Премахване на бунионите без операция: Това е възможно!

Бунионите може да са наистина досадни. Знаете ли как да се отървете от тях? Научете повече в тази статия!
Премахване на бунионите без операция: Това е възможно!

Последна актуализация: 18 януари, 2022

Бунионите могат да бъдат наистина болезнени. Но болката може да бъде още по-мъчителна след операция. Поради тази причина много хора избират да премахват бунионите без операция, „естествено“.

Повечето хора, страдащи от буниони не могат да издържат на болката, причинена при ходене или когато носят определени обувки по цял ден.

Поради това, те гледат да видят дали има някакво домашно средство за отстраняване на буниони, и се оказва, че “Да! Има!”. Ако сте упорити и дисциплинирани, следните методи могат да помогнат. Така че прочетете следващите редове, за да научите как да премахнете бунионите без операция и постигнете така желаните резултати.

Научете как да премахнете бунионите без операция

Премахване на бунионите без операция

Можете да премахнете бунионите в ранен стадий или дори да спрете нарастването им и да облекчите болката, като следвате съветите по-долу.

  • Удобните обувки

За да премахнете бунионите, без да прибягвате до операция, трябва да започнете, като се уверите, че обувките ви са удобни. За да направите това, трябва да носите подходящи и леки обувки. Не трябва да притискат краката или да ви причиняват болка.

С удобни обувки, вашите буниони ще ви притесняват по-малко и също така ще направят кожата ви по-мека. Препоръчваме да не носите заострени обувки или високи токчета, тъй като те влошават положението на бунионите. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да носите сандали. Те дават малко повече свобода на краката ви. Може да изберете и по-елегантни, ако имате повод.

  • Босите крака облекчават бунионите

Можете да премахнете бунионите, които са в ранен етап с добри навици. Вкъщи, вместо да носите обувки, трябва да се разхождате боси. По този начин ставите на пръстите ви ще се подобрят. Освен това ще ви боли по-малко.

Препоръчваме на плажа също да ходите боси, тъй като това може да бъде упражнение за вашите стави, което всъщност помага да лекувате бунионите.

  • Упражненията подобряват състоянието на бунионите

упражнения за ходила

Има много упражнения, които са идеални за да се отървете от бунионите, особено когато са в ранен етап, и то без операция. Тези упражнения успяват да забавят растежа на бунионите. Те могат също да помогнат за подобряване на ъгъла на палеца.

Най-доброто упражнение се състои в това да се разтягат пръстите на краката. Първо, опънете пръстите си. След това огънете всички пръсти. След това ги натиснете плътно към пода или стената. Практикувайте това упражнение за около 10 секунди и повтаряйте по 3 пъти всеки ден.

  • Постоянно подравняване на пръстите на краката

Също така можете да лекувате буниони, като подравнявате пръстите на краката си. За да направите това, увийте цялото си стъпало в превръзка (включително пръстите на краката, в нормално положение) и отделете палеца от останалите с кросоувър или с отделна превръзка. Малко по малко вашите пръсти ще се адаптират към по-добра позиция, като по този начин ще спрат развитието на бунионите.

Този навик ще запази краката ви в по-добра позиция. Важно е да го правите ежедневно и да го направите навик, така вашите буниони ще ви причиняват по-малко болка при ходене. Ако не можете да го направите сами, най-добре се консултирате с медицински специалист, за да видите дали те могат да ви помогнат да го направите по-лесно.

Какво не трябва да правите, за да премахнете бунионите без операция?

Упражнения за премахване на бунионите без операция

Ако страдате от буниони, които все още са в ранен етап и искате да се отървете от тях напълно без операция, има начини, но има и неща, които трябва да избягвате. Един от тях е балетът, който, въпреки че е много елегантна форма на танц, има и лоши последствия за краката ви, по-специално костите на вашите пръсти.

Освен това, трябва да обърнете специално внимание на всички дейности, които ви причиняват по-голяма болка в областта на ходилата. Колкото повече се грижите за краката си, толкова по-лесно ще бъде да се отървете от буниноните.

Можете да се отървете от тези подутини дори само с тези методи, но за тях просто трябва да имате време и търпение. По този начин няма да стигнете до етапа, където хирургията е единствената възможност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.