотвратяване на усложнения.
Гастроентерит при бебета: Какво трябва да направите?
María Cantos

Написано и проверено от Акушерка María Cantos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Заболяването гастроентерит при бебетата, което може да доведе до сериозни проблеми. Поради тази причина е добре да го хванете по-рано и да спазвате правилния план на действие.

За да избегнете усложнения, е важно да знаете какви са предупредителните симптоми. Също така има конкретни неща, които можете да направите за да се грижите за бебето, така че да се подобри това заболяване. Трябва да оцените нуждата за ваксина от ротавирус когато бебето е все още в ранна възраст, спазвайки винаги препоръките на педиатъра.

Гастроентерит при бебетата: Какво представлява?

Гастроентеритът е възпалително храносмилателно заболяване, което обикновено засяга стомаха или червата. Обикновено започва със следните признаци и симптоми:

 • Разстройство: Нормалните чревни движения са меки или течни. Това прави трудно разпознаването на разстройството. Обаче, ако забележите промени в чревните движения или изглежда че има повече от тях, трябва да се консултирате с вашия педиатър.
 • Повръщане: Важно е да различавате повръщането от плюенето. За да направите това, е важно да знаете, че повръщането възниква с принудително изпускане и плюенето се състои от лесно изхвърляне на течности, които обикновено са придружени от оригване.
 • Треска: Външна температура (измерена в мишницата или слабините) по-висока от 37.5 ° C.
 • Коремна болка: Това е най-трудният за разпознаване симптом, тъй като единственият признак ще е плача на бебето.

Какво причинява гастроентерит при бебетата?

Главната причина за това състояние е инфекциозно заболяване, което може да се появи поради вируси, бактерии или паразити. Относно вирусите, ротавирусът е най-често срещания и най-важния в развитите страни. Това състояние може да се появи поради нечревни инфекции като отит или пикочни инфекции. Може дори да се появи при инфекциозни заболявания като диетични или по-системни заболявания.

Гастроентерит при бебетата: майка и плачещо бебе

Гастроентеритът при бебетата винаги се поява от вирусна или бактериална инфекция, засягаща червата. Обаче, може да има и неинфекциозни причини.

Гастроентерит при бебетата: какво може да се направи за да се предотврати?

За да предотвратите гастроентерит при бебето, ще трябва да имате предвид основната причина. Както споменахме по-рано, бактериите са основните причини и трябва да предотвратим разпространението и заразяването.

Като последствие, трябва да предприемете следните действия за да помогнете за предотвратяване на разпространението:

 • Мийте ръцете си редовно. Това е една от основните стъпки за разкъсване на веригата на разпространение на бактериите.
 • Следвайте препоръките за запазване на бебешкото мляко внимателно, без значение дали е изкуствено или майчино.
 • Избягвайте контакт с възрастни или деца, които проявяват признаци или симптоми на болестта. Ако не сте сигурни дали човека е заразен или не в момента, по-добре е да сте в безопасност отколкото да съжалявате: ограничете или отложете посещенията.
 • Не целувайте бебетата по устата или ръцете, ако се подозира евентуална инфекцията. Слюнката е преносител на много патогени.
 • Практикувайте добра хигиена на бебешките шишета и бибероните. Почиствайте шишетата и мийте бибероните редовно.
 • Имунизационният календар актуален и подобаващ. Попитайте вашия педиатър или педиатърка за информация относно ваксината за ротавирус.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Гастроентеритът при бебето е заболяване, което изисква допълнително наблюдение от родителите и/или семейството. Сред най-често срещаните усложнения са:

 • Обезводняване поради прекомерна загуба на вода и електролити.
 • Хипогликемия, като резултат от понижаването на нивата на кръвна захар.
 • Временна непоносимост към лактоза, поради загуба на ензими в чревните стени.
Бебе с температура и една жена, най-вероятно майката

Гастроентеритът при бебетата е причина за медицински преглед когато има преупредителни признаци като висока треска, кръв в изпражненията или повръщане.

За да избегнете тези ситуации, е препоръчително да отидете до педиатър или спешното отделение когато се появяват някои от следните предупредителни признаци:

 • Ако разстройството се появи при бебета по-малки от 6 месеца.
 • Ако бебето има температура от 38 ºC или повече.
 • Когато бебето повръща или отказва да се храни.
 • Когато има потвърдено сваляне на килограми.
 • Ако изпражненията съдържат кръв или слуз.

Педиатърът може да направи диагноза гастроентерит след като направи преценка на заболяването и симптомите. Като резултат от оценката, можете да поискате тест на изпражненията за да разберете бактерията, причинила гастроентерита.

Лечение на гастроентерит при бебета

Когато бебето започне да проявява евентуалните симптоми на гастроентерит, родителите и детегледачите трябва да наблюдават състоянието отблизо и да обръщат внимание на поносимостта към храните:

 • Продължавайте да кърмите. Това е една от най-важните стъпки за предприемане когато сте изправени пред това състояние при бебета или новородени. Обаче, млякото по формула не трябва да се разрежда и трябва да спазвате същите дози когато приготвяте формулата.
 • След прегледа, педиатърът може да прецени нуждата за допълнително лечение, въз основа на приложението на устни добавки за възстановяване на хидратацията.
 • Ако вашето бебе не може да задържа течностите, лекарят ви може да прецени нуждата за IV течности за подпомагане на възстановяването и избягването на сериозни усложнения.

Подозирате ли това заболяване при вашето бебе? Ако разпознаете симптомите, консултирайте се с педиатър колкото се може по-бързо. Те могат да определят най-доброто лечение според нуждите на детето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Casado Dones, M. J. (2010). Diarrea aguda infantil. Cuidados enfermeros. Revista de Enfermería (Barcelona, Spain).
 • Spain. Ministerio de Sanidad y Consumo., Á., Godoy, P., Torner, N., Cardeñosa, N., & Martínez, A. (2009). Revista española de salud pública. In Revista Española de Salud Pública.
 • Lucrecia, S. C., & Blanca, C. G. (2009). Manejo actual de la gastroenteritis aguda (GEA) con soluciones de rehidratación oral. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria.
 • Giménez Sánchez, F., Martinón Torres, F., Bernaola Iturbe, E., Baca Cots, M., de Juan Martín, F., Díez Delgado, J., … Pineda Solas, V. (2006). El papel de la vacuna frente a rotavirus en los calendarios de vacunación infantil. Anales de Pediatría. https://doi.org/10.1157/13089923

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.