Как да разберете дали тинейджърът ви лъже

Разкриването на тинейджърските лъжи навреме може да се окаже изключително важно за предотвратяване на редица поведенчески проблеми. В тази статия ще споделим с вас няколко съвета как да разберете дали тинейджърът ви лъже.
Как да разберете дали тинейджърът ви лъже

Последна актуализация: 06 август, 2019

Общуването между родители и деца е сред най-обсъжданите теми, особено когато става въпрос за лъжите и измамите по време на пубертета, етапът на съзряване на децата. В тази статия ще ви дадем съвети как да разберете дали тинейджърът ви лъже.

Това е важно, тъй като лъжите често водят до по-големи неприятности, като поведенчески проблеми, емоционални разстройства и трудности в общуването в семейството.

Когато осъзнаете, че тинейджърът ви лъже

Родителите често достигат до една повратна точка, в която осъзнават, че тинейджърът ги лъже. Понякога те избягват да говорят с децата заради страх, все едно че игнорирането на проблема ще помогне решаването му. Същевременно тинейджърът усеща липсата на доверие и избягва да говори с родителите си за случващото се.

Това води до постепенно отчуждаване, което затруднява контрола от страна на родителите. Ако не бъде разрешен проблема, това поведение би могло да доведе до затруднения в общуването, прояви на агресия, както и липса на самоконтрол.

Поради тази причина първата стъпка е да разберете дали тинейджърът ви лъже редовно. Ако това е така, трябва да потърсите професионална помощ за справяне с проблема и възстановяване на здравата връзка между вас.

Как да разберете дали тинейджърът ви лъже

Някои индикатори

Лъжите на детето могат да прикриват други сериозни проблеми.

Лъжите на детето ви може да прикриват други проблеми. Затова е важно да знаете кои са индикаторите на този проблем, за да можете да вземете навременни и адекватни мерки.

Най-вероятно четете тази статия, тъй като подозирате, че тинейджърът ви лъже. Ако е така, може би вече сте открили някои от следните индикатори:

  • Тинейджърът ви преувеличава, когато ви разказва за нещата, които е преживял.
  • Често казва „бели“ лъжи.
  • Не ви казва за нещата, които му се случват в училище, например оценките си.
  • Научавате какво прави от другите хора.
  • Публикува в социалните мрежи снимки, показващи само позитивната страна от ежедневието му.
  • Не знаете какво прави, когато излиза навън с приятели.
  • Казва ви единствено малка част от всяка една история.

Езикът на тялото

Освен това, когато говорите с тинейджъра си трябва да внимавате за някои ясни сигнали на езика на тялото. Те ще ви помогнат да разберете дали ви лъже или не. Тези признаци са по-очевидни, когато детето е по-малко.

Например, ако порасналото ви дете избягва да ви гледа в очите, определено ви лъже. Освен това може да гледа встрани, движението на очите е свързано с въображението на детето или евентуалните му лъжи. Други издайнически признаци са треперенето на гласа и потенето на ръцете

Как се изразяват тинейджърите

Когато задавате въпрос на детето си, трябва да обръщате внимание и как се изразява то. То няма да говори по същия начин, както когато казва истината, ако ви лъже.

Например, ако ви лъже може да повтаря едно и също нещо много пъти или да ви разказва прекалено подробно за дадената ситуация. Това е неговият начин да оправдае нещо, което не е истина.

Емоционални затруднения

Емоционалните проблеми могат да ви помогнат да откриете, че тинейджърът ви лъже.

Тинейджърът ви може да лъже, защото има проблеми със самочувствието, затруднения с общуването или да страда от липсата на внимание. Ако и при вас е така трябва да решите проблема като подобрите общуването си.

Всеки тинейджър е лъгал родителите си поне веднъж. Пубертетът дава криле на порастващото ви дете, то се чувства по-голямо и иска да опита от всичко. Но, ако детето ви лъже постоянно, трябва да анализирате и емоционалното му състояние.

Лъжите на тинейджъра може да се дължат на емоционалните промени и проблеми като ниско самочувствие, депресия, стрес или усещане за силна самота. Затова той лъже, за да покаже каква личност би искал да бъде или да накара родителите си да не се тревожат за него.

Като родител е важно да откриете дали тинейджърът ви лъже навреме. Така ще можете да предотвратите проявите на опасно поведение, които могат да разрушат връзката между детето ви и семейството, както и общуването му в обществото.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.