Как да приготвим домашно масло само с 2 съставки

Добавете ситно нарязани пресни подправки и съхранявайте до месец в затворен съд в хладилника
Как да приготвим домашно масло само с 2 съставки

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че маслото от дълго време е с лоша репутация, истината е, че умерената му консумация не представлява риск за здравето. Напротив – благодарение на веществата, налични в този продукт, то може да предостави на тялото много предимства. В днешната статия ще ви обясним как да приготвите вкусно домашно масло само с две съставки.

Хората често бъркат естественото, здравословно масло с маргарина, продаван в супермаркетите. Вторият е пълен с рафинирани полиненаситени мазнини, калории, консерванти и други компоненти.

Те със сигурност не са полезни за тялото. Въпреки това, ако се научите да разграничавате хубавото масло от нездравословния маргарин, може да се насладите на тази храна и ползите от нея.

Защо маслото е полезно?

домашно масло само с 2 съставки

Маслото е богато на хранителни вещества и наситени мазнини. Те са от съществено значение за поддържане на тялото здраво. Все пак, важно е да се отбележи, че трябва да се консумират само малки количества, придружени от здравословни храни. Основните ползи на маслото се състоят в съдържание на:

 • Витамини: натуралното масло е питателна храна, която предоставя мастноразтворими витамини А, D, E и K. Витамин А е от съществено значение за доброто зрение и засилва имунната система. Витамин D помага на тялото да абсорбира повече калций. Това улеснява и подобрява много телесни функции.
 • Минерали: един от основните минерали в маслото е селен. Този мощен антиоксидант се свързва с намаляване на ракови образувания, въпреки че това твърдение все още не е доказано. Маслото е също добър източник на йод, който е наличен в своята най-лесно усвоима форма.
 • Мастни киселини: маслото и някои от наситените му мазнини притежават анти-канцерогенни свойства. Освен това, то съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), за която се известно, че допринася за превенцията на рака и загуба на теглото. Изследователите посочват, че конюгирана линолова киселина (CLA) се открива главно в млякото и маслото от крави, хранени с трева.
 • Лецитин: благодарение на това вещество маслото е в състояние да защити клетките от окислително увреждане и помага за увеличаване на метаболизма на мазнините, които водят до увеличаване на холестерола.
 • Холестерол: един от основните компоненти, който води до лошата репутация на маслото, но в действителност, това съвсем не е лошо за вас. Заболяванията, свързани с висок холестерол, често са продукт на прекомерна консумация на прости въглехидрати. Ето защо консумацията на малки количества масло не е опасна и може дори да благоприятства здравето и да помогне да намалите риска от определени заболявания.

Как да приготвим здравословно домашно масло?

След като разберете как да приготвите вкусно домашно масло, със сигурност няма да искате повече да купувате нездравословния маргарин, продаван в магазините. Само с тези 2 съставки може да приготвите фино, вкусно масло. След това може да го използвате заедно с други храни.

Съставки:

 • 1/4 чаша органична пълномаслена сметана
 • 3/4 чаена лъжичка сол

Какво следва?

 • Изсипете пълномасленото мляко в купата на миксер или голям буркан със здрав капак, като внимавате да не напълните съда повече от половината.
 • След това започнете енергично да разбивате сметаната в продължение на 10 минути (или повече, ако е необходимо), докато не получите маслена текстура. Докато биете сметаната, ще забележите, че ще от крема започва да се отделя бяла течност, докато той се втвърдява. Това е суроватката и не е нужно да я правите на домашно масло. Все пак, ако искате, може да я съхраните за други рецепти.
 • Продължавайте да разбивате внимателно, докато маслото отдели колкото е възможно повече суроватка.
 • След като сте отделите суроватката, добавете щипка сол и бийте още няколко минути. След това, когато маслото е придобило хубава, твърда структура, изплакнете го под течаща вода, за да се отървете от останалата част от суроватката. Може да поставите маслото в сито, за да улесните процеса. След тази стъпка полезното и домашно масло е готово!
 • И накрая, не забравяйте да съхранявате маслото в затворен съд в хладилника. При тези условия може да издържи до месец.

Ако желаете, може да добавите към вашето домашно масло различни вкусове като ситно нарязани пресни подправки – мащерка, босилек, див лук.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Engel, S., & Tholstrup, T. (2015). Butter increased total and LDL cholesterol compared with olive oil but resulted in higher HDL cholesterol compared with a habitual diet. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.112227
 • Pimpin, L., Wu, J. H. Y., Haskelberg, H., Del Gobbo, L., & Mozaffarian, D. (2016). Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.