Как да понижим кръвното налягане без лекарства

Приготвяйте храната без сол и включете в менюто си чесън, куркума, лют червен пипер, зехтин и джинджифил.
Как да понижим кръвното налягане без лекарства

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Високото кръвно налягане представлява сериозно заболяване. Когато не бъде адекватно лекувано, то може да доведе до сериозни последствия, например сърдечен удар, проблеми със сърдечно-съдовата система и дори смърт. Този здравословен проблем изисква лекарско внимание, за да бъде държан под контрол. Съществуват различни естествени начини за понижаване на кръвното налягане, които изключват употребата на лекарства.

Желателно e тези от вас, които страдат от високо кръвно налягане, да променят част от навиците си. По-здравословният начин на живот позволява да избегнете или поне да контролирате проблемите, свързани с кръвното налягане.

Днес ще ви дадем няколко съвета, които можете да приложите за понижаване на кръвното налягане без лекарства.

Приготвяйте храната без сол

Пепоръчително  e хората с високо кръвно налягане да намалят употребата на сол или приема на натрий. Тази съставка изключително често се използва в кухнята, но може да доведе до нежелано задържане на течности, а по този начин – и до повишаване на обема на кръвта. Когато това се случи, сърцето започва да бие по-трудно, за да изтласка допълнителния обем течност. Нека ви предупредим, че солта не ви дебне само в кухнята у дома. Тя се използва за приготвянето на много продукти, които срещате на лавиците в магазините и менютата в заведенията.

Избягвайте преработените храни

Избягвайте преработените храни ако искате да контролирате кръвното налягане

Преработените храни съдържат голямо количество натрий, който вреди на хората, оплакващи се от високо кръвно налягане. Този тип храни обикновено се определят като нездравословни и са “заредени” с химикали, които сериозно вредят на тялото по различни начини. Ако сте имате поставена диагноза “високо кръвно налягане”, съветваме ви да избягвате консумацията на обработени меса, дресинги и сосове, печени, консервирани и преработени храни.

Тренирайте редовно

Доказано е, че редовните тренировки, продължаващи от 30 минути до час, могат да стимулират понижаването на кръвното налягане. Този ефект се наблюдава веднага след тренировка. Упражненията ще подобрят здравето ви по много начини. Редовното практикуване на физически упражнения представлява превантивно лекарство и горещо се препоръчва на всеки, който изпитва проблеми, свързани със сърдечно-съдовата система. Разбира се, желателно е да се консултирате с лекар, преди да се заемете активно с определен спорт.

Други природни лекове

Яжте чесън за понижаване на кръвното налягане

Познати са различни природни средства, които се отразяват положително върху състояние като високото кръвно налягане. Те дават отлични резултати. Преди да започнете хомеопатично лечение, посетете лекаря си и обсъдете намеренията си. Много научни изследавния са доказали, че високото кръвно налягане може да бъде третирано успешно с помощта на алтернативната медицина.

Едни от най-добрите природни лекове за понижаване на кръвното налягане са:

 • Коензим Q10
 • Омега-3 мастни киселини
 • Рибено масло
 • Чесън
 • Куркума
 • Джинджифил
 • Лют червен пипер
 • Зехтин
 • Ядки
 • Магнезий
 • Хром

Спрете да пушите

Стимулантите в състава на цигарения дим могат съществено да повишат кръвното налягане. Този изключително вреден навик дори може да влоши проблемите с кръвното налягане и да предизвика сериозни последствия за сърдечно-съдовата система. Спирането на цигарите не е лесно. Не е обаче и невъзможно. С силата на волята и с помощта на природни средства и подкрепа от близките можете да “скъсате” с този вреден навик.

Отслабнете за да понижите кръвното налягане

Отслабнете за да регулирате кръвното налягане

Хората с наднормено тегло или затлъстяване оказват допълнително напрежение върху сърцето, което създава предпоставки за проблеми с кръвното налягане. Поддържането на здравословно тегло не е важно само заради самооценката, то е необходимо за предпазване от проблеми със сърдечно-съдовата система. Ако страдате от излишни килограми, съветваме ви да изградите нови, по-здравословни навици или да потърсите помощта на диетолог.

Намалете стреса в ежедневието си

Истината е, че стресът и нервността са фактори, които могат да повишат кръвното налягане. Негативните емоции често са трудни за контролиране, особено когато ежедневието е изпълнено с дейности, предизвикващи постоянни дози стрес и тревога. Подобно на всички досега изброени фактори, които излагат на риск здравето, стресът и нервността също са преодолими. Съществуват начини за намаляване на негативните емоции, които изпитваме ежедневно. Опитайте се да отделяте време за себе си, за метидация и за практикуване на хоби, което ви носи радост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.