Психосоматично заболяване: емоциите и тялото

Задържането на негативни емоции и мисли вътре в нас в един момент ни разболява.
Психосоматично заболяване: емоциите и тялото
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 21 октомври, 2022

Връзката между ума и тялото е толкова тясна и взаимозависима, че се налага да обърнем сериозно внимание на своя емоционален свят, който в наши дни имаме навика да игнорираме. Вярвате или не, нещата, които задържаме вътре в себе си, ни разболяват. Под психосоматично заболяване учените разбират връзката между психологията и медицината. Дълги години тя е обект на изследване.

Често интересни заключения и открития се публикуват в списание като Journal of Psychosomatic Research.

Освен това организации като American Psychosomatic Society редовно съобщават най-новите открития, посветени на връзката между емоциите и тялото.

Днес искаме да ви поканим да научите повече за някои от основните елементи в тази дисциплина. Заслужава си да ги имате предвид.

Негативните емоции, например стрес и тревога, които често задържаме в себе си през целия си живот, могат да имат сериозен ефект върху здравето.

Задържането на нещата вътре в нас провокира емоционални блокади и увреди по тялото  

Неотдавна се състоя интересно и популярно TED събитие, в рамките на което един психолог изненада зрителите с чашата вода, която държеше в ръцете си.

Аудиторията веднага се настрои, че тя ще говори за класическата теория за полупразната и полупълната чаша. Само че психологът пое в друга посока.

Тя се обърна към зрителите и попита: „Колко смятате, че тежи тази чаша?“

чаша с вода

В отговор получи много и разнообразни отговори, някои от които бяха наистина близо до верния. Само че експертът по емоционална психология даде обяснение, което е далеч по-задълбочено.

 • Колко тежи чашата с вода зависи от това, колко дълго смятаме да я държим.
 • Държането на чаша с вода за 5 минути не е кой знае какво. Ако обаче решите да я държите в продължение на 2 часа, ръката ви ще се умори и накрая ще се откажете.
 • Същото се случва и със стреса. Ефектът от емоцията не провокира страничен ефект след кратък период от време. Ако обаче я задържаме у себе си в продължение на седмици и месеци, тя може да ни разболее.

Психосоматично заболяване – що е то?

 • Да си представим, че имате колега, който постоянно говори зад гърба ви. Не става дума за еднократен акт, а за нещо, което се случва за дълъг период от време, толкова дълъг, че се е превърнал в навик и създава наистина негативна среда на работа.
 • Ако държите провокираните негативни емоции вътре в себе си в продължение на месеци, те ще навредят на здравето ви (точно както държането на чаша в продължение на месеци).

Едно психосоматично заболяване е факт, когато умът (психиката) провокира промени в тялото.

Това явление е толкова популярно, че се смята, че някои психосоматични заболявания могат да бъдат утежнени допълнително от ментални фактори, като стрес и тревожност.

 • Например, смята се, че нарушения като псориазис, екзема, стомашни язви, високо кръвно налягане и други типове сърдечно-съдови болести могат да бъдат провокирани от психосоматични проблеми – стрес и тревожност.
 • Трябва да имате наум и още едно нещо: ефектът варира при всеки човек. Всеки един от нас по различен начин се справя със стреса.
психосоматично заболяване

Физическите последици, когато задържаме нещата вътре в нас

Когато нещо ни тревожи и не можем да се справим с него по адекватен начин, мозъкът ни го трансформира в негативна емоция, която води след себе си органични последици: повишава се активността на нервния импулс, за да се освободят определени невротрансмитери, например адреналин.

Този невротрансмитер, заедно с кортизола, чието ниво се повишава в кръвообращението, може да провокира следното:

 • Емоционално пренатоварване, стресът и тревогата повлияват активността на някои клетки в имунната система, правейки тялото по предразположено към заболяване
 • Повишаване на сърдечния ритъм
 • Световъртеж (гадене)
 • Тремор
 • Потене
 • Сухота в устата
 • Болка в гърдите
 • Болки в стомаха

Всичко това може да доведе до възникване на психосоматично заболяване.

Как се лекува едно психосоматично заболяване?

лекуване на психосоматично заболяване

Тъй като повечето от нас не са били научени как да се справят с емоциите си – нещо, което трябва да бъде взето предвид в училищата, се налага да бъдем наясно с някои неща:

 • Тренирайте своята асертивност (поведение, при което проявявате уважение към себе си и другите, разбирате своите ценности и се придържате към тях): ясно дефинирайте какво ви тревожи в дадения момент, а не след като е минал.
 • Когато задържате нещата вътре в себе си, това ви разболява. Това е нещо, което всеки трябва да осъзнае. Негативните емоции са опасни за здравето. Трябва да се научите да ги контролирате.
 • Практикувайте емоционална искреност всеки ден с уважение и съзнателност. Запомнете, че поставянето на граници е фундаментално. Никой не е егоист, само защото казва – „Достатъчно“.
 • Посвещавайте 1 или 2 часа дневно на себе си. Бъдете свой приоритет, разходете се, насладете се на любимо хоби или просто използвайте възможността, за да бъдете насаме със себе си и своите мисли.

Винаги търсете професионална помощ, когато усещате дискомфорт. Например влошено храносмилане, тахикардия или световъртеж – това са симптоми, които трябва да умеете да контролирате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gasparino, Alba. (2009). Psicosomática y Adolescencia. Clínica y Salud20(3), 281-289. Recuperado en 01 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1130-52742009000300009&lng=es&tlng=es.
 • Green, A. (2005). Teoría. En A. Maladesky, B. Lopez y Z. López, Psicosomática. Aportes teórico-clínicos en el siglo XXI. Buenos Aires: Editorial Lugar.
 • Winnicott, D. (2010). El trastorno psicosomático En Exploraciones psicoanalíticas, Tomo I. Buenos Aires: Editorial Paidós.
 • Berrocal, Carmen, Fava, Giovanni A., & Sonino, Nicoletta. (2016). Contribuciones de la Medicina Psicosomática a la Medicina Clínica y Preventiva. Anales de Psicología, 32(3), 828-836. https://dx.doi.org/10.6018/analesps.32.3.219801
 • Satsangi AK, Brugnoli MP. Anxiety and psychosomatic symptoms in palliative care: from neuro-psychobiological response to stress, to symptoms’ management with clinical hypnosis and meditative states. Ann Palliat Med. 2018;7(1):75‐111. doi:10.21037/apm.2017.07.01

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.