Ползите от приема на бирена мая

Бирената мая е полезна за всеки, който в процес на възстановяване след боледуване или операция.
Ползите от приема на бирена мая
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Познавате ли вече прекрасните свойства на бирената мая? Или сте от хората, които до този момент не са имали куража да я опитат? Ако това е вашият случай, ако до този момент не сте включвали бирена мая в менюто за закуска, тогава горещо ви препоръчваме да прочетете днешния материал. Той е посветен на полезните свойства на хранителната добавка бирена мая.

Сигурни сме, че ще ви убедим в достойствата й и ще повярвате, че няма нищо по-добро от това, да включите бирена мая в състава на първото хранене за деня – закуската. Така ще можете да се наслаждавате на по-добро качество на живот. Освен това тя е полезна за всеки член на семейството.

Какво представлява бирената мая?

Ако все пак не се досещате, става дума за маята, която се добавя в процеса на произвеждане на бира. Възможно е да свързвате бирена мая с класическата напитка, в която е налице известно количество алкохол и която се приготвяна основата на зърно или малц. Е, на първо място трябва да споменем, че тази хранителна добавка може да бъде намерена във всеки магазин за здравословни храни, в специализираните супермаркети, както и в аптеките. Бирената мая не е скъпа и може да се съчетава с редица храни.

Ще я откриете като капсули, в течна форма или на прах. Последната опция е най-препоръчителна. Не се изненадвайте, когато ви споделим, че бирената мая на практика е тип гъбичка. Позната е от древни времена благодарение на ценните й свойства за човешкото здраве. Ползите й се дължат на дълъг процес на ферментация. Резултатът е субстанция, богата на протеини, витамини и минерали.

Осведомени ли сте за въздействието на бирена мая върху човешкия организъм? Искате ли да научите най-важното за нея?

 1. Съкровище от природни хранителни вещества

Започнете прием на бирена мая сутрин за здрава коса.

Намирате ли се в период от живота си, в който се чувствате по-уморени от обикновено? Забелязали ли сте, че косата ви пада? Ноктите ви се чупят с лекота? Тогава не се бавете повече. Започнете прием на бирена мая сутрин и ще забележите как, само за кратък период от време, се проявява положителното й въздействие:

 • В 100 гр. бирена мая се съдържат 8 гр. протеини.
 • Тя е богата на витамини В комплекс, идеални за възстановяване на здравето на косата и ноктите.
 • Тя ще ви помогне да синтезирате ензими и хормони, които са важни за поддържането на здраво сърце, за укрепването на артериите и подобряването на кръвообращението.
 • Бирената мая е богата на аминокиселини, фибри и минерали, сред които желязо, цинк, магнезий и хром.

Вижте и: Как да имаме здрава, красива коса без начупени краища

 1. Предпазва от запек

Бирената мая е богата на фибри, които предпазват от поява на запек.

Изпитвате ли трудности с ходенето до тоалетната? Дали сте сред хората, които страдат от неприятен запек? Ако да, препоръчваме ви да заложите на бирена мая. Тя е богата на фибри, които ефикасно регулират функционирането на червата и предпазват от поява на запек.

В допълнение, бирената мая нормализира чревната микрофлора и подпомага извеждането на излишните газове, преодолявайки неприятното подуване на корема.

 1. Бори се с умората и дарява с енергия

Бирената мя се бори се с умората и дарява с енергия.

Бирената мая е полезна за всеки, който в процес на възстановяване след боледуване или операция. Препоръчва се за деца, които страдат от авитаминоза, а също така и за всеки човек, който се оплаква от анемия или се чувства уморен вследствие на ежедневния стрес. Не се бавете и включете приема на хранителната добавка в първото хранене за деня. Ще се уверите как малко по малко започвате да се чувствате по-добре.

Причината, поради която ви препоръчваме бирена мая сутрин, е, че по този начин ще се заредите с повече енергия. Ефектът от приема й се наблюдава в продължение на няколко часа.

По какъв начин приемате бирена мая сутрин?

Рецепта с бирена мая за закуска.

Най-адекватният начин за приемане на бирена мая е да я съчетаете с храната за закуска. Ако разполагате с бирена мая на прах, тялото ви ще я асимилира по-бързо. Така ще стартирате деня си с изобилие от енергия и по-добро настроение.

В следващите редове ще ви предложим няколко апетитни варинта, как да направите бирената мая неразделна част от здравословната ви закуска.

Вариант 1

 • Кисело мляко с 30 гр. бирена мая на прах и нарязана слива.
 • Омлет със спанак.

Вариант 2

 • Чаша кафе.
 • 1 блендирана ябълка с 30 гр. бирена мая и малко канела на прах.
 • Тост от ръжен хляб с няколко капки зехтин.

Вариант 3

 • Порция овесена каша с 30 гр. бирена мая, 2 ореха и няколко ягоди.
 • Чаша зелен чай.

Вариант 4

 • Чаша хладка вода с лимон.
 • Купа с микс плодове: 2 ягоди, 1 круша и 5 гроздови зърна. Отгоре сложете малко кисело мляко, смесено с 30 гр. бирена мая на прах.

Вариант 5

 • 1 сварено яйце, наразяно на филийки и комбинирано с две чери доматчета.
 • 1 чаша сок от папая, смесен с 30 гр. бирена мая.
 • 1 чаша бял чай.

Вариант 6

 • Сандвич с ръжен хляб и резен пуешки гърди.
 • 1 чаша овесена вода, смесена с 30 гр. бирена мая на прах.

Вариант 7

 • 1 чаша кафе.
 • Тост от пълнозърнест хляб със сладко от сливи.
 • 1 ябълка, нарязана на пърченца и смесена с 2 ореха и 30 гр. бирена мая. Поръсете отгоре малко канела.

Кой вариант ще изберете за себе си?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cordell, B.; McCarthy, J. (2013). “A Case Study of Gut Fermentation Syndrome (Auto-Brewery) with Saccharomyces cerevisiae as the Causative Organism”. International Journal of Clinical Medicine 04 (7): 309. doi:10.4236/ijcm.2013.47054.
 • Cerevisiae, A. (1998). Saccharomyces cerevisiae. Trends in Genetics. https://doi.org/10.1016/S0168-9525(98)80006-1
 • Moyad, MA (2008, febrero). Levadura de cerveza / panadería (Saccharomyces cerevisiae) y medicina preventiva: Parte II. Enfermería Urológica, 28 (1), 73-75. Obtenido de
  nlm.nih.gov/pubmed/18335702

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.