Как да разберете дали човек с партньор ви харесва

Ако смятате, че човек, който вече има партньор, ви харесва, трябва да анализирате плюсовете и минусите, преди да вземете каквото и да е решение, тъй като това е много деликатна ситуация.
Как да разберете дали човек с партньор ви харесва
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мислите, че човек с партньор може да ви хареса? Като цяло, това обикновено е малко сложно преживяване, особено когато и вие сте привлечени.

В тези случаи е важно да се преценят редица въпроси. Може да бързате с нещата, може дори да не харесвате този човек наистина и това, което ви привлича, е „забраненото“ или може да тълкувате погрешно знаците, които ви изпращат.

Проблемът е, че не сте наясно дали неговото поведение е просто учтивост, дали се обърквате или наистина има химия между вас.

Затова споделяме с вас някои признаци, които биха могли да покажат, че този човек наистина е привлечен от вас. Познайте ги!

Признаци, че човек с партньор ви харесва

1. Гледа ви по различен начин

Какво да правите, ако човек с партньор ви харесва?

Когато има привличане, външният вид се променя. Ето защо, ако той се интересува от вас, ще се взира във вас и няма да пропусне нито една възможност да ви наблюдава.

Това действие може да бъде волево или несъзнателно; понякога, дори и да се опитва да го избегне, може да не успее да спре да ви гледа, когато минавате покрай него или сте близо.

2. Как да разберете, че човек с партньор ви харесва – иска да е близо до вас

Ако вече има приятелство между вас, този човек ще се опита да е близо до вас. Възможно е да забележите това, защото той не се държи с вас така, както с другите си приятели.

Често той проявява известен интерес, без да има много физически контакт, за да разбере какви възможности има с вас, дори ако знаете, че си има човек до себе си.

3. Разказва ви най-съкровените си неща

Наясно сте, че той ви говори твърде много, въпреки че има партньор. През деня и двамата поддържате връзка и си казвате какво правите или къде отивате.

Ако той проявява интерес да знае постоянно какво правите или какво ви се е случило през деня, може би чувствата му към вас надхвърлят обикновеното приятелство.

4. Как да разберете, че човек с партньор ви харесва – сравнява партньора си с вас

Никой не обича да бъде сравняван, това е вярно. Въпреки това, когато другият човек започне да сравнява партньора си с вас, той може индиректно да ви казва колко много ви харесва.

Обичайно е да ви казва, че би било хубаво настоящият му партньор да е като вас или да притежава много от вашите качества. Всъщност той може да стигне дотам, че да заяви, че мисли за вас, когато има конфликт в отношенията си.

5. Кани ви да излезете

Нормално е като приятели да искате да споделяте моменти заедно. Това, което не е толкова нормално, е настояването да ви кани да правите интимни неща, които  този човек би могъл да прави с партньора си.

Вместо да ходите на кино с партньора си, кани вас; вместо да каже на партньора си да отидат заедно на изложба, предлага на вас и т. н. Той ви предлага почти винаги да правите нещата заедно и се опитва да избягва да споменава човека, с когото излиза.

6. Как да разберете, че човек с партньор ви харесва – започва да ревнува, когато излизате с някой друг

Ако говорите с този човек цял ден, дори и да няма нищо конкретно, вероятно е в даден момент да проявите ревност или известен интерес, ако срещнете някой друг.

Например, ако му кажете, че излизате с някой друг, той променя отношението си или ви упреква. Понякога дори ви предлага да не го правите, защото смята, че не е добре за вас.

7. Обажда ви се, когато е в лоши отношения с партньора си

Това може да ви накара да се почувствате като „втора цигулка“; обаче е обичайно този човек да идва при вас, когато преживява криза с настоящия си партньор.

Увереността, която той има да говори с вас за това, понякога е с намерението: да разберете дали има шанс с вас, в случай че настоящата му връзка приключи.

Приятно общуване по телефона

8. Опитва се да бъде в социалния ви кръг

Забелязвате, че го срещате навсякъде, когато излизате с приятелите си? Срещате се на различни места? Може би не е просто съвпадение.

Ако този човек е привлечен от вас, той ще търси хиляда и едно извинение, за да ви види. Намирайки се във вашия социален кръг, той/тя е по-вероятно да се сближи с вас.

Не приемайте трохи от човек с партньор

Ако вече знаете какво чувства той/тя към вас и това е взаимно, може би е време да действате и да говорите с този човек. Може би в резултат на това, че знае как се чувствате, той/тя ще се осмели да скъса с партньора си и вие ще започнете да се опознавате по-добре. Все пак имайте предвид, че понякога има хора, които просто обичат да флиртуват.

Бъдете внимателни. Не губете достойнството и самоуважението си само заради една усмивка или поглед. Опитайте се да анализирате ситуацията много добре, преди да вземете каквото и да е решение. Не забравяйте, че е много сложно да сте по средата на друга връзка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Armenta-Hurtarte, Carolina, Sánchez-Aragón, Rozzana, & Díaz-Loving, Rolando. (2012). ¿DE QUÉ MANERA EL CONTEXTO AFECTA LA SATISFACCIÓN CON LA PAREJA?. Suma Psicológica , 19 (2), 51-62. Recuperado el 09 de enero de 2023, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-43812012000200004&lng=en&tlng=es.
  • Houston, T. L. (1974), Foundations of interpersonal attraction, Nueva York: Academic Press.
  • Soto Ferraris, R. (2015). Factores que intervienen en la elección de pareja de jóvenes mexicanos. Revista REDES, (32), 71–84. Recuperado a partir de https://redesdigital.com/index.php/redes/article/view/180
  • Walster, E. (1971), Passionate love. In B. Murstein (Ed.), Theories of attraction and love. Nueva York: Springer Publ.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.