Опитайте този невероятен чай с кора от мандарина, корен от валериана и лайка, за да успокоите нервите си

Преминавате през период на безпокойство или нервност? Раздразнителни сте или имате проблеми с концентрацията? Направете си този чай – ще видите сами колко е успокояващ.
Опитайте този невероятен чай с кора от мандарина, корен от валериана и лайка, за да успокоите нервите си
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 01 януари, 2023

Знаете ли, че можете да се справите с нервните кризи с чай с кора от мандарина?

Прочетете тази статия, за да научите повече!

Чай с кора от мандарина за успокояване на нервите

Всеки път, когато получите нервен срив, можете да се окажете в състояние на възбуда, което има тенденция да се проявява чрез тревожност, изпотяване, ускорен пулс и необяснимо чувство на страх.

Симптомите ще варират от човек на човек и почти винаги зависят от активността на вашата нервна система и ситуацията, която ги причинява на първо място.

Като цяло обаче това ще ви попречи да се чувствате спокойни и може да доведе до други емоционални проблеми като депресия, безсъние и раздразнителност.

За щастие има редица естествени средства, притежаващи свойства, които ще насърчат чувството ви за благополучие за кратко време.

В днешната статия искаме да споделим с вас рецепта за чай, приготвен с кора от мандарина, корен от валериана и лайка, който е идеален за тези моменти на стрес и безпокойство.

Опитайте го!

Чай с кора от мандарина, корен от валериана и лайка за успокояване на нервите

Съставките в този чай съдържат витамини, минерали и антиоксидантни съединения, които помагат за регулиране на функцията на нервната система по време на криза или тревожност.

Тези хранителни вещества действат като мощни релаксанти, произвеждайки ефекти, подобни на тези, открити в някои лекарства и други продукти за нервите.

Всъщност този чай дори има свойства, които са от полза за други аспекти на вашето здраве и тъй като няма странични ефекти, можете да го пиете всеки ден.

Ползите от въпросната кора от мандарина

Чай с кора от мандарина

Въпреки че някои хора все още я изхвърлят, кората всъщност има до 10 пъти повече антиоксиданти от сока на плода.

 • Препоръчва се за укрепване на имунната система и намаляване на риска от инфекции.
 • Освен това помага за минимизиране на вредните ефекти на свободните радикали върху вашите клетки, което може да предотврати хронични заболявания и преждевременно стареене.
 • Стимулира производството на мелатонин, вещество, което помага за успокояване на нервите и подобрява качеството на съня ви.
 • И накрая, кората от мандарина помага за намаляване на високите нива на холестерол и също така контролира кръвната захар.

Ползите от корена на валериана

Валерианата е едно от най-популярните растения, когато става въпрос за лечение на емоционални проблеми, свързани с нервите, стреса или безсънието.

 • Има седативни и релаксиращи свойства, които действат върху нервната ви система, за да предизвикат усещане за благополучие.
 • Неговите съединения подобряват функцията на невротрансмитерите, които са отговорни да ви помогнат да заспите и да намалите нарушенията на съня.

Ползите от лайката

Ползи от лайката
 • Има силни седативни свойства, които контролират раздразнителността и тревожността.
 • Отпуска нервната ви система и облекчава всяко чувство на страх или напрежение.
 • Освен всичко друго, лайката отпуска мускулите и създава усещане за отпочиналост.

Прегледайте и тази статия: 6 лечебни качества на лайката

Как се прави този чай с кора от мандарина за успокояване на нервите?

Как се прави този чай за успокояване на нервите?

Важно е да запомните, че може да причини сънливост, затова е по-добре да го консумирате вечер.

Съставки

 • 1 чаша вода (250 ml)
 • Кората от 1 мандарина
 • 1/2 чаена лъжичка корен от валериана (5 г)
 • 1/2 чаена лъжичка лайка (5 г)

Подготовка

 • Добавете водата в тенджера заедно с кората на мандарината и оставете да заври.
 • Намалете котлона до минимум и добавете корена на валериана и лайка.
 • Оставете сместа да къкри още две-три минути, а съда – покрит с капак.
 • Дръпнете съда от огъня и оставете сместа да се охлади до комфортна температура.

Начин на консумация

 • Прецедете течността и изпийте чаша от този чай, преди симптомите ви да се влошат.
 • Пийте 20 до 30 минути преди лягане.
 • Повтаряйте процедурата всеки ден или приемайте чая само когато е необходимо.

Преминавате през период на безпокойство или нервност? Раздразнителни сте или имате проблеми с концентрацията? Направете си този релаксиращ чай – ще видите сами колко е отпускащ.

Не забравяйте, че освен че ще се почувствате по-добре емоционално, ще се почувствате и по-леко и ще подсилите имунната си система.

Може да ви заинтересува ...
Билкови чайове, подобряващи функционирането на нервната система
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Билкови чайове, подобряващи функционирането на нервната система

Напрегната ли е вашата нервна система? Ако оценявате ситуацията като „извън контрол“, доверете се на тези изключителни билкови чайове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007
 • Xie, W., Zhang, X., Wang, T., & Hu, J. (2012). Botany, traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Apocynum venetum L. (Luobuma): A review. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.02.003
 • Miyasaka, L. S., Atallah, A. N., & Soares, B. G. O. (2006). Valerian for anxiety disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004515.pub2

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.