7 интересни неща, които тялото ви прави по време на дълбок сън

Противно на това, което може би си мислите, когато спите, тялото ви не се изключва просто ей така. Знаете ли какво се случва през тези часове? Може да ви изненада!
7 интересни неща, които тялото ви прави по време на дълбок сън
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 04 януари, 2023

Едно от основните неща, от които тялото ви се нуждае, е поне осем часа сън ежедневно. По време на дълбок сън, тялото ви се възстановява и подновява енергийните си нива, за да посрещне новия ден в най-добра физическа и психическа форма.

Това, което не много хора знаят обаче, е, че се случват интересни неща, когато спите. Тези неща могат да повлияят на цялостното ви здраве и качество на живот. В днешната статия искаме да разкрием всички неща, които се случват, когато потънете в дълбок сън. Без съмнение ще се изненадате!

1. По време на дълбок сън движението на очите се увеличава

Преминаваме през около пет етапа по време на цикъла на сън, като петият е най-дълбокото ниво на сън. Известен е като REM фаза или бързо движение на очите и се характеризира с непрекъснато движение на очите отпред. Това е и времето, когато сънуваме

Според WebMD обикновено достигате този етап на сън за около 90 минути и той съставлява почти 20% от общия ви сън през нощта. Засега никой не може да обясни този феномен, но се смята, че се дължи на факта, че мозъкът е по-активен.

Спяща жена.

Едно от интересните неща, които се случват, когато сте в дълбок сън, е известно като бързо движение на очите.

Вижте също и: Най-добрите начини да заспите възможно най-бързо

2. Произвеждате хормон на растежа

Една от причините, поради които осигуряването на пълноценен дълбок сън през нощта е толкова важно, е, че това е времето, когато тялото ви секретира хормони като човешки растежен хормон.

Според Mayo Clinic тези хормони са от съществено значение за правилното развитие на бебетата и децата. По същия начин човешкият хормон на растежа е необходим, за да поддържа тъканите и органите здрави през целия ни живот

3. По време на дълбок сън бъбреците ви се забавят и изгаряте калории

През деня вашите бъбреци работят усилено, за да филтрират токсините от кръвния поток и да произвеждат урина. През нощта усилията им се забавят и вие произвеждате по-малко урина, отколкото бихте отделили през деня.

Това обяснява защо може да не е необходимо да ставате, за да отидете до тоалетната през нощта. По същия начин на сутринта може да забележите, че урината ви е по-тъмна от обикновено. Според проучване, включващо животни, публикувано в Nature Communications, протеин, наречен connexin43, може да е отговорен за подпомагането бъбреците да имат циркаден ритъм, който контролира техния капацитет, който е по-нисък през деня.

4. Скърцате със зъби

Това по-рядко срещано явление може да бъде причинено от стрес или защото зъбите ви не са подредени правилно. Стоматологичните специалисти наричат това бруксизъм, който понякога може да причини болка в челюстта и други усложнения.

Няма убедителни проучвания относно това защо бруксизмът е по-чест през нощта. Експертите обаче смятат, че това е така, защото, когато спим, губим съзнателната способност да задържаме този неволен рефлекс.

Какво се случва по време на дълбок сън?

Събуждали ли сте се някога със зъбна болка или дискомфорт? Може би страдате от бруксизъм или скърцате със зъби, когато сте в дълбок сън.

5. Резки движения

Този рефлекс е много често срещан при всички човешки същества и се проявява, когато достигнем фазата на най-дълбокия сън. Внезапно подскачате или усещате силен тласък от леглото. Въпреки че това може да е досадно, това е напълно нормално и не трябва да бъде причина за безпокойство. Това, което се случва, е, че мозъкът ви се подготвя за промяна в циклите на съня и понякога това се тълкува погрешно като падане.

Според проучване в Journal of Neurosciences in Rural Practice има няколко теории за това защо се случва това явление. Една от теориите предполага, че това е церебрален защитен механизъм. По-конкретно, мозъкът свързва пълното отпускане на тялото с падане и следователно мускулите се свиват. Нито една от теориите относно този феномен обаче не е убедителна.

6. Мозъкът изхвърля това, от което не се нуждае по време на дълбок сън

Вашият мозък натрупва много токсини през целия ден, които изхвърля чрез процес на почистване през нощта. Този процес облекчава умствената умора и възобновява енергията ви за следващия ден.

Публикация на MEDTube Science предполага, че няколко проучвания са открили връзка между дълбокия сън и елиминирането на токсините от мозъка. Това включва път, известен като глимфатична система. В известен смисъл това е начинът на мозъка да изхвърля отпадните вещества.

Препоръчваме ви да прочетете: Ефектите от дишането върху мозъка

7. Парализа на съня

Парализата на съня възниква, когато сте в най-дълбоката фаза на цикъла на съня и се характеризира с неприятно усещане за неподвижност, докато сте наясно, че сънувате. Това може да бъде много плашещо явление, защото често е придружено от кошмари, в които не можете да избягате или да реагирате по какъвто и да е начин.

Няма убедителни доказателства за конкретните причини за това явление. Въпреки това, според Британската национална здравна служба, това може да се дължи на следното:

 • Безсъние.
 • Прекъснати модели на сън.
 • Нарколепсия (внезапно заспиване).
 • Посттравматичен стресов синдром.
 • Обща тревожност.
 • Паническа атака.
 • Фамилна анамнеза за парализа на съня.
Жена с безсъние.

Сънната парализа е явление, което често се проявява под формата на кошмари.

Добрият сън е синоним на добро здраве

Добрият сън, заедно с редовна физическа активност и балансирана диета е един от най-добрите начини за поддържане на здравословен начин на живот.

Нещо повече, експертите смятат, че качественият сън подобрява концентрацията, креативността и физическото състояние. Нещо повече, също така намалява симптомите на стрес и тревожност .

Важно е да запомните, че ако постоянно не можете да заспите или някои от гореспоменатите състояния са много притеснителни и повтарящи се, най-добре е да се консултирате с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
 • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
 • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
 • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
 • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
 • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.