Опитайте този невероятен чай с кора от мандарина, корен от валериана и лайка, за да успокоите нервите си

Преминавате през период на безпокойство или нервност? Раздразнителни сте или имате проблеми с концентрацията? Направете си този чай – ще видите сами колко е успокояващ.
Опитайте този невероятен чай с кора от мандарина, корен от валериана и лайка, за да успокоите нервите си
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 01 януари, 2023

Знаете ли, че можете да се справите с нервните кризи с чай с кора от мандарина?

Прочетете тази статия, за да научите повече!

Чай с кора от мандарина за успокояване на нервите

Всеки път, когато получите нервен срив, можете да се окажете в състояние на възбуда, което има тенденция да се проявява чрез тревожност, изпотяване, ускорен пулс и необяснимо чувство на страх.

Симптомите ще варират от човек на човек и почти винаги зависят от активността на вашата нервна система и ситуацията, която ги причинява на първо място.

Като цяло обаче това ще ви попречи да се чувствате спокойни и може да доведе до други емоционални проблеми като депресия, безсъние и раздразнителност.

За щастие има редица естествени средства, притежаващи свойства, които ще насърчат чувството ви за благополучие за кратко време.

В днешната статия искаме да споделим с вас рецепта за чай, приготвен с кора от мандарина, корен от валериана и лайка, който е идеален за тези моменти на стрес и безпокойство.

Опитайте го!

Чай с кора от мандарина, корен от валериана и лайка за успокояване на нервите

Съставките в този чай съдържат витамини, минерали и антиоксидантни съединения, които помагат за регулиране на функцията на нервната система по време на криза или тревожност.

Тези хранителни вещества действат като мощни релаксанти, произвеждайки ефекти, подобни на тези, открити в някои лекарства и други продукти за нервите.

Всъщност този чай дори има свойства, които са от полза за други аспекти на вашето здраве и тъй като няма странични ефекти, можете да го пиете всеки ден.

Ползите от въпросната кора от мандарина

Чай с кора от мандарина
Кората от мандарина се превърна в популярна съставка в алтернативната медицина, благодарение на високото си съдържание на витамин С и минерали.

Въпреки че някои хора все още я изхвърлят, кората всъщност има до 10 пъти повече антиоксиданти от сока на плода.

 • Препоръчва се за укрепване на имунната система и намаляване на риска от инфекции.
 • Освен това помага за минимизиране на вредните ефекти на свободните радикали върху вашите клетки, което може да предотврати хронични заболявания и преждевременно стареене.
 • Стимулира производството на мелатонин, вещество, което помага за успокояване на нервите и подобрява качеството на съня ви.
 • И накрая, кората от мандарина помага за намаляване на високите нива на холестерол и също така контролира кръвната захар.

Ползите от корена на валериана

Валерианата е едно от най-популярните растения, когато става въпрос за лечение на емоционални проблеми, свързани с нервите, стреса или безсънието.

 • Има седативни и релаксиращи свойства, които действат върху нервната ви система, за да предизвикат усещане за благополучие.
 • Неговите съединения подобряват функцията на невротрансмитерите, които са отговорни да ви помогнат да заспите и да намалите нарушенията на съня.

Ползите от лайката

Ползи от лайката
Лайката е растение, което има множество медицински приложения включително при стрес и нервност.
 • Има силни седативни свойства, които контролират раздразнителността и тревожността.
 • Отпуска нервната ви система и облекчава всяко чувство на страх или напрежение.
 • Освен всичко друго, лайката отпуска мускулите и създава усещане за отпочиналост.

Прегледайте и тази статия: 6 лечебни качества на лайката

Как се прави този чай с кора от мандарина за успокояване на нервите?

Как се прави този чай за успокояване на нервите?
Приготвянето на този чай е много лесно и винаги можете да си направите чаша, когато почувствате, че сте разтревожени.

Важно е да запомните, че може да причини сънливост, затова е по-добре да го консумирате вечер.

Съставки

 • 1 чаша вода (250 ml)
 • Кората от 1 мандарина
 • 1/2 чаена лъжичка корен от валериана (5 г)
 • 1/2 чаена лъжичка лайка (5 г)

Подготовка

 • Добавете водата в тенджера заедно с кората на мандарината и оставете да заври.
 • Намалете котлона до минимум и добавете корена на валериана и лайка.
 • Оставете сместа да къкри още две-три минути, а съда – покрит с капак.
 • Дръпнете съда от огъня и оставете сместа да се охлади до комфортна температура.

Начин на консумация

 • Прецедете течността и изпийте чаша от този чай, преди симптомите ви да се влошат.
 • Пийте 20 до 30 минути преди лягане.
 • Повтаряйте процедурата всеки ден или приемайте чая само когато е необходимо.

Преминавате през период на безпокойство или нервност? Раздразнителни сте или имате проблеми с концентрацията? Направете си този релаксиращ чай – ще видите сами колко е отпускащ.

Не забравяйте, че освен че ще се почувствате по-добре емоционално, ще се почувствате и по-леко и ще подсилите имунната си система.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007
 • Xie, W., Zhang, X., Wang, T., & Hu, J. (2012). Botany, traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Apocynum venetum L. (Luobuma): A review. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.02.003
 • Miyasaka, L. S., Atallah, A. N., & Soares, B. G. O. (2006). Valerian for anxiety disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004515.pub2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.